Cum sa ai o dieta sanatoasa pentru ingrijirea inimii?

 Cum sa ai o dieta sanatoasa pentru ingrijirea inimii?

Regimul alimentar este factorul numarul unu in dezvoltarea bolilor de inima.

Cand vine vorba de regim sau dieta alimentara, trebuie sa luam in considerare alimentele care ne fac bine, de pe urma carora sanatatea noastra are de castigat. Este indicat sa prevenim problemele de sanatate, decat sa avem regrete odata ce problemele incep sa apara. In ziua de azi, sunt atat de multe lanturi de mancare tip fast food, facilitand accesul la aceasta categorie alimentara, bazata in mare proportie pe carne cu continut ridicat de grasimi. Majoritatea mancarurilor de aici contin cantitati ridicate de grasime animala, care se depun in organism, in interiorul arterelor, blocand vasele de sange, ducand la boli cardiovasculare.

Iata cateva sfaturi care pot sa previna bolile de acest fel, printr-o dieta echilibrata:

-  Evita alimentele procesate cu ajutorul acizilor grasi

-  Alege produse lactate cu continut redus de grasime

-  Alege cereale integrale pentru cele 5-6 portii de carbohidrati. Nu doar ca sunt bune pentru inima, de asemenea tin sub control glicemia (si sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat)

-  Consuma peste gras, ca si ton, macrou, sardine si somon – care contin acizi grasi Omega3 (excelenti pentru scaderea colesterolului din sange, imbunatatirea elasticitatii vaselor sanguine, subtierea sangelui – reducand posibilitatea de coagulare si crearea blocajelor pe parcursul vaselor de sange)

-  Consuma legume si fructe (5 sau mai multe portii). Acestea contin antioxidanti care protejeaza organele interne. Este indicat sa alegi fructele proaspete in loc de obisnuita prajitura pentru desert.

-  Mancati usturoi crud – contine o substanta numita alicina, care conform studiilor ajuta scaderea nivelului de LDL din organism  (cunoscut ca si colesterol rau)

-  Consuma alimente care contin vitamina E – ajuta la scaderea colesterolului din sange. Produsele alimentare care au cel mai mare continut de vitamina E sunt: avocado, legumele cu frunze verzi, uleiul vegetal si produsele din cereale integrale. Este indicat sa obtineti vitamina E din consumul regulat de produse naturale, si nu din suplimente.

-  Mananca nuci si seminte – s-au dovedit a proteja inima de diverse boli.

-  Consuma alcool in cantitati moderate (cum ar fi vinul) – nu mai mult de 2 pahare de produse alcoolice pentru barbati si unul pentru femei. Ajuta la reducerea riscului de boli de inima.

-  Evita alimentele care sunt sarate sau contin mult zahar. Cele sarate trebuie evitate in special de persoanele care au tensiunea ridicata sau hipertensiune arteriala, iar cele cu mult zahar sunt bogate in calorii si nu ajuta la intretinerea inimii.

-  Elimina orice grasimi vizibile din farfurie – indeparteaza pielea inainte de a consuma carne de pasare

-  Pentru desert, alege mereu fructe proaspete de sezon

-  Nu praji alimentele in ulei, incearca fierberea sau coacerea la aburi/gratar, pentru a diminua caloriile consumate.

-  Incearca mereu sa menti o balanta intre consumul alimentelor si activitatea fizica, pentru ca organismul sa fie obisnuit cu consumul caloric si sa mentina o greutate corporala sanatoasa. Mentine o activitate fizica in permanenta, pentru a avea o stare de sanatate buna. In cele din urma, consulta medicul  pentru monitorizarea starii generale de sanatate.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Inainte de a discuta despre cum sa introduci mai multe alimente bogate in potasiu, in dieta, sa...
Multe femei adopta diferite diete, mai ales dupa ce trec de 30 ani. Unele masuri de alimentatie...
Fructele de padure ofera un gust unic si o aroma pe masura. Sunt , insa, benefice si...