Afla cum sa depistezi primele semne ale diabetului

Afla cum sa depistezi primele semne ale diabetului

Diabetul este numit „criminalul tacut”, deoarece cei care sufera de aceasta boala, in general, trec cu vedere simptomele.

Daca la inceput pot fi confundate cu mici probleme de sanatate, lasate netratate pentru o mai lunga perioada de timp, simptomele diabetului pot duce la complicatii serioase. Diabetul apare atunci cand pancreasul nu mai produce insulina (diabet tipul 1) sau cand corpul nu recunoaste si nu foloseste insulina produsa ( diabet de tip 2).

Insulina este un hormon care ajuta la transportarea glucozei si la absorbtia acesteia de catre diferite celule ale corpului, care o transforma in energie. Atunci cand insulina nu este produsa sau nu este folosita de catre organism, celulele corpului nu pot absorbi glucoza necesara pentru producerea de energie, acest lucru ducand la probleme de sanatate.

Daca aveti in familie cazuri de diabet sau daca conditia fizica va poate transforma intr-o posibila victima a diabetului, ar trebui sa fiti foarte precauti. Iata cum puteti depista primele semne ale diabetului:

- Urinarea foarte frecventa. Atunci cand insulina nu este produsa sau folosita, glucoza nu poate fi transformata in energie, reprezentand un mare pericol, deoarece rinichii nu o pot filtra si reactioneaza la surplusul de glucoza luand apa din sange, pentru a o dilua. Rezultatul este umplerea vezicii urinare mult mai des si implicit golirea acesteia de mult mai multe ori pe zi, lucru care se va opri, numai daca urmati un tratament.

- Setea continua. Folosirea constanta a apei din sange, pentru diluarea glucozei si apoi golirea constanta a vezicii urinare, duce la lipsa de apa in organism. Astfel pacientilor bolnavi de diabet le este mereu sete si beau mai multa apa, decat un om obisnuit.

- Scaderea brusca in greutate, fara un motiv intemeiat. Daca observati ca ati slabit brusc, fara a urma o dieta sau un program de exercitii fizice si fara a va schimba stilul de viata, atunci s-ar putea sa suferiti de diabet de tip 1. Scaderea brusca in greutate se datoreaza faptului ca odata cu oprirea producerii de insulina, corpul cauta noi surse de energie, folosind grasimea si tesutul muscular pentru a produce energia necesara organismului.

- Stari frecvente de oboseala si somnolenta. Atunci cand glucoza nu este transportata inspre si absorbita de catre diferitele celule ale corpului, aceasta ramane blocata in exteriorul circulatiei sanguine. Datorita faptului ca celulele sunt private de glucoza, aceasta nefiind transformata in energie, diabeticii se simt slabiti, ametiti si epuizati, chiar daca nu depun un efort considerabil.

- Taieturi si vanatai care se vindeca greu. Diabetul impiedica abilitatea naturala a corpului de autovindecare si de a lupta impotriva infectiilor. Femeile care sufera de diabet au adesea infectii urinare. Nu este bine sa ignorati taieturile, vanataile, ranile sau iritatiile minore, care se vindeca mult prea greu.

- Vedera incetosata. Nivelul ridicat de glucoza din organism absoarbe fluidele din acesta, pana si din cristalinul ochilor, ducand la slabirea vederii.

- Amorteala sau furnicaturi in membre. Ramas netratat pentru mult timp, nivelul ridicat de glucoza din organism poate afecta sistemul nervos, ducand la afectiunea numita neuropatie. Amorteala si furnicaturile sunt semne date de organism ca ceva e in neregula.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Invata care sunt semnele diabetului, ce teste se fac si cand trebuie sa mergi la doctor. Simptomele...
Diabetul este, din pacate, o boala pentru care nu s-a gasit o metoda de vindecare. Evolutia poate...
Oricine se poate simti obosit, din cand in cand. Daca, insa, va simtiti lipsiti de energie in...