Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.
Aspicul este o gelatina care se obtine de regula din carne de vita si porc care ii da tarie.
Aspicul este o gelatina care se obtine de regula din carne de vita si porc care ii da tarie.
Ingrediente:
Pentru 1 ½ kg aspic:
-5 litri apa,
- 1 kg carne de vaca,
- 250 g oase gelatinoase,
- 2 picioare de porc,
- 2 picioare de vitel,
- 250 g vin alb,
- zarzavat de supa,
- 2 cuisoare,
- 2 foi de dafin,
- 10 boabe piper,
- o lingurita rasa de sare,
- 2 albusuri,
- cojile de la 2 oua.
Mod de preparare:
Se pun la foc intr-o oala cu apa: carnea de vaca, un os gelatinos sfaramat in bucati, picioarele de vitel si de porc.
Acestea din urma pot fi inlocuite cu o bucata de sorici. Se adauga vin alb si se lasa sa fiarba descoperit la foc mic.
Din cand in cand se ia spuma. Dupa 2 ore de fiert se adauga ceapa in care s-au infipt cuisoarele, apoi un morcov, un patrunjel, foile de dafin si sarea.
Se lasa sa mai fiarba inca 2 ore la un foc mic pana ce carnea se desprinde usor de pe oase si zeama devine cleioasa.
Se da la o parte, se strecoara si se curata de toata grasimea ridicata la suprafata.
Separat, intr-o oala mare, se bate albusul spuma, se adauga cojile de ou sfaramate si boabele de piper.
Deasupra se toarna incet zeama putin racorita, ferindu-ne s-o varsam pana in fund, ca sa nu cada si particelele depuse in timpul racirii.
Se pune oala din nou la foc potrivit si se bate continuu cu telul pana ce incepe zeama sa fiarba in clocote mici.
Zeama nu trebuie lasata sa fiarba prea repede, deoarece albusul s-ar inchega prea curand si n-ar mai servi la limpezirea aspicului.
Dupa ce a dat in clocot, se trage la marginea masinii si se lasa sa fiarba incet 15 minute.
Daca se da spuma la o parte cu lingura, lichidul trebuie sa apara complet limpezit.
Se gusta si se potriveste de sare. Se strecoara fierbinte, printr-o carpa deasa udata cu apa si stoarsa.
Daca v-a placut articolul, share pe:
Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.