Cum te pregatesti pentru un cutremur?

Cum te pregatesti pentru un cutremur?

Cutremurele apar mai frecvent decat crezi.

Unele cutremure sunt prea slabe pentru a fi simtite, dar sunt riscuri de zi cu zi, cu toate acestea. Daca locuiti in zone predispuse cutremurelor, pregatirea este cheia supravietuirii, in special in fata unui cutremur puternic.

1

Pregatiti de urgenta. Ar trebui sa pastrezi un rucsac de urgenta pentru cutremur, care include apa imbuteliata, conserve, bateri noi, lanterne, combustibil (pentru generatoare sau incalzitoar de petrol), chibrituri, lumanari, niste haine, paturi, lenjerie de pat si o trusa de prim ajutor bine aprovizionata cu un fluier pentru a semnala ajutor. Aceste bunuri vor fi de asemenea folositoare pentru alte conditii meteorologice extreme.

2

Pastrati un radio mic de mana. Acest lucru va ajuta cu informatii atunci cand alte canale de mass-media sunt inchise. Acest lucru este util mai ales atunci cand curentul cade. Puteti sa va pastrati baterii pentru radio, dar unele pot fi incarcate apasand butonul de pornire la fiecare 30 de minute.

3

In timpul unui cutremur. O data ce un cutremur loveste, stati sub o bucata puternica si robusta de mobilier. O masa de lemn sau un cadru de pat sunt indicate. De asemenea puteti sta langa tocul de usa sau langa pilonii din perete. Acest lucru ar ajuta la cresterea sanselor de supravietuire, in cazul in care cade acoperisul sau tavanul. Daca aveti un adapost sau o camera de panica, acestea s-ar putea dovedi utile intr-un cutremur.

4

Acestea ar trebui sa fie suficient de dure pentru a supravietui daramaturilor, dar s-ar putea sa fie ingropate de resturile unei case prabusite, asa ca cel mai bun lucru de facut dupa un cutremur este de a iesi in strada cat mai repede posibil.

5

Sa aveti un plan de evacuare pregatit si repetat. Acest lucru implica o iesire rapida dupa un cutremur. Iesiti  in strada atunci cand este posibil, feriti-va de stalpii de inalta tensiune sau copacii care ar putea cadea. Daca aveti copii, invatati-i rutina, planurile si locatia cu provizii asa ca sa stie ce sa faca daca sunteti raniti sau blocati.                                                                                         

6

Daca sunteti intr-un vehicul. Daca conduceti pe drum, opriti cat mai rapid si atent posibil, intr-o zona fara stalpi de inalta tensiune, poli de utilitate si orice alte cladiri care s-ar putea prabusi. Aplicati frana de mana si asteptati pana cutremurul se opreste, inainte de a incerca sa va deplasati din nou.                                                                                                               

7

Daca asteptati mult. In cazul in care casa ta se prabuseste, sau daca utilitatile se taie, faceti rezerve de mancare. Prabusirea poate impiedica eforturile de salvare, prelungindu-se  timpul de asteptare. Daca utilizati lumanari sau un aragaz in interior, asigurati-va ca aveti suficienta aerisire, astfel incat sa nu va intoxicati cu gaze de dioxid de carbon. Utilizati lanternele cat mai scurt posibil astfel incat bateriile sa dureze mai mult.

8

Daca aveti copii, asigurati-va sa aiba jucarii sau jocuri cu ei in adapost, ca sa treaca timpul mai usor. Mentinerea unei atitudini pozitive este important in timpul unui dezastru.

9

Daca sunt puternice prabusiri, mergeti  la adaposturi desemnate, luand doar strictul necesar.

Cu aceste informatii, puteti fi pregatit pentru una dintre cele mai puternice forte a Mamei Naturi. Informati-va asa cum se cuvine ca sa luati masurile de precautie necesare in caz de cutremure.                                                                                                                                                                                     

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cutremurele sunt unele dintre cele mai distrugatoarea dezastre naturale. Acestea se produc mai ales la marginea placilor...
Principala preocupare a oamenilor a fost intotdeauna siguranta si securitatea lor si a familiei lor. Casa ta...
Aderenta cauciucurilor pe carosabil este de 100%, in conditii optime de drum, insa daca soseaua este umeda...