7 moduri de a creste copii recunoscatori in lumea egoista de azi

7 moduri de a creste copii recunoscatori in lumea egoista de azi

Traim intr-o lume din ce in ce mai egoista, in care oamenii tind sa devina la fel, iar majoritatea parintilor incearca sa le ofere copiilor tot ce le sta in putinta, pentru a-i face fericiti.

Din pacate acestia nu stiu sa fie recunoscatori. Iata 7 moduri de a creste copii recunoscatori in lumea egoista de azi:

1. Renuntati la lux timp de o saptamana. Lasati la o parte smartphone-urile, nu accesati Internetul si nu va uitati la televizor, nu iesiti in oras sa mancati, nu dati drumul la aer conditionat si incercati sa va bucurati de compania familiei si de ceea ce aveti, gandindu-va ca exista persoane care au mai putine lucruri si posibilitati.

2. Faceti acte de caritate si activitati de voluntariat impreuna cu copiii, in mod regulat, nu numai de sarbatori. Mergeti la o casa familiala si jucati-va cu copiii de acolo sau strangeti deseurile si ambalajele aruncate pe jos, in parc sau in cartier. Va veti invata, astfel, copiii, sa obtina o satisfactie spirituala din lucruri marunte, fiind recunoscatori pentru ceea ce au.

3. Aratati-le copiilor partea pozitiva a lucrurilor, atunci cand au parte de o dezamagire, cum ar fi esecul la un concurs sau in cazul unei situatii neprevazute si explicati-le ca acestea pot fi lectii, invatandu-i sa le trateze cu umor si ii veti invata, astfel, sa fie recunoscatori pentru ceea ce le ofera viata.

4. Discutati situatii ipotetice cu copiii, pentru a vedea cum gandesc si cum ar reactiona in anumite situatii critice, cum ar fi lipsa mijloacelor materiale pentru sanatate sau lipsa unui acoperis deasupra capului. Nu le tineti predici, ci lasati-i sa-si exprime parerea.

5. Exprimati-va recunostinta in mod verbal. Multumiti-le copiilor, atunci cand va ajuta cu anumite lucruri, cum ar fi la cumparaturi sau cu treburile casei si persoanelor din jur, care va ofera anumite servicii, cum ar fi chelnerii sau soferii de autobuz, dand astfel un exemplu pozitiv copiilor si invatatndu-i sa-si exprime verbal recunostinta.

6. Includeti recunostinta in rutina zilnica. Rugati-i pe copii sa spuna trei lucruri pentru care sunt recunoscatori, in timp ce luati masa in familie sau puneti-le la indemana un recipient in care sa introduca biletele care sa contina lucruri pentru care sunt recunoscatori. Exersata, recunostinta va deveni parte din atitudinea copiilor.

7. Schimbati-va modul de gandire. Nu priviti meseria de parinte ca pe o corvoada, in care trebuie sa faceti anumite lucruri, cum ar fi sa va duceti copiii la scoala sau sa le cumparati lucruri, ci bucurati-va ca aveti posibilitatea sa faceti toate acestea, fiind recunoscatori pentru tot ce aveti. Astfel, veti putea sa ii invatati pe copii ce este recunostinta.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...
Orice copil are parte de suisuri si coborasuri in timpul dezvoltarii sale. Daca anumite semne neobisnuite persista...