Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.
Ca si celelalte retete de serbet cu fructe, serbetul de caise se prepara dintr-o cantitate egala de caise si zahar.
Ca si celelalte retete de serbet cu fructe, serbetul de caise se prepara dintr-o cantitate egala de caise si zahar.
Ingrediente:
- 1 kg caise,
- 1 kg zahar,
- 1 lingurita zeama de lamaie,
- vanilie
Mod de preparare:
Se fierbe intr-un litru de apa 1 kg de caise, care pot fi inlocuite In parte cu cojile spalate de la dulceata de caise.
Se adauga la fiert si o mana de samburi sfaramati.
Cand apa s-a redus la jumatate se da la o parte, se lasa sa se raceasca si se scurge printr-un tifon.
Din zeama limpezita se toarna 2 pahare peste 1 kg zahar. Se pune la fiert, se adauga vanilia.
Se ia spuma neagra care se ridica la suprafata si se sterg marginile tingirii cu o carpa curata, muiata in apa rece. Se incearca daca este legat dand drumul la cateva picaturi intr-o ceasca cu apa foarte rece.
Daca picaturile nu se dizolva indata si se pot lua intre degete, serbetul este gata si se da la o parte de pe foc. Daca nu este gata, se lasa sa mai fiarba, incercand din nou. Se va incerca de 2 - 3 ori, ca sa iasa serbetul potrivit de legat.
Se acopera tingirea cu o carpa uda si se lasa numai putin sa se racoreasca, luandu-se fierbinte la frecat.
Se asaza tingirea pe un scaunel intors cu picioarele in sus astfel incat sa nu se miste la amestecat, si cu o vergea de lemn sau cu facaletul de mamaliga, se amesteca serbetul numai intr-o parte pana isi schimba culoarea, devenind ca un aluat potrivit de tare.
Cand incepe sa-si schimbe culoarea, se adauga, amestecand mereu, o lingurita de zeama de lamaie. Se poate pune direct cu lingura In borcan, sau se mai framanta cu mana si se pune in borcan, apasandu-l cu pumnul ca sa nu ramana goluri de aer printre bucatile de serbet.
Daca v-a placut articolul, share pe:
Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.