Cum puteti preveni si controla derapajul?

Cum puteti preveni si controla derapajul?

Aderenta cauciucurilor pe carosabil este de 100%, in conditii optime de drum, insa daca soseaua este umeda acest lucru se schimba.

Derapajul survine atunci cand intre rotile masinii si carosabil apare un strat de apa, ce poate duce la pierderea controlului asupra masinii, lucru ce poate fi extrem de periculos si de infricosator.

Iata cum puteti preveni si controla derapajul:

1

Starea cauciucurilor este foarte importanta. Asadar, inlocuiti-le atunci cand se uzeaza, prevenind, astfel, derapajul. Luati in calcul cumpararea unor cauciucuri ce ajuta la reducerea riscului de derapaj, cu striatii special concepute in acest sens, ce ofera canale speciale pentru ca apa sa se scurga de sub roti.

2

Mentineti presiunea in roti, la nivelul indicat de producator, deoarece cauciucurile ce nu sunt umflate corespunzator reduc siguranta si pot avea un efect negativ asupra consumului de combustibil a vehiculului.

3

Reduceti viteza, cu 30%, scazand astfel riscul unui derapaj. Daca circulati cu viteza mare, cauciucurile nu au suficient timp sa evacueze apa de sub vehicul, iar acesta va patina pe o pelicula de apa, rotile neaderand corespunzator pe carosabil.

4

Evitati baltile. Daca traficul va permite, evitati baltile mari. Derapajul are loc atunci cand vehiculele care ruleaza cu viteza trec prin balti adanci.

5

Mergeti pe urmele vehiculului din fata, mai ales in cazul unei ploi torentiale, deoarece rotile acestuia lasa urme mai uscate, decat restul carosabilului, reducand astfel riscul derapajului. Bineinteles, trebuie intotdeauana sa pastrati o distanta de siguranta fata de vehiculul din fata.

6

Pastrati-va calmul. Uneori, in ciuda calitatii cauciucurilor si a tehnicilor sigure de condus, ploaia torentiala poate duce la derapajul vehiculului. Aceasta poate fi o situatie periculoasa, deci este important sa va pastrati calmul, deoarece este mult mai probabil sa recapatati controlul, asupra vehiculului, in acest fel.

7

Ridicati piciorul de pe acceleratie, daca pierdeti controlul asupra vehiculului, insa nu apasati frana.

8

Nu faceti miscari bruste.  Daca vehiculul derapeaza partial, puteti recastiga controlul asupra volanului, daca il miscati incet, pentru a-l ghida in directia dorita. Daca vehiculul derapeaza cu totul, avand toate rotile pe o pelicula de apa, nu veti avea niciun control asupra lui si va trebui sa reduceti viteza, pentru a recastiga controlul.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Derapajul are loc atunci cand apa se acumuleaza in fata rotilor unei masini, intre cauciucul acestora si...
Chiar daca este incitant, pentru soferi, condusul masinii iarna, pe zapada si/sau gheata, poate fi extrem de...
Cutremurele sunt unele dintre cele mai distrugatoarea dezastre naturale. Acestea se produc mai ales la marginea placilor...