Cum sa instalezi un Router Wireless la tine acasa

Cum sa instalezi un Router Wireless la tine acasa

Daca te-ai decis in sfarsit sa-ti instalezi acasa un router wireless, nu te ingrijora, procesul de conectare nu este deloc complicat. Trebuie doar sa stii ce ai de facut.

1

Asigura-te ca ai la dispozitie un cablu de internet sau o conexiune DSL, asta daca nu doresti doar conectarea router-ului la o retea locala.
 

2

Alege unul dintre standardele wireless. Exista patru standarde diferite, care sunt utilizate in mod curent, in acest moment: A, B, G, si N. Router-ele care dispun de standarde rapide (G si N) sunt mai costisitoare decat de cele mai lente (A si B). Pentru cei pasionati de jocuri, este indicat standardul N, pe cand pentru navigarea pe net sau pentru office, poti alege B sau G.

3

Achizitioneaza un router in functie de semnalul wireless preferat, o marca cunoscuta ca Linksys, Netgear sau D-link.

4

Conecteaza router-ul la modemul tau sau la cablul de internet si porneste-l. Router-ul va incepe sa difuzeze semnalul wireless automat, iar daca modemul este functional, ar trebui sa ai internet wireless. Este posibil sa fie necesara introducerea manuala configuratiei IP-ului care ti-a fost transmisa de catre ISP.

5

Ia in considerare faptul ca vei avea nevoie de o placa de retea wireless pentru computerul tau, in cazul in care nu are una preinstalata. Este indicat ca sa utilizezi aceasti marca si pentru placa de retea wireless.

6

Asigurate ca ai securizat reteaua wireless, prin activarea criptarii WEP sau WPA, schimbarea parolei de administrator a router-ului si adaugarea de filter MAC. Pentru configurarea acestora, citeste manualul de utilizare al router-ului.

Sfaturi

Daca nu beneficiezi de o retea gigabyte, viteza retelei nu va fi afectata indiferent de calitatea router-ului ales, indiferent ca este unul mai performant sau  unul mai ieftin. Doar rata de transfer dintre PC-uri poate fi afectata, rata de transfer pentru conexiunea de net fiind in general mult mai mica decat toate standardele specificate mai sus.

Tehnologia multiple-input si multiple-output, au avut un mare succes in cresterea ratei de transfer si a suprafetei de acoperire a semnalului wireless. Aceasta este o caracteristica importanta a standadului N si este disponibila pe majoritatea modelelor N.

Tehnologia multiple-input si multiple-output este costisitoare, astfel daca nu ai nevoie de o suprafata mare de acoperire a semnalului wireless sau o rata de transfer foarte mare, nu este necesara achizitionarea unui router care sa aiba aceasta caracteristica.

Standardul G este mai mult decat suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

Instalarea unui firewall este indicata pentru protejarea retelelor, wireless sau nu, impotriva atacurilor.

Rata de transfer a routerului wireless nu reprezinta viteza cu care tu vei putea naviga pe internet. Aceasta reprezinta rata de transfer dintre router si calculatoarele conectate. In general viteza conexiunii de internet este mult mai mica decat cea oferita de router. Viteza conexiunii la internet este de aproximativ 1-6 Mb/s pe cand standardul G wireless ofera o conexiune 54Mb/s.

Atentie:

Instalarea unei retele wireless presupune si riscul ca unele persoane sa incerce sa foloseasca acesta retea fara acordul tau, asta in cazul in care nu ai facut setarile de securitate necesare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cel mai usor mod de a da share unei conexiuni si unor resurse intr-o retea de acasa...
Retelele de internet wireless au devenit din ce in ce mai populare, in ultimii ani. Atunci cand...
Instalarea unei legaturi de internet Wi-Fi va permite sa va conectati la mai multe computere din zona,...