Cum sa recunosti simptomele de pneumonie?

Cum sa recunosti simptomele de pneumonie?

Pneumonia este o infectie respiratorie care se poate manifesta in multe feluri – mai mult de 50.

Se caracterizeaza prin inflamatia parenchimului pulmonar, a alveolelor si umplerea alveolelor cu lichid. Este rezultatul unui numar mare de surse, precum bacterii, fungi, virusuri si paraziti. Leziunile chimice si/sau fizice ale plamanilor pot de asemenea sa conduca la pneumonie.

Anumite forme pot fi usoare, in timp ce altele iti pot pune viata in pericol. Din fericire, sunt disponibile tratamente care vor elimina infectia din sistemul. Din acest motiv e important sa inveti sa recunosti pneumonia si simptomele sale inainte ca lucrurile sa iasa de sub control. Pneumonia poate sa apara singura sau imediat dupa o raceala sau alte probleme respiratorii. Debuteaza brusc, cu simptome numeroase, inclusiv urmatoarele:

- Tusea legata de pneumonie este deranjanta in mod obisnuit, cu senzatia unei presiuni interne in piept in timp ce tusesti.

- Flegma colorata. Intr-o pneumonie, flegma ta isi poate schimba culoarea. In timp ce in mod obisnuit flegma e clara, cea infestata cu bacterii poate avea o coloratie verzuie. In cazurile severe, flegma devine ruginie si poate contine sange.

- Frisoanele. Senzatia de frig atunci cand alte persoane considera ca temperatura e normala poate fi un semn ca organismul tau se lupta cu o infectie. In cazul unei pneumonii, poti avea frisoane puternice, care implica tremuraturi involuntare.

- Dispneea. Pneumonia te va face sa respiri mai greu. Vei observa ca mentinerea unei respiratii adanci e grea, iar ca rezultat vei avea respiratii mai scurte si mai rapide decat in mod obisnuit.

- Febra. Ca la multe infectii bacteriene, pneumonia iti va determina cresterea temperaturii, pe masura ce potoleste continuarea infectiei.

- Dureri in piept. Congestia pulmonara alaturi de stresul exercitat prin tuse, pot cauza dureri in piept. Vei simti o durere ascutita cand inspiri adanc, din cauza plamanilor tai inflamati si pneumoniei.

- Oboseala. O pneumonie te va face sa te simti mult mai slabit, aproape debilitat. Unele din cele mai obisnuite semne ale infectiei sunt apatia si lipsa globala de energie.

- Tahicardia. Pe masura ce corpul tau trece la o viteza mai mare pentru a lupta cu infectia, vei observa ca bataile inimii devin neobisnuit de repezi.

Pneumonia non-bacteriana, pe  de alta parte, are simptome care apar mai temporizat fata de pneumonia bacteriana. Chiar daca vei avea febra si dispnee, vei tusi mai putina flegma. Nici nu te vei simti cu mult mai slabit si, mai probabil nici nu te vei considera bolnav. Oamenii o numesc “pneumonie pe care o poti duce pe picioare” pentru ca nu e atat de incapacitanta ca tipurile mai severe de pneumonie. Daca descoperi ca ai simptomele discutate, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa cauti o consultatie la doctor. Un profesionist medical va fi echipat cu cunostintele necesare pentru a diagnostica corespunzator daca starea ta poate sau nu sa fie clasificata ca pneumonie.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Plamanii sunt cel mai frecvent afectati de viroze si de bronsite ce, din pacate, pot degenera in...
Noul coronavirus a creat panica pe tot Mapamondul! Sau mai bine zis, canalele de stiri din intreaga...
Termenul coronavirus face referire la o varietate de virusuri care pot provoca simptome respiratorii usoare sau severe....