Coada-calului este bogata in minerale. Cel mai important e siliciul, despre care se crede ca are efecte antiartritice si de tonifiere a tesutului conjunctiv. Tulpina contine si flavonoide – cu efect antioxidant si diuretic – acizi organici si nicotina, oxid salicilic (sursa de acid salicilic, aspirina naturala), gluteolina, palustrina, fitosterina, beta-sitosterol, acid oxalic, acid malic, gliceride ale acidului stearic, linoleic, linolic, oleic, dimetil sulfone, vitamina C, uleiuri volatile, saruri de potasiu.
Din coada-calului se prepara o pulbere, in mod normal. De asemenea, planta poate fi folosita proaspata sau ca extract lichid sau tinctura.
Cura cu ceai de coada-calului
Infuzeaza o lingurita de coada calului uscata intr-o cana cu apa clocotita timp de 3 minute. Strecoara, apoi, ceaiul, lasa-l sa se raceasca si bea-l. Specialistii recomanda sa bei zilnic cate o cana de ceai de coada calului in cure de 3 saptamani, o data la 4 luni.
Beneficiile consumului cotidian de ceai de coada-calului:
- se inhiba cresterea colesterolului si trigliceridelor;
- calciul se asimileaza mai eficient;
- repara tesuturile osoase;
- se mentine duritatea oaselor;
- se regenereaza cartilajele;
- lupta contra diareei si sangerarilor intestinale;
- creste ritmul de vindecare a fracturilor;
- lupta impotriva bolilor de piele;
- ajuta la eliminarea usoara a pietrelor din rinichi;
- previne aparitia calculilor vezicali;
- ficatul este protejat de toxine;
- sistemul circulator functioneaza mai bine;
- previne riscul aparitiei bolilor cardio vasculare;
- lupta contra reumatismului si a gutei;
- diminueaza sangerarile menstruale anormale;
- are efect benefic in cazurile de cistita;
- ajuta persoanele epuizate fizic.