Cum sa te feresti de un MANIPULATOR EMOTIONAL

Cum sa te feresti de un MANIPULATOR EMOTIONAL

Multi dintre noi cunosc sentimentul de manipulare. Influenta emotionala poate fi un instrument puternic, iar unii il folosesc in mod activ, pentru a profita de naivitatea, bunatatea victimelor.

Astazi, iti prezentam o lista de 8 semne care te vor ajuta sa identifici capcanele unui manipulator emotional:

1. Iti submineaza increderea in propria judecata. Manipulatorii emotionali sunt mincinosi innascuti, deci sunt foarte talentati. Ei sustin ca nu au facut ceva(o actiune negativa), chiar daca i-ai prins facand acel ceva. Cel mai rau lucru este ca mint asa de bine si sunt atat de convingataori incat te fac sa te indoiesti de propria judecata. Intotdeauna vor insista ca problemele sunt doar in mintea ta. E modul lor preferat de a te controla.

2. Faptele le contrazic vorbele. Manipulatorii emotionali spun, de cele mai multe ori, ceea ce vrei sa auzi, insa actiunile lor sunt diferite. Ei promit ca te vor ajuta mereu, dar cand vine momentul sa faca asta, pretind ca solicitarile tale nu sunt rationale.

3. Abuzeaza de sentimentul de vinovatie. Manipulatorii emotionali folosesc sentimentul tau de vinovatie pentru propriul lor beneficiu. Atunci cand le povestesti necazul tau, te simti vinovat pentru ca-i deranjezi; in schimb, ei nu iti vor impartasi nimic din ce-i roade. Vor pastra secretul. Manipulatorii te vor determina sa crezi ca tot ce faci e gresit, ca toate necazurile tale sunt din propria-ti vina!

4. Fac pe victimele. Manipulatorii emotionali nu sunt niciodata de vina pentru nimic. Tot ceea ce gresesc este intotdeauna din vina altcuiva (probabil a ta). Daca esti suparat pe ei, este dintr-un fals motiv, nu pentru ca ai avea dreptate; daca ei sunt suparati, se intampla mereu din vina ta. Manipulatorii emotionali nu-si asuma responsabilitatea.

5. Grabesc lucrurile. Indiferent daca e vorba de afaceri sau de chestiuni personale, manipulatorii grabesc lucrurile, o iau inainte, cum spunem in popor. Ei impartasesc vesti importante prea repede si asteapta acelasi comportament de la tine. Actioneaza vulnerabil, fiind suficient de convingatori incat sa te simti special si aproape de ei. Practic, vei incepe sa te simti rau pentru manipulatori si, prin urmare, iti vei asuma responsabilitatea pentru starea lor emotionala.

6. Sunt dornici sa ajute, doar pentru a deveni, apoi, martiri. Dorinta lor initiala de a ajuta se transforma in suspine si gemete; se plang de supraincarcare emotionala. Scopul este de a te face sa te simti dator fata de ei.

7. Intotdeauna se simt mai rau decat tine. Orice problema ai impartasi cu un manipulator, intotdeauna el se va plange ca are un necaz mai mare. Concluzia: nu ai niciun motiv sa te plangi.

8. Iti cunosc slabiciunile si le folosesc impotriva ta. Daca esti ingrijorat de silueta ta, manipulatorul va face intotdeauna o remarca cu privire la ceea ce mananci sau la ceea ce porti. Esti ingrijorat cu privire la o sarcina de birou? El va incerca sa iti induca si mai multa teama. Manipulatorii citesc emotiile cu lejeritate. Folosesc aceasta abilitate pentru a te controla, fara a te ajuta sa te simti mai bine.

Sfat. Manipulatorii emotionali te pot destabiliza psihic prin comportamentele lor irationale. Stai departe de ei, pe cat posibil! Si cel mai important: nu iti etala emotiile in fata lor! Altfel, riscul de a pica in capcane este major!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multe femei, in special cele tinere, se simt adesea nesigure in relatiile lor de dragoste. Ei bine,...
Intr-o societate in care oamenii se vaita ca altii iau decizii pentru ei, e important sa stii...