Zarzavat uscat pentru ciorba

Zarzavat uscat pentru ciorba

Din categoria zarzavaturilor pentru ciorba fac parte morcovii, ardeii grasi si fasolea verde.

In cantitati mari, zarzavatul se usuca in cuptoare anume de uscat. Pentru trebuintele casei se poate, cu oarecare grija, usca si pe gratare in cuptorul de la aragaz.

Cum se aleg morcovii supusi uscarii?

- Morcovii se aleg din varietatile cu radacina  mica, care sunt mai fragezi si mai dulci.

- Se rad, se spala si se taie felii subtiri.

- Se oparesc cu apa clocotita fara sa mai stea pe aragaz, se scurg si se asaza pe gratare de sarma, anume impletite.

Se introduc in cuptor cand focul este aproape stins (temperatura cuptorului sa nu fie mai mare de 60-70 grade C) si se tin pana ce s-a racit cuptorul.

- A doua zi se mai  baga la cuptor la aceeasi temperatura, iar intre timp se tin intr-un loc curat si bine aerisit.

- Morcovii uscati se pastreaza in saculete de panza.

Ce tip de fasole folosim pentru uscare?

- Fasolea verde se alege foarte tanara. Altfel este atoasa si nu se mai fragezeste la fiert.

- Se aleg pastaile de aceeasi marime (ca sa se usuce egal).

- Se rup coditele si se curata de ata. Se tin 5 minute in apa clocotita, se scurg si se usuca. Se introduc in cuptor cand focul este aproape stins (temperatura cuptorului sa nu fie mai mare de 60-70 grade C) si se tin pana ce s-a racit cuptorul.

- A doua zi se mai  baga la cuptor la aceeasi temperatura, iar intre timp se tin intr-un loc curat si bine aerisit. Fasolea uscata se pastreaza in saculete de panza.

Uscarea ardeilor grasi pentru ciorba

- Ardeii grasi sau lungi se spala, se indeparteaza codita si semnintele si se taie marunt ca fideaua.

- Se oparesc si se usuca.

- Se introduc in cuptor cand focul este aproape stins (temperatura cuptorului sa nu fie mai mare de 60-70 grade C) si se tin pana ce s-a racit cuptorul.

- A doua zi se mai  baga la cuptor la aceeasi temperatura, iar intre timp se tin intr-un loc curat si bine aerisit.

- Ardeii uscati se pastreaza in saculete de panza. Se pot lasa si intregi, se insira pe ata si se usuca la umbra, in adierea vantului.

- Ca alternativa la uscarea legumelor pentru ciorbe, la fel de bine morcovii, fasolea si ardeii se pot pastra in congelator in pungute individuale taiati sau intregi.

Legumele conservate in congelator isi pastreaza mai bine substantele nutritive.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Musacaua este o mancare gustoasa care se prepara din mai multe straturi de cartofi in combinatie cu...
Comparativ cu supa de zarzavat din bucataria traditionala romaneaca, supa frantuzeasca de zarzavat foloseste in plus varza,...
Supa de pasare se poate obtine dupa preferinte din gaina, pui sau curcan, cu deosebirea ca pasarea...