Cum va puteti convinge copiii sa-si faca temele?

Cum va puteti convinge copiii sa-si faca temele?

Parintii din intreaga lumea si-ar dori sa existe o potiune magica prin care sa-si incurajeze copiii sa-si faca temele.

Desi acest lucru nu este foarte usor, exista cateva metode, prin care va puteti incuraja copiii sa-si formeze si sa-si urmeze o anumita rutina, cand vine vorba de teme. Ar putea sa luati in calcul si ideea de a va schimba modul de abordare a copiilor, insa nu este imposibil sa-i convingeti sa-si faca temele, trebuie doar sa urmati cateva sfaturi simple:

1

Incercati sa intelegeti beneficiile temelor. Daca nu sunteti convinsi ca acestea conteaza, va fi si mai greu pentru copiii dumneavoastra sa inteleaga acest lucru. Intotdeauna exista un motiv bun, care sta in spatele unei cantitati moderate de teme.

2

Impacati-va cu ideea ca multor copii nu le place sa-si faca temele. Traim in lumea inovatiilor tehnologice, a jocurilor pe calculator si a internetului, asadar este inutil sa incercati sa-i convingeti pe copii sa le placa temele. Insa este important sa va impuneti in fata lor si sa gasiti o metoda prin care-i puteti convinge sa si le faca, fara compromisuri. Stabiliti anumite reguli si constinuati sa sperati ca si le vor face.

3

Nu incercati sa-i fortati sa-si faca temele, insa este bine sa ii convingeti intr-un fel sau altul. Este inutil sa strigati, sa-i amenintati, sa-i santajati sau sa-i mituiti, deoarece toate aceste eforturi extenuante pentru dumneavoastra nu ii vor convinge pe copii sa faca ceva. Bineinteles ca vor raspunde la amenintarile imediate de retragere a unor privilegii si la faptul ca le stati pe cap, pana isi fac temele, insa in acest fel nu le veti schimba obiceiurile cu privire la teme. In schimb, incercati sa le facilitati pe cat posibil rezolvarea temelor.

4

Discutati cu copiii dumneavoastra despre teme intr-un mod direct, prin care ii puteti ajuta. La fiecare inceput de an scolar sau de semestru, este bine sa purtati o discutie despre cum planuiesc sa-si faca temele in urmatoarele luni. In acest fel, puteti stabili niste reguli, de comun acord, cu privire la facerea temelor, pe care le puteti reaminti atunci cand nu le respecta sau ca sa puteti sa-i laudati atunci cand le urmeaza.

5

Folositi laudele pentru a ii motiva. Daca laudati munca facuta bine si ignorati contrariul, copilul dumneavoastra se va concentra mai mult pe lucrurile pozitive, decat pe cele negative, indepartand astfel o parte din tensiune.

6

Mutati responsabilitatea de la dumneavoastra la copil. Desi poate parea foarte dificil, mai ales in zilele noatre, cand parintii isi asuma raspunderea pentru teme, acest lucru este absolut vital, pentru a-l face pe copilul dumneavoastra sa invete de timpuriu ca urmarile nefacerii temelor, vor fi resimtite de catre el si nu de catre dumneavoastra.

7

Lasati-i pe copii sa resimta consecintele pentru faptul ca nu-si fac temele. Profesorii nu sunt foarte multumiti cand elevii nu-si fac temele. Daca copilul dumneavoastra refuza sa-si faca temele, lasati-l sa vada cum reactioneaza profesorii a doua zi. Aceasta il va determina, probabil, sa-si faca temele.

8

Scapati de tentatia de a-i face temele copilului dumneavoastra, deoarece acestea sunt menite sa fie facute numai de copii. Daca parintii se implica prea mult, temele isi pierd efectele pozitive, cum ar fi acelea de a-i face pe copii sa-si dezvolte deprinderi de studiu independent, pentru intreaga viata.

9

Asistati-i la teme, dar incercati sa nu faceti galagie, deoarece nimanui nu-i place sa fie distras, atunci cand lucreaza, iar copiii nu fac exceptie. Incercati sa pareti curiosi in legatura cu temele, insa nu interveniti la fiecare sarcina de lucru.

10

Incercati sa va faceti „temele” odata cu copilul dumneavoastra. Daca doriti ca acesta sa se implice in facerea temelor proprii, ar fi bine sa lucrati si dumneavoastra ceva, aratandu-i astfel copilului ca sunteti responsabili in completarea sarcinilor de lucru si ca deprinderile pe care le invata, ii vor fi utile cand va fi adult. Daca el citeste, cititi si dumneavoastra. Daca face matematica, calculati-va bugetul.

11

Aflati ce va motiveaza copilul. Studiile recente arata ca elevii din scoala gimnaziala, ce au ambitii care necesita o anumita educatie, inainte de a avea o cariera, sunt mai constiinciosi atunci cand vine vorba de facutul temelor, decat cei care nu sunt ambitiosi sau nu isi doresc sa mearga la facultate.

12

Redenumiti munca pentru acasa. Orice copil reactioneaza negativ la auzul acestor cuvinte. Este destul de greu sa-si faca curat in camera sau sa stranga dupa ei, daramite sa-i puneti sa-si faca temele. Un pont bun in acest sens este ca sa omiteti denumirea data de scoala si sa va referiti la teme ca si la „studiu acasa”, sau pur si simplu „studiu”. Faceti mereu referire la ele ca si la un mod de a invata si de a evolua, evitand cuvantul „munca”.

13

14

Transformati temele intr-un joc, deoarece, de obicei, copiii le considera plictisitoare. Asadar de ce sa nu le transformati in ceva distractiv?

Etichete: copii, teme, parinti

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Relatia parinte-copil nu e usor de gestionat, indiferent cat de pedagog si autodidact ar fi parintele. Uneori,...
Esti indecis/a, te invinovatesti adesea si ai o stima de sine scazuta? Daca da, ar putea fi...
Pana la 99,9% din ADN-ul uman este identic la toti oamenii. De asemenea, mostenim ADN-ul direct de...