Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.
Peste de apa dulce, linul poate fi intalnit pe fundul apelor cu un curs domol.
Peste de apa dulce, linul poate fi intalnit pe fundul apelor cu un curs domol.
La noi in tara linul traieste inclusiv in balti si parcuri ca si peste ornamental. Pentru gurmanzi, este bine de stiut ca linul poate fi recunoscut dupa corpul indesat si lat in jurul cozii si dupa solzii marunti.
Acest peste micut in lungime atinge o greutate de maxim 2-3 kilograme, iar carnea sa este mai apreciata decat cea a crapului.
In bucatarie, linul poate fi preparat in mai multe moduri. Noi va recomandam rasol de lin ca si reteta dietetica si usor de preparat.
Ingrediente:
- 1,5 kg lin,
- 1 ceapa,
- zarzavat de supa,
- o frunza de dafin,
- 5 boabe de piper, sare.
Mod de preparare:
Se curata linul si se spala bine in mai multe ape, ca sa piarda acel mucus antimicrobian specific acestui peste, precum si gustul de mal.
Se curata de solzii desi oparindu-l intai cu apa clocotita.
In vasul special de fiert pestele, se fierb un morcov taiat felii, o ceapa, o radacina subtire de patrunjel, cateva felii de cartofi, o frunza de dafin, sare si cateva boabe de piper.
Pestele capata un gust deosebit daca se adauga la fiert otet sau vin alb.
Inainte de a pune pestele la fiert, se opareste cu 4 - 5 linguri de otet, ca sa pastreze culoarea albastruie a pielitei.
Acest otet se poate adauga apoi la fiert.
Dupa ce a fiert zarzavatul, se trage cratita la o parte, se asaza pestele pe gratarul vasului si se lasa in apa.
In momentul cand se pune pestele la fiert, apa nu trebuie sa mai fiarba, deoarece daca pestele este cuprins brusc de o caldura prea mare, pielea se strange si carnea se desface.
Se serveste cald cu sos de unt.
Daca v-a placut articolul, share pe:
Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.