Cum sa prepari colacei cu unt si scortisoara

Cum sa prepari colacei cu unt si scortisoara

Colaceii cu unt si scortisoara pot reprezenta un desert minunat in orice moment al anului. De asemenea, vor crea un cadru special in zilele de sarbatoare, cand intreaga familie se aduna in jurul mesei.

Ingrediente aluat:

- un kilogram de faina tip 000;

- 250 grame de zahar;

- 5 galbenusuri;

- o lingurita de sare;

- 500 ml de lapte;

- 50 grame de drojdie proaspata;

- 70 ml de ulei;

- o lg razatura de lamaie;

- o lg razatura de portocala;

- o fiola de esenta de vanilie.

Ingrediente pentru uns foaia:

- 100 grame de unt;

- 100 grame de zahar brun;

- 2 galbenusuri pentru uns;

- scortisoara macinata.

Mod de preparare:

- fa o maia din 200 grame de faina, drojdia inmuiata cu 2 lg de zahar si lapte cald.

- amesteca pana devine un aluat cu consistenta moale.

- lasa aluatul sa creasca bine, apoi adauga restul de faina, galbenusurile batute bine cu sarea, zaharul, esenta si la sfarsit laptele cald.

- framanta pana cand devine un aluat cu o consistenta elastica.

- adauga ulei si mai framanta pana apar basicute pe aluat.

- lasa aluatul la crescut intr-un loc cald si ferit de curent.

- dupa ce a crescut imparte aluatul in 9-10 bucati, in functie de cati colacei doresti sa scoti.

- intinde bucatile de aluat in foaie dreptunghiulara.
- unge foaia cu unt moale si presara peste ea zahar din abundenta si scortisoara pudra.

- taie foaia pe lungime, in fasii de circa 1 centimetru, fara a le desface una de alta.

- ruleaza colacelul , incepand din partea stanga sus, astfel incat pe masura ce rulezi sa se formeze un sul din fasii pe latimea aluatului. Da sulului respectiv forma unui colacel.

- asaza colaceii in tava, pe hartie de copt si lasa-i la crescut 10 minute.

- unge colaceii cu galbenus si da-i la cuptorul preincalzit, la foc potrivit, cam 30 minute. Colaceii vor fi rumeniti frumos.

Pofta buna!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca simti ca ai luat cateva kilograme in plus, ar fi bine sa incerci sa le dai...
Prajitura Semiluna - un desert delicios de care gospodinele mai in varsta nu numai ca au auzit,...
Invartita se poate prepara cu mac, mere, nuca, branza sau dulceata. Reteta nu difera prea mult. Iata...