Cum sa tratezi VARICELE

Cum sa tratezi VARICELE

Varicele sau venele varicoase sunt dilatatii venoase permanente si neregulate, mai frecvente la membrele inferioare. Acestea sunt produse de pierderea elasticitatii peretilor venelor.

Forme

Cand un om sufera de varice, venele sale devin proeminente, largi, palpabile si vizibile la suprafata pielii, localizate la nivelul coapsei si al gambei.

Alte tipuri de vene varicoase sunt telangiectaziile si venele reticulate. Ele nu dau simptome, iar tratarea lor e de ordin cosmetic. Telangiectaziile sunt vene foarte mici, usor vizibile, care nu se pot palpa, localizate, mai ales,in straturile superficiale ale pielii. Venele reticulate sunt mai mari decat telangiectaziile, dar mai mici decit cele varicoase. De asemenea, sunt putin simptomatice si nu necesita decat tratament cosmetic, de obicei.

Cauze

In cele mai multe cazuri imbolnavirea venelor superficiale este rezultatul unei boli a sistemului venos din profunzimea piciorului, afectiune numita insuficienta venoasa. Boala varicoasa poate fi congenitala, aparind la mai multi membri ai familiei, poate sa apara dupa traumatisme sau raniri ale picioarelor. Principala cauza a varicelor este, insa, functionarea proasta a valvelor de pe traiectul venelor piciorului.

Cum se manifesta

- umflarea gleznei si a gambei;

- senzatia de greutate, neliniste, oboseala;

- durere;

- crampe;

- mancarimi la nivelul picioarelor.

Metode de tratatament

1. Compresia elastica (ciorapul elastic)- reduce simptomatologia, previne edemul piciorului si scade riscul aparitiei tromboflebitei varicoase si al altor complicatii venoase.

2. Terapia medicamentoasa (pentoxifilin, detralex) se adreseaza pacientilor cu grade de insuficienta venoasa incipiente (telangiectazii, vene reticulate).

3. Scleroterapia (injectarea de substante sclerozante in vene) se poate aplica atat in cazul telangiectaziilor si al venelor reticulate, cat si in cazul venelor varicoase mai mari.  Procedeul este minim invaziv si necesita de regula, mai mult sedinte intinse pe o durata de saptamani sau luni.

4. Chirurgie: clasica, flebectomie ambulatorie sau fotocoagulare laser.

Toate metodele de tratament comporta un grad de risc. De aceea, decizia terapeutica se ia de comun acord cu pacientul, dupa informarea prealabila a acestuia.

Sfaturi daca suferi de varice:

- fii activ (contractia muschilor piciorului ajuta la circulatia sangelui), insa evita eforturile fizice foarte intense;

- mentine-ti greutatea in limite normale;

- evita sa stai perioade indelungate in picioare sau pe scaun;

- poarta ciorapi elastici daca ti-au fost prescrisi;

- controleaza-ti tensiunea arteriala.

-  fara tratament, vor aparea simptome pe masura ce insuficienta venoasa devine cronica.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Varicele afecteaza un sfert din populatia planetei. Daca ai senzatie de picioare grele, vene proeminente la nivelul...
Citeste prospectul medicamentului Troxevasin, gel si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Varice,...
Citeste prospectul medicamentului Troxevasin, capsule si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Varice,...