Cum se aplica selacul pe obiectele din lemn?

Cum se aplica selacul pe obiectele din lemn?

Selacul este o rasina provenita de la un gandac. Cu acest produs se lacuieste lemnul, obtinut prin dizolvarea rasinei uscate in alcool denaturat, foarte utilizat in secolele 19 si 20.

Selacul (rasina) a ramas popular si in zilele noastre datorita faptului ca se aplica foarte usor, avand un miros subtil si fiind de origine 100% naturala. Selacul nu este toxic si permite lacuirea obiectelor de lemn in mod natural, dupa cum urmeaza:

Pregatiti suprafata pentru lacuire, niveland-o cu ajutorul unui smirghel. Indepartati in totalitate urmele de lac de pe lemn si stergeti suprafata cu o carpa curata, pentru a indeparta urmele de praf si de murdarie.

Turnati o parte din selac intr-un recipient separat. Evitati inmuierea pensulei in intreaga cantitate de selac, deoarece aceasta poate prezenta urme de rumegus sau alte particule.

Alegeti o pensula potrivita pentru aplicarea selacului. Aceasta poate avea perii sintetici sau naturali. Nu aplicati selacul cu ajutorul unui trafalete de burete, deoarece substanta se usuca rapid, intarind buretele.

Inmuiati pensula in selac si indepartati excesul de pe ea,  prin atingerea marginii recipientului.

Aplicati selacul pe suprafata de lemn, cu miscari lungi si usoare, in sensul fibrelor lemnului, pentru a asigura o aplicare uniforma. Selacul se ususca foarte rapid, asadar este important sa va miscati repede. Permiteti selacului sa se usuce timp de 30 de minute, inainte de a uniformiza suprafata cu un smirghel fin, in vederea pregatirii acesteia pentru urmatorul strat de selac.

Aplicati al doilea strat de selac, la fel ca pe cel precedent. Cand acesta se usuca, uniformizati din nou suprafata cu smirghel si aplicati un nou strat.

Curatati pensula, introducand perii intr-un amestec de amoniac cu apa, in cantitati egale. Clatiti pensula si lasati-o la uscat inainte de a o pune la loc.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Facturile la electricitate au crescut considerabil in ultima perioada. Din aceasta cauza, dar si pentru protectia mediului,...
Detii o casa de vacanta la munte sau intr-un sat pitoresc de pe meleagurile autohtone? Atunci stii...