Cauzele caderii parului

Cauzele caderii parului

Caderea parului numita si alopecie are cauze multiple. Cele mai frecvente sunt alimentatia inadecvata, deficienta de minerale, medicatia, stresul, poluarea, dar si zestrea genetica.

Desi nedureroasa si fara risc vital, caderea parului reprezinta o problema delicata de sanatate care afecteaza pana la o treime din populatie. Mai frecventa in randul barbatilor, alopecia afecteaza femeile si din punct de vedere psihic, ele suportand mai greu pierderea podoabei capilare.

Oricare ar fi cauza de pierdere a parului, esential este sa intelegem ce este caderea parului, cum creste parul si ce masuri poti lua pentru prevenirea caderii parului inainte ca acest inconvenient sa te afecteze si pe tine.

Pierderea parului (alopecia) apare mai ales pe cap, dar uneori afecteaza si alte parti ale corpului. Se poate intampla la orice varsta si afecteaza aproximativ 30-40 la suta din populatia oricarei tari.

Motivul caderii parului nu este intotdeauna usor de identificat, de aceea specialistii trebuie sa depisteze adevarata cauza care conduce la caderea parului. Pierderea parului poate varia de la genetica si imbatranire pana la boli ale sistemului nervos, stres si o dieta defectuoasa. Chiar si nasterea poate declansa pierderea parului pentru unele femei.

Exista mai multe tipuri de pierdere a parului, dupa cum urmeaza:
• Alopecia androgenica sau calvitia este cea mai comuna forma de cadere a parului si este prezenta la ambele sexe, insa barbatii sunt afectati intr-un procent mai mare decat femeile de aceasta forma de chelire.

Hormonii si genetica par sa joace un rol principal aici. Calvitia tinde sa apara pe coroana si la tample, in timp ce la femei parul se subtiaza initial pe zona frontala si coroana si se muta pe partile laterale.

In ambele cazuri alopecia androgenica este ereditara si conform statisticilor afecteaza 50% dintre barbatii de 30 de ani, 50% dintre barbatii in varsta de 50 de ani si 70% din randul barbatilor septagenari. Chelia poate fi mostenita inclusiv de la bunici sau strabunici, in sensul ca nu afecteaza obligatoriu fiecare generatie in parte. In ceea ce le priveste pe femei, majoritatea se confrunta cu calvitia, o data ce ajung la menopauza.

• Alopecia toxica este un alt tip de pierdere a parului care se instaleaza ca urmare a stresului fizic sau emotional. Infectiile scalpului, pierderea brusca a greutatii, anumite afectiuni, operatii chirurgicale, sarcina sau nasterea sunt situatiile care provoaca alopecia toxica.
Boli cum ar fi lupus, diabet si afectiuni ale tiroidei conduc cel mai adesea la pierderea parului, la fel cum podoaba capilara are de suferit dupa chimioterapie, medicamente, boli de inima si radioterapie.

• Alopecia areata este o boala a sistemului imunitar si ii afecteaza de regula pe purtatorii bolilor de piele. Acest tip de alopecie cauzeaza caderea parul de pe zonele afectate de boala dermatologica in cauza, suprafata ramasa fara par avand forma rotunda sau ovala. Alopecia areata pare a fi mai frecventa la tineri, se instaleaza in trei stadii pentru ca in final parul sa creasca la loc, dupa luni sau chiar ani de zile.

• Alopecia universalis si totalis: Alopecia totalis implica caderea totala a parului de pe scalp, in timp ce alopecia universala se extinde la nivelul intregului corp, persoanele afectate ramanand inclusiv fara gene si sprancene. Aceasta afectiune este de ordin psihologic si chiar daca foliculii de par nu sunt distrusi, sansele de a redobandi parul avut inainte de aparitia bolii necesita un efort sustinut.

• Trichotillomania apare de multe ori pe fond nervos, se asociaza cu stresul si framantarile sufletesti si este prezenta mai mult la femei si copii decat la barbati. Trichotillomania este o afectiune prin care parul de pe cap sau fata este rasucit si/sau tras pana cand se deterioreaza si cade, lasând smocuri de par neuniforme la nivelul scalpului, zone de par rar sau chelie. Acest obicei poate fi corectat prin tratament de specialitate. 

• Alopecia cicatriceala (caderea permanenta a parului) este cauzata de distructia foliculilor pilosi, regiunea de tegument implicata devenind neteda si lipsita de orificiile foliculare. Alopecia necicatriceala (caderea temporara a parului) se datoreaza afectarii foliculilor pilosi care lasa insa deschise orificiile foliculare permitand pe viitor cresterea firelor de par.

Statistici. 90% din firele de par au nevoie intre 2 si 6 ani ca sa creasca, iar restul de 10% ramane intr-o faza de odihna timp de 3 luni. Dupa aceasta perioada, oamenii pot pierde zilnic intre 80 si 150 de fire in functie de fondul genetic si de tipul de par.

In ceea ce priveste firele de par din sprancene, tindem sa le pastram timp de 10 saptamani. La sprancene, rata de crestere a firelor de par este de aproximativ un centimetru pe luna.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In mod normal, pierdem intre 50-100 de fire de par pe zi, insa daca depasim aceasta limita,...
Sucul de ceapa este unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste impotriva caderii parului, datorita continutului de...
Citeste prospectul medicamentului Tonicplant si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Matreata, caderea...