Cum sa scapi de IGRASIE si de MUCEGAI

Cum sa scapi de IGRASIE si de MUCEGAI

Igrasia e un fenomen ce se manifesta printr-o umezeala persistenta a peretilor de zidarie ai unei constructii, din cauza apei retinute in porii materialelor din care sunt executati peretii respectivi. 

Igrasia poate deveni o problema enorma pentru locuinta ta! Netratata se poate tranforma usor in mucegai! Mirosul de igrasie este, de asemenea, nesanatos pentru organismul tau, putand sa provoace boli respiratorii si cardiovasculare!

Nu confunda igrasia cu condensul! Nu fiecare perete umed sufera de igrasie. Atat igrasia, cat si condensul sunt caracterizate prin umezeala. Diferenta? Igrasia este permanenta, iar condensul, temporar. In scurt timp, igrasia se va transforma in mucegai! Iar de mucegai nu vei scapa, tratand problema superficial! Inlaturand mucegaiul cu o carpa uscata de pe zid sau vopsind, din nou, peretele, nu rezolvi mai nimic! Nu o sa mai vezi ceva vreme mucegaiul pe suprafata zidului, dar el continua sa se dezvolte in interiorul acestuia, eliminand prin stratul de vopsea spori care pastreaza, in continuare, in locuinta un climat nociv.

Metode de tratatare

Termoizolarea. Aplica termoizolarea la exteriorul cladirii, nu la interior. Rolul termoizolarii este acela de a condensa vaporii de apa in interiorul sau, pentru ca mai tarziu, datorita ventilatiei, peretele sa elimine umezeala.
In cazul in care termoizolarea este facuta la interior, vaporii condensati vor ramane in perete, fiind eliminati mult mai greu decat la exterior, unde peretele este foarte bine ventilat.

Termoizolarea nu se recomanda impotriva igrasiei de capilaritate, deoarece prin perete apa va circula in continuare.Este recomandata impotriva condensului, dar si a igrasiei formate in urma expunerii indelungate la condens (cu mentiunea ca peretii trebuie sa fie uscati inainte prin metode chimice).

La exterior, termoizolarea se face aplicand polistiren expandat, vata minerala si spuma puliuretanica.

La interior se aplica un strat de vata minerala, urmat de o folie de polistiren si de o structura de tip placa rigips.

Metoda electro-osmotica. Este indicata pentru tratarea igrasiei de orice provenienta. Scopul este de a tine umezeala la distanta de locuinta. Metoda consta in introducerea in zid, printr-o serie de anozi de titan montati in zidarie, chiar deasupra nivelului solului, a unui curent electric de foarte mica intensitate, total inofensiv. Efectul este de respingere a umezelii spre partea inferioara a zidului si introducerea acestora in mod inofensiv in pamant. Instalarea este curata si rapida, rezultatul final este, practic, invizibil, iar distrugerile sunt minime. Acest sistem poate fi folosit atat pentru prevenirea igrasiei, cat si pentru combaterea ei. Consumul electric este aproximativ cat cel al unei sonerii.

Vopsele si solutii antiigrasie. Acestea sunt impotriva condensului, nu a igrasiei. Daca folosesti aceste produse pentru inlaturarea igrasiei nu vor fi eficiente, deoarece se actioneaza asupra efectului, nu asupra cauzei. Ele vor forma o bariera impermeabila, care va tine apa in perete, impiedicand condensarea ei le suprafata, dar degradarea peretelui se desfasoara in continuare.
In cazul in care peretii sunt afectati de condens, inainte de a aplica una dintre aceste solutii sau vopsele, peretii trebuie uscati prin spalare cu clor si ventilare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Igrasia e un fenomen ce se manifesta printr-o umezeala persistenta a peretilor de zidarie ai unei constructii,...
Daca hainele au inceput sa miroasa a mucegai sunt sanse mari sa fie infestate cu spori de...
Mucegaiul negru se poate instala chiar si in cele mai curate si bine intretinute case. E periculos...