Cilopen 500 mg-500 mg, pulbere pentru solutie perfuzabila

Citeste prospectul medicamentului  Cilopen 500 mg-500 mg, pulbere pentru solutie perfuzabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Cilopen este indicat in tratamentul infectii severe determinate de microorganisme sensibile.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Un flacon contine imipenem 534,76 mg sub forma de imipenem anhidru 500 mg si cilastatin 500 mg sub forma de cilastatin sodic 530,70 mg.

Fiecare flacon contine sodiu 20,6 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Pulbere pentru solutie perfuzabila

Pulbere de culoare alba pana la slab galbena.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Cilopen este indicat in tratamentul urmatoarelor infectii severe determinate de microorganisme sensibile (vezi pct. 4.4 si 5.1):

- pneumonie nozocomiala sau pneumonie comunitara complicata care necesita spitalizare;

- infectii intraabdominale complicate;

- infectii genito-urinare complicate;

- infectii cutanate si ale tesuturilor moi complicate.

Trebuie avute in vedere ghidurile oficiale privind utilizarea corespunzatoare a medicamentelor antibacteriene.

4.2 Doze si mod de administrare

Pentru recomandari privind diluarea medicamentului inainte de administrare, vezi pct. 6.6.

Doza zilnica totala si calea de administrare a Cilopen trebuie stabilite in functie de tipul sau severitatea infectiei, luand in considerare gradul sensibilitatii germenului(ilor) patogen(i), functia renala si greutatea pacientului.

Dozele mentionate sunt calculate pentru o greutate de > 70 kg. Doza zilnica totala trebuie administrata in prize egale.

Recomandarile de dozaj prezentate mai jos aduc specificari in ceea ce priveste cantitatea de imipenem administrata. Cu acesta, se elibereaza o cantitate echivalenta de cilastatin. Un flacon de Cilopen 500 mg/500 mg asigura echivalentul a 500 mg imipenem anhidru si 500 mg cilastatin.

Utilizare la varstnici

De obicei, varsta nu afecteaza tolerabilitatea si eficacitaea Cilopen. Dozele trebuie stabilite in functie de severitatea infectiei, sensibilitatea germenilor implicati, starea clinica a pacientului si functia renala.

Administrare intravenoasa

Aceasta formulare nu este destinata pentru utilizare intramusculara. Dozele de Cilopen trebuie determinate in functie de severitatea infectiei, sensibilitatea la antibiotic a germenului(ilor) implicat(ti) si starea clinica a pacientului.

Nota: toate dozele recomandate se refera la cantitatea de imipenem din Cilopen.

Adulti (cu greutatea de 70 kg): doza uzuala zilnica la adult este de 500 mg administrata la intervale de 6-8 ore (vezi tabelul de mai jos). In infectiile cu microorganisme mai putin sensibile, doza zilnica poate fi crescuta pana la o doza maxima de 50 mg/kg si zi (fara a depasi doza de 4 g zilnic).

Doze uzuale la adult (administrare intravenoasa)

Fiecare doza de 500 mg trebuie administrata intravenos printr-o perfuzie cu durata de 20 - 30 minute. Fiecare doza de 1000 mg trebuie administrata printr-o perfuzie cu durata de 40 - 60 minute. La pacientii la care apare greata in timpul administrarii, debitul perfuziei poate fi redus.

Pacientii cu clearance-ul creatininei cuprins intre 6-20 ml/min trebuie tratati cu 250 mg (sau 3,5 mg/kg oricare doza este mai mica) la fiecare 12 ore pentru majoritatea germenilor patogeni. Utilizarea dozelor de 500 mg la acesti pacienti poate creste riscul de aparitie a convulsiilor.

La pacientii cu clearance-ul creatininei < 5 ml/min nu trebuie sa se administreze Cilopen, decat daca hemodializa se initiaza in decurs de 48 ore.

Cilopen se elimina din circulatie prin hemodializa. Pacientului trebuie sa i se administreze Cilopen imediat dupa hemodializa si ulterior la intervale de 12 ore. Pacientii dializati, in special cei cu afectiuni preexistente ale sistemului nervos central, trebuie monitorizati cu atentie; Cilopen trebuie administrat la pacientii hemodializati numai daca beneficiile terapeutice depasesc riscul potential de aparitie al convulsiilor (vezi pct. 4.4).

In prezent, nu exista date suficiente pentru a recomanda utilizarea Cilopen la pacientii cu dializa peritoneala.

Doze la copii si adolescenti

Varsta Doza Intervalul dintre Doza zilnica totala

administrari

>3 ani (< 40 kg) 15 mg/kg 6 ore 60 mg/kg

Doza zilnica totala nu trebuie sa depaseasca 2 g.

Copiilor si adolescentilor cu greutatea corporala peste 40 kg trebuie sa li se administreze dozele recomandate pentru adulti.

Datele clinice sunt insuficiente pentru a recomanda o doza optima la copii cu varsta mai mica de 3 ani sau la sugari si copii cu insuficienta renala.

Cilopen nu este recomandat pentru tratamentul meningitei. Daca se suspecteaza o meningita, trebuie utilizat un antibiotic adecvat.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipienti. Antecedente de reactii alergice/anafilactice la peniciline sau cefalosporine.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Imipenem/cilastatin trebuie utilizat numai in infectiile severe sau complicate suspectate a fi sau determinate de bacterii rezistente la alte antibiotice beta-lactamice si sensibile la imipenem/cilastatin.

Sunt disponibile unele date clinice si de laborator care sustin o hipersensibilitate incrucisata partiala intre imipenem/cilastatin si alte antibiotice beta-lactamice: peniciline si cefalosporine. Pentru majoritatea antibioticelor beta-lactamice s-au raportat reactii severe (inclusiv anafilaxie).

Inaintea initierii tratamentului cu Cilopen, trebuie efectuata o anamneza atenta in legatura cu o posibila reactie de hipersensibilitate la antibiotice beta-lactamice in antecedente. Daca apare o reactie alergica la Cilopen, administrarea acestuia trebuie intrerupta si trebuie instituite masurile corespunzatoare.

Colita pseudomembranoasa a fost raportata, practic, pentru toate antibioticele si poate avea manifestari variate, de la forme usoare pana la forme care pun viata in pericol. Cilopen trebuie prescris cu prudenta la pacientii cu antecedente de boli gastro-intestinale, in special colita. Este important de avut in vedere diagnosticul de colita pseudomembranoasa la pacientii la care apare diaree asociata utilizarii de antibiotice. Desi studiile indica drept prim factor etiologic al colitei asociate cu antibioticele o toxina produsa de Clostridium difficile, trebuie, de asemenea, avute in vedere si alte etiologii.

Utilizare la copii si adolescenti

Datele clinice privind eficacitatea si siguranta utilizarii imipenem/cilastatin la copii sunt insuficiente. Ca urmare, Cilopen se administreaza cu prudenta la copii cu varsta > 3 ani. Nu s-au stabilit pana in prezent eficacitatea si tolerabilitatea Cilopen la copii cu varsta sub 3 ani; ca urmare, utilizarea Cilopen nu este recomandata la aceasta grupa de varsta.

Sistem nervos central

Nota: Cilopen nu este indicat in infectiile sistemului nervos central.

Pacientii cu tulburari la nivelul sistemului nervos central (leziuni cerebrale sau antecedente de convulsii) si/sau cu afectare a functiei renale (poate sa apara acumularea Cilopen) si tratati cu Cilopen au prezentat reactii adverse la nivelul sistemului nervos central (SNC), in special in cazul in care s-au depasit dozele recomandate in functie de greutate si de gradul de afectare a functiei renale. Deci, la acesti pacienti se recomanda respectarea stricta a schemelor de administrare si continuarea tratamentului anticonvulsivant recomandat.

Daca apare tremor focal, mioclonii sau convulsii, pacientul trebuie evaluat din punct de vedere neurologic si trebuie instituit un tratament anticonvulsivant, daca acesta nu a fost instituit anterior. Daca aceste simptome continua, dozele de Cilopen trebuie reduse sau administrarea acestuia trebuie intrerupta.

Utilizare la pacienti cu insuficienta renala

Pacientii cu clearance-ul creatininei < 5 ml/min nu trebuie tratati cu Cilopen decat daca se instituie hemodializa in decurs de 48 ore. La pacientii hemodializati se administreaza Cilopen numai daca beneficiile terapeutice depasesc riscul potential de aparitie a convulsiilor.

In cazul tratamentului de lunga durata se recomanda monitorizarea regulata a functiei hepatice si renale, precum si efectuarea de teste de sange.

Pot aparea miastenia si agravarea miasteniei gravis. Ca urmare, in cazul aparitiei oricaror simptome care indica agravarea miasteniei gravis se recomanda consult medical.

Acest medicament contine 20,6 mg sodiu pe doza. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

La pacientii la care s-a administrat combinatia de imipenem cu cilastatin concomitent cu ganciclovir s-au raportat convulsii generalizate. Aceste medicamente nu trebuie administrate concomitent decat daca beneficiile terapeutice depasesc riscurile potentiale.

De asemenea, pro-medicamentul valganciclovir poate determina convulsii la administrarea concomitenta cu imipenem/cilastatin.

S-a evidentiat ca administrarea concomitenta de probenecid determina dublarea timpul de injumatatire plasmatica pentru cilastatin, dar fara efecte asupra prezentei in urina.

S-a evidentiat ca administrarea concomitenta de probenecid determina numai cresterea minima a concentratiei plasmatice si a timpului de injumatatire plasmatica pentru imipenem, cu scaderea prezentei urinare a imipenemului activ la aproximativ 60% din doza administrata.

Dupa administrarea concomitenta cu carbapeneme s-a observat scaderea concentratiei plasmatice de acid valproic. Concentratia scazuta de acid valproic poate determina un control inadecvat al convulsiilor. Trebuie luat in considerare un medicament antibacterian alternativ. Daca se administreaza imipenem concomitent cu acid valproic, concentratia plasmatica de acid valproic trebuie monitorizata atent.

La unii pacienti poate aparea pozitivarea testului Coombs.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina

Nu sunt disponibile date adecvate privind utilizarea imipenem/cilastatin la femeile gravide.

Studiile la animale au evidentait toxicitate asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Nu se cunoaste riscul potential la om.

Ca urmare, acest medicament nu trebuie utilizat in timpul sarcinii decat daca beneficiul terapeutic pentru mama depaseste riscul potential pentru fat.

Alaptare

Imipenem si cilastatin se excreta in cantitati mici in laptele matern. Ca urmare, este putin probabil ca sugarul sa fie expus la cantitati semnificative. Daca utilizarea acestui medicament este absolut necesara, trebuie luat in considerare raportul dintre beneficiul alaptarii pentru sugar si riscul potential la sugar.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, unele reactii adverse la nivelul SNC, cum sunt ameteli, tulburari psihice, confuzie si convulsii, pot afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje (vezi pct. 4.8).

4.8 Reactii adverse

Evaluarea reactiilor adverse se face pe baza urmatoarei conventii privind frecventa: Foarte frecvente (> 1/10)

Frecvente (> 1/100 si 1/1000 si 1/10000 si

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Urospen n, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Uricol, granule efervescente si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Tinizol si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. INDICATII TERAPEUTICE Tratamentul...