Cum poti recunoaste simptomele giardiozei?

Cum poti recunoaste simptomele giardiozei?

Giardioza este o boala transmisa pe calea apei si este cauzata de un parazit (Giardia lamblia), care traieste in intestinele oamenilor si ale animalelor, producand oua, greu de distrus.

Mediile de dezvoltare ale acestui parazit sunt: mancarea, suprafetele, solul si apa, care a fost contaminata cu fecalele animalelor sau oamenilor infestati.

Oamenii sunt infectati prin inghitirea parazitului si acesta este transmis prin apa contaminata, la gradinita sau prin contact cu familia. Giardioza cauzeaza diaree si este o boala foarte comuna.

Iata cum puteti recunoaste simptomele acestei boli:

1

In primul rand trebuie sa stabiliti daca voi sau membri familiei ati fost expusi unor posibile surse de infestare cu parazitul giardia. Iata care sunt factorii de expunere:
- Apa contaminata, cum ar fi apa potabila sau gheata facuta din surse contaminate precum: apa de ploaia, apa din rauri, izvoare sau fantani putin adanci, ce a fost contaminata de catre animale sau oameni infestati;
- Mancare contaminata, ce a intrat in contact cu persoane care nu s-au spalat pe maini dupa schimbarea unui scutec sau dupa ce au fost la toaleta;
- Contactul cu persoane infectate;
- Expunerea la fecale prin contact sexual;
- Contactul cu copii ce poarta scutece sau care merg la gradinita;
- Copiii mici care baga in gura jucarii infectate;
- Consumul de apa nefiltrata, in timpul unei excursii la munte;
- Contactul cu persoane din strainatate;
- Inghitirea de apa contaminata la piscina sau la strand.

2

Apoi, stabiliti daca ati putea avea giardioza. Simptomele apar numai dupa 7-10 zile de la infectare, uneori chiar dupa 3 saptamani si includ:
- Dureri de stomac, stare de balonare, gaze, crampe abdominale;
- Scaun unsuros, ce tinde sa pluteasca;
- Greata si oboseala;
- Diaree urat mirositoare;
- Stari de voma;
- Posibile scaderi in greutate.

3

Trebuie sa stiti ca unele persoane nu au simptome vizibile, insa ii pot contamina pe altii prin ouale eliminate prin fecale.

4

Asteptati-va ca simptomele sa se manifeste pana la 6 saptamani. Chiar daca unele cazuri de giardioza nu sunt severe si de durata, aceasta boala este intotdeauana neplacuta si poate dura mai mult, daca nu este tratata. Medicamentele scad durata giardiozei si amelioreaza efectele neplacute ale simptomelor.

5

Luati-va masuri de precautie. Pentru a preveni raspandirea giardiozei este indicat sa primiti un diagnostic de la un medic specialist si sa luati medicamentele conform indicatiilor acestuia. De asemenea, trebuie sa beti multe lichide, daca sunteti deshidratati.

Etichete: giardioza, boala, parazit

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Tinidazol 500 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se...
Pentru a-ti verifica starea de sanatate este indicat sa consulti periodic medicul de familie. Acesta te va...
Alcoolismul este o boala, care necesita o lunga perioada de recuperare si implicit multa vointa si ajutor...