Cum sa indepartezi mucegaiul din baie?

Cum sa indepartezi mucegaiul din baie?

Mucegaiul poate incepe cu o mica pata, devenind rapid un pericol pentru sanatate.

Indepartarea mucegaiului poate fi simpla de facut in cazul suprafetelor mici dar destul de dificila in cazul raspandirii pe o suprafata mare.  Indepartand mucegaiul te poti proteja atat pe tine cat si familia ta impotriva problemelor de sanatate.

Metoda 1: bicarbonat de sodiu si inalbitor

Foloseste apa calda cu sapun si bicarbonat de sodiu pentru a indeparta majoritatea mucegaiului. Bicarbonatul de sodiu este un agent de curatare foarte bun. Incearca aceasta retea simpla pentru a-ti crea propriul produs de curatat baia pe baza de bicarbonat de sodiu:

- o lingurita de sapun lichid
- o ceasca de bicarbonat de sodiu
- cateva picaturi de ulei esential (citrice, rozmarin, levantica, menta, eucalipt, etc.)
- apa cat sa formeze o pasta

Amesteca o solutie din o parte inalbitor si doua parti apa. Toarna amestecul intr-o sticla cu pulverizator.

Pulverizeaza suprafata cu solutia obtinuta si astepta sa se usuce.

Pulverizeaza a doua oara si freaca suprafata cu o perie.

Clateste si repeta procesul atat cat este necesar pentru ca mucegaiul sa dispara.

Inlocuieste calafatul sau pasta de ciment in cazul in care nu poti scapa de mucegai.

Metoda 2: otetul

Toarna putin otet alb nediluat intr-o sticla cu pulverizator. Otetul are o aciditate blanda, transformand suprafata pe care patrunde intr-un mediu neprimitor pentru mucegai. Nu dilua otetul atunci cand il torni in sticla cu pulverizator; ai nevoie de puterea sa absoluta si nu diminuata de apa.

Pulverizeaza otetul pe suprafetele mucegaite si asteapta o ora. In acest timp daca este posibil, lasa aerul sa iasa.

Dupa o ora, sterge zona cu apa calda si usuca suprafata folosind un prosop. Sterge zonele predispuse la aparitia mucegaiului asigurandu-te ca le cureti foarte bine. Dupa ce ai indepartat otetul, mirosul nu ar trebui sa se mai simta.

Foloseste otetul pentru a preveni focarul de mucegai inainte ca acesta sa apara. Otetul este raportat sa omoare 82% de specii de mucegai, fiind o solutie cu efect exceptional pentru a impiedica mucegaiul sa puna stapanire asupra baii tale.

Pur si simplu pulverizeaza putin otet pe o suprafata predispusa la aparitia mucegaiului si lasa-l sa-si faca efectul. Daca faci asta in mod regulat, mucegaiului ii va fi greu sa apara si nu va mai fi cazul sa-l indepartezi.

 

Metoda 3: boraxul

Amesteca o ceasca de borax cu 3.7 litri de apa. Boraxul este un agent de curatare natural si de asemenea, poate fi folosit ca insecticid natural. Are avantajele unui pret accesibil, este disponibil si este de efect. Il poti gasi in orice magazin alimentar la raftul cu produse pentru curatat.

Aspira orice spori de mucegai cu un aspirator care are filtru HEPA (high efficiency articulate air- eficienta ridicata pentru particule) inainte de a curata. Acest lucru va diminua riscul de a raspandi sporii in jur imprastiindu-i, in loc sa-i elimine in totalitate.

Ataca mucegaiul cu o perie folosind solutia de borax.

Ai grija cu solutia de curatat si/sau in privinta raspandirii sporilor de mucegai pe diferite suprafete. Nu vrei sa-i oferi mucegaiului un nou loc (neperiat) pentru a se instala.

Sterge solutia de borax si asteapta sa se usuce. Daca iti faci griji in privinta recontaminarii, pulverizeaza putin otet in zona pentru a preveni aparitia altui focar.

Metoda 4: amoniacul

Asigura-te ca nu amesteci niciodata amoniacul cu inalbitor. Amoniacul amestecat cu inalbitor creeaza gaze primejdioase care pot fi extrem de periculoase. Evita sa faci astfel de combinatie daca faci curatenie.

Asigura-te ca folosesti doar amoniac pur. Amoniacul se gaseste in varianta pura, tulbure sau spumoasa.

Toarna amoniacul intr-o sticla cu pulverizator si stopeste suprafata cu mucegai.

Freaca bine suprafata cu o perie pentru a asigura indepartarea completa a oricarei urme de mucegai. Asteapta o ora sau doua. Lasa aerul sa circule pe cat posibil deoarece mirosul de amoniac este foarte puternic si neplacut.

Sterge suprafata dupa cateva ore.

 

Metoda 5: peroxidul de hidrogen

Toarna peroxid de hidrogen 3% intr-o sticla inchisa la culoare cu pulverizator. Efectul peroxidului de hidrogen va fi diminuat daca este expus luminii, asadar asigura-te ca il depozitezi intr-o sticla inchisa la culoare pentru a-l pastra eficace. Daca doresti, adauga putin otet solutiei de peroxid de hidrogen pentru a spori eficacitatea solutiei.

Efectueaza un test de suprafata acolo unde este mucegaiul. Un astfel de test iti va arata daca peroxidul de hidrogen determina suprafata sa se estompeze.

Pulverizeaza solutia pe intreaga suprafata mucegaita si las-o sa actioneze intre 10-20 de minute in timp ce peroxidul ataca mucegaiul.

Asteapta o ora sau doua. Lasa aerul sa circule pe cat posibil deoarece mirosul peroxidului de hidrogen este foarte puternic si neplacut.

Sterge suprafata pana devine curata.

Ponturi

- Foloseste o sticla cu pulverizator in locul unui burete.
- Curata baia cu otet in mod regulat, pentru a preveni reaparitia mucegaiului.
- Daca trebuie sa inlocuiesti pasta de ciment sau alte parti ale baii, foloseste un produs rezistent la mucegai pentru a preveni viitoare incidente.
- De asemenea, poti cumpara solutie speciala pentru indepartarea mucegaiului in loc sa folosesti inalbitor.

Avertizari

Poarta ochelari de protectie si manusi la manevrarea inalbitorului. Poarta haine vechi in cazul in care se varsa inalbitorul.

Poarta o masca pentru a preveni inhalatia inalbitorului.

Vei avea nevoie de:
- o galeata cu apa calda
- inalbitor
- bureti si carpe

Etichete: mucegai, baie, mucegai baie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca hainele au inceput sa miroasa a mucegai sunt sanse mari sa fie infestate cu spori de...
Igrasia e un fenomen ce se manifesta printr-o umezeala persistenta a peretilor de zidarie ai unei constructii,...
Mucegaiul negru se poate instala chiar si in cele mai curate si bine intretinute case. E periculos...