Sarcina

Pentru orice cuplu in general si pentru orice viitoare mama in particular, sarcina este un moment care aduce bucurii, dar si ingrijorare. Afla cum si ce trebuie sa faci in timpul sarcinii pentru ca bebelusul sa se dezvolte sanatos!

Sarcina nu este doar una dintre perioadele minunate ale vietii, ci si un subiect pentru numeroase povesti din partea femeilor in varsta. Aceste mituri difera de la tara la tara, insa exista cateva comune. Probabil ca orice graviduta a auzit o poveste care spune ca sexul viitorului ei copil poate fi aflat pe baza preferintelor ei alimentare, de exemplu. In realitate, majoritatea acestor presupuneri sunt doar mituri in care multi oameni inca mai cred.

Lichidul amniotic este un lichid limpede, galben, aflata in sacul amniotic(locul unde se dezvolta fatul). In primele saptamani de sarcina, lichidul amniotic consta in mare parte din apa. Treptat, continutul se schimba incluzand nutrienti, hormoni, anticorpi si urina fetusului.

Ce stim despre sarcina? Apar reactii precum greata si durerile de spate, dar si poftele alimentare iesite din comun. Toate acestea sunt elemente binecunoscute in timpul sarcinii. Stiai, insa, de exemplu, ca bebelusii pot plange inca din pantecele mamei? Sau ca ideea populara conform careia nou-nascutii nu au rotule este una eronata? Iata o lista de elemente mai putin cunoscute legate de sarcina.

O femeie poate suferi diverse modificari fizice, emotionale si psihologice in timpul sarcinii. Aceste schimbari se pot intampla brusc si in moduri neasteptate. Azi vom scrie despre 8 semne neobisnuite de sarcina; semne care pot fi trecute usor cu vederea.

Esti insarcinata si ai vrea sa faci sex, dar ai temeri? Nu ai de ce! Credinta populara conform careia sexul pe timpul sarcinii poate dauna fatului este falsa! Chiar daca organismul tau s-a schimbat odata cu sarcina, inca te poti bucura de sex. Indiferent daca te afli la primul copil sau la al patrulea, exista diverse modalitati de a practica actul sexual fara repercusiuni.

Cresterea unui copil este minunata dar si costisitoare, asa ca trebuie sa iti pregatesti un buget serios pentru un asemenea eveniment. Vestea buna e ca se pot face economii pe timpul sarcinii. Unele lucruri considerate absolut necesare in aceasta perioada pot fi, de fapt, inlocuite cu elemente mai ieftine si la fel de eficiente.

Sarcina poate reprezenta un amalgam de emotii, deoarece este un proces dur, dar si uimitor, in acelasi timp. Femeile nu doar ca trec prin multe incercari in cele 9 luni de sarcina, insa trebuie sa se ocupe si de intregul proces de nastere. In cinematografie, mai ales la Hollywood, acest fenomen nu este tratat cu acuratete. Altfel spus, ni se prezinta tot felul de elemente incorecte legate de catre o femeie insarcinata/ o femeie care abia a nascut.

Ovulatia este acel stadiu al ciclulului ovarian care consta in eliminarea ovulului matur din ovar. Altfel spus, nu poti ramane insarcinata, daca nu treci prin acest fenomen. Din pacate, infertilitatea este o problema destul de raspandita in societatea moderna. Totusi, nu renunta la visul de a avea un copil!

Inducerea travaliului este un proces de stimulare care se pune in aplicare doar dupa o decizie a medicului specialist! Asadar, nu te apuca sa faci asta de capul tau, chiar daca sarcina intarzie. De obicei, femeile aflate la prima sarcina(primipare) traiesc o astfel de situatie. Daca travaliul va fi indus, contractiile tale si bataile inimii copilului vor trebui monitorizate continuu.

Superfetatia se produce atunci cand doua ovule eliberate la doua cicluri menstruale diferite sunt fecundate de doi spermatozoizi, la o distanta cuprinsa intre cateva zile si trei saptamani. Mai simplu spus: femeia respectiva ramane insarcinata in momentul cand e deja insarcinata! Fenomenul e rarisim in cazul oamenilor, fiind mai frecvent la animale precum ovine sau cabaline.

Sarcina reprezinta, fara indoiala, o perioada minunata, dar si inspaimantatoare pentru multe femei; mai ales pentru cele care trec pentru prima oara prin acest proces. Adesea, sarcina vine la pachet cu simptome destul de ciudate si chiar neplacute. Unele dintre acestea pot aparea foarte devreme, chiar inainte ca testul de sarcina sa iasa pozitiv. Despre simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii, in cele ce urmeaza.

Sarcina produce dezechilibru in corpul unei femei - de la dureri corporale si stres fizic pana la schimbarile frecvente de dispozitie, asa-numitul roller coaster emotional. De aceea persoanele apropiate sunt foarte importante in viata viitoarei mamici. Chiar si un banal masaj poate face minuni! Conform cercetarilor, masajul prenatal creeaza relaxare, aducand si alte beneficii pentru corp!  

Momentul cand afli ca ai ramas insarcinata este unic si poate crea emotii diverse. Vei fi in culmea fericirii dar si putin socata, daca iti doresti copilul. La polul opus, vei trai un soc intens si o spaima pe masura, daca sarcina nu a fost programata. Oricum cum ar fi, vei lua decizia potrivita! Pentru asta trebuie sa anunti pesoanele importante din viata ta! De cele mai multe ori, nu e deloc usor. Daca tii, insa, cont de sfaturile de mai jos, vei trece cu succes peste acest moment!

Sarcina, mai ales prima, este o provocare pentru orice femeie. Ea vine cu multe modificari la nivelul organismului, dar si cu schimbari de stare bruste care pot afecta viata cotidiana. Pentru a fi multumita de tine si de corpul tau, ar fi bine sa tii cont de urmatoarele sfaturi. Cu siguranta, a invata cum si cand sa te relaxezi pe timpul sarcinii, iti va aduce stropul de fericire de care ai atata nevoie.

Uterul se extinde de aproape 500 ori in 9 luni cat dureaza sarcina! Apoi, revine usor-usor la dimensiunile sale normale. Tot acest proces afecteaza organismul, inclusiv creierul. De aceea multe femei raporteaza tulburari de memorie si chiar confuzie in timpul sarcinii. Cunoscand toate aceste aspecte, multe femei aleg sa ramana insarcinate si pentru a doua oara; unele chiar si a treia oara. Fiecare mamica are dreptul sa aleaga, bineinteles. Toate mamicile ar trebui, in acelasi timp, sa fie informate inainte de a lua o decizie.

Sansele sa ramai gravida sunt de 31%, daca intretii raporturi sexuale cu o zi inainte de ovulatie si de 33%, daca incerci in timpul ovulatiei. Exista, insa, alte aspecte care pot influenta sarcina, inclusiv sexul bebelusului! Despre acestea, in materialul de mai jos.

Principalii factori care reduc sansele de a avea un copil sunt bine cunoscuti: nasterea si alaptarea, utilizarea pilulelor contraceptive si fumatul. Totusi, adesea, exista alte motive care nu iti permit sa ramai insarcinata!

Legatura dintre mama si copil este cea mai intensa in natura umana. Aducerea pe lume a unui copil provoaca schimbari majore in viata femeii, care nu va mai fi la fel. Dincolo de bucuria purtarii unei fiinte in pantece, exista un element fundamental pentru acest nou rol: responsabilitatea. Nu ne referim doar la parenting si la educatie, ci si la protejarea sanatatii copilului in timpul sarcinii.

Viata unei femei se schimba radical, dupa nastere, deoarece trebuie sa-si asume responsabilitatea atat pentru ea, cat si pentru copil. Putini stiu ca apar modificari majore in corpul unei tinere mame! Si asta deoarece celulele nou-nascutului pot ramane in organismul mamei pentru toata viata!

Ai hotarat sa devii mama, desi ai atins pragul celor 40 ani? Se poate, desi nu va fi deloc usor. Dupa varsta de 35 ani, numarul ovulelor scade in mod vertiginos, iar asta face o sarcina naturala destul de dificila.