Glimepirida Accord, comprimate

Glimepirida, comprimate este indicata in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 atunci cand dieta, exercitiile fizice si scaderea greutatii corporale nu sunt suficiente.

Glimepirida Accord este de 1 mg comprimate,  2 mg comprimate, 3 mg comprimate, 4 mg comprimate.

Indicatii terapeutice: Glimepirida este indicata in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 atunci cand dieta, exercitiile fizice si scaderea greutatii corporale nu sunt suficiente.

Doze si mod de administrare: Factorii care stau la baza unui tratament eficace al diabetului zaharat sunt o dieta corespunzatoare, exercitii fizice regulate, precum si analize uzuale ale sangelui si urinei. Nici antidiabeticele orale si nici insulina nu vor avea efectul scontat daca pacientul nu va urma regimul alimentar recomandat.

Dozajul se stabileste in functie de rezultatele analizelor de sange si urina. Doza initiala este de 1 mg glimepirida pe zi. Daca se obtine un bun control asupra glicemiei, se recomanda utilizarea acestui dozaj ca tratament de intretinere. Pentru scheme diferite de dozaj sunt disponibile comprimate in concentratii corespunzatoare.

Daca controlul nu este satisfacator, doza trebuie marita, in functie de controlul glicemiei, in etape, cu un interval de 1 pana la 2 saptamani intre fiecare etapa, pana la 2, 3 sau 4 mg pe zi. O doza mai mare de 4 mg glimepirida pe zi determina rezultate mai bune numai in cazuri exceptionale.

Doza maxima recomandata este de 6 mg glimepirida pe zi.

Contraindicatii: Glimepirida este contraindicata pentru pacientii cu urmatoarele afectiuni:

hipersensibilitate la glimepirida, alte sulfonilureice sau sulfonamide sau la oricare dintre excipienti;

diabet zaharat de tip 1 (insulinodependent); coma diabetica; cetoacidoza; -tulburari severe ale functiei renale sau hepatice. In caz de boala severa renala sau hepatica se impune trecerea la tratamentul cu insulina.

Atentionari si precautii speciale pentru utilizare: Glimepirida trebuie administrata cu putin timp inainte sau in timpul unei mese.

Tabloul clinic al unei crize hipoglicemice severe poate fi similar cu cel al unui accident vascular cerebral.

Simptomele pot fi controlate prompt, aproape in fiecare caz, prin ingestia imediata de carbohidrati (zahar). Indulcitorii artificiali nu au nici un efect.

Se cunoaste de la alte sulfonilureice faptul ca hipoglicemia poate sa reapara, in ciuda masurilor terapeutice, initial eficace.

Hipoglicemia severa sau hipoglicemia prelungita, controlata doar temporar prin administrare de zahar, necesita tratament medical urgent si ocazional spitalizare.

Factorii care favorizeaza hipoglicemia includ:

- lipsa de cooperare sau incapacitate de cooperare a pacientului (mai frecvent la pacientii varstnici)

- subnutritia, mese la ore neregulate sau omise, sau perioade de post

- modificari in dieta

- dezechilibru intre efortul fizic si aportul de carbohidrati

- consumul de alcool etilic; mai ales in asociere cu omiterea meselor

- insuficienta renala

- disfunctie hepatica grava

- supradozaj cu Glimepirida Accord

-anumite tulburari necompensate ale sistemului endocrin care afecteaza metabolizarea carbohidratilor sau mecanismele compensatorii ale hipoglicemiei (ca de exemplu in anumite afectiuni ale tiroidei si in insuficienta hipofizei anterioare sau corticosuprarenalei)

- administrarea concomitenta a anumitor medicamente (vezi pct. 4.5)

Tratamentul cu comprimate de glimepirida necesita monitorizarea periodica a glicemiei si glicozuriei. In plus, se recomanda determinarea hemoglobinei glicozilate.

Este necesara monitorizarea periodica hepatica si hematologica (mai ales numarul leucocitelor si trombocitelor) pe perioada tratamentului cu comprimate de glimepirida

In situatii de stress (de exemplu, accidente, interventii chirurgicale neprogramate, infectii febrile, etc.) poate fi necesara trecerea temporara la tratamentul cu insulina.

Nu exista experienta privind utilizarea comprimatelor de glimepirida de catre pacientii cu insuficienta hepatica severa sau pacientii tratati prin dializa. La pacientii cu insuficienta renala sau hepatica severa se recomanda trecerea la tratamentul cu insulina.

Tratamentul cu sulfonilureice la pacientii cu deficit de-G6PD poate duce la anemie hemolitica. Deoarece glimepirida apartine medicamentelor sulfonilureice, se recomanda unele masuri de precautie la pacientii cu deficit de-G6PD si luarea in considerare a unei alternative fara sulfonilureice.

Glimepiride Accord contine lactoza monohidrat. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Glimepirida este indicata in tratamentul diabetului zaharat de tip 2, atunci cand numai dieta, exercitiile fizice si...
Imuran este un medicament folosit ca antimetabolit imunosupresiv fie singur, fie, mai frecvent, in asociere cu alti...
Prospect medicament Adcetris. Acest medicament este utilizat pentru tratamentul pacientilor cu limfom Hodgkin. Ce este Adcetris? Adcetris...