Cum se depisteaza virusul HIV?

Cum se depisteaza virusul HIV?

HIV (Virusul Imunodeficientei Umane) este virusul care provoaca SIDA. Acesta ataca sistemul imunitar si distruge globulele albe din sange, care ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si a infectiilor.

Cea mai exacta cale de depistare a HIV este prin analize, insa exista o serie de simptome ce pot semnaliza prezenta acestui virus in organism.

1

Depistarea simptomelor timpurii

Starile de oboseala cronica, fara vreo cauza explicabila. Oboseala poate semnaliza prezenta mai multor tipuri de boli, fiind un simptom pe care multi oameni bolnavi de HIV il cauzeaza. Nu trebuie sa va alarmati prea tare daca dati semne de oboseala cronica, insa acest fapt ar trebui totusi sa va ridice anumite semne de intrebare.

Febra sau transpiratia excesiva pe timp de noapte sunt simptome care apar in prima etapa ale acestei boli, ce poarta denumirea de etapa primara sau acuta a infectarii cu HIV. Multi oameni nu prezinta aceste simptome, insa unele persoane le resimt la 2-4 saptamani dupa contactarea virusului HIV.

Inflamatii la nivelul gatului, sub brat sau axile. Ganglionii limfatici se umfla ca reactie a organismului la aparitia unei infectii. Acest lucru nu li se intampla tuturor bolnavilor de HIV, insa este un simptom comun al acestei boli.

Stari de greata, voma si diaree. Aceste simptome sunt asociate in mod normal cu gripa, insa pot indica si prezenta virusului HIV in organism. Mergeti la un control medical daca simptomele persista. Ulceratiile la nivelul gurii si al organelor genitale, asociate cu unele dintre simptomele enumerate anterior, pot reprezenta semne ale virusului HIV.

2

Recunoasterea simptomelor avansate

Tusea seaca nu trebuie ignorata, deoarece repezinta un simptom ce apare in etapele mai avansate ale virusului HIV, de multe ori la multi ani de la contractarea acestei boli, dupa o lunga perioada de latenta. Acest simptom aparent inofensiv poate fi usor de ignorat, mai ales daca apare in sezonul rece, propice alergiilor, racelilor si gripei. Daca acuzati o tuse seaca si nu reusiti sa o tratati cu niciun remediu, aceasta poate fi un simptom al HIV.

Petele neregulate (rosii, maronii, roz sau violacee) de pe piele. In etapele mai avansate ale HIV pacientii cauzeaza iritatii pe piele, mai ales pe fata si pe tors (trunchi), dar si pe gura sau nas. Acestea sunt semne ale transformarii HIV in SIDA.

Pneumonia afecteaza persoanele cu sistemul imunitar slabit din mai multe motive. Persoanele cu HIV in stare avansata pot face pneumonie din cauza unei bacterii, care in mod normal nu ar cauza aceasta afectiune grava.

Afta, mai ales la nivelul cavitatii bucale este un simptom comun al pacientilor infectati cu HIV in stare avansata. Acesta afectiune se materializeaza in mici basicute pe limba sau in gura, fiind un semn ca sistemul imunitar lupta impotriva unei infectii.

Ciupercile care ingalbenesc sau inchid unghiile la culoare, cauzand crapaturi constituie un alt simptom comun al unei stari avansate a virusului HIV. Unghiile devin mai susceptibile la ciuperci, pe care corpul le-ar respinge in conditii normale.

Scaderea rapida in greutate, din cauze necunoscute poate fi cauzata de diaree in primele etape ale virusului HIV, iar in stadiile mai avansate este cunoscuta sub denumirea de „deteriorare”, fiind o reactie puternica a organismului la prezenta virusului HIV in sistem.

Pierderile de memorie, depresia sau alte afectiuni neurologice pot fi, de asemenea, simptome, ale virusului HIV, in stare avansata, ce afecteaza functiile cerebrale. Aceste simptome sunt foarte grave si nu trebuie ignorate, sub niciun pretext.

3

Cunoasterea factorilor de risc si testarea prin analize: 

Pentru a evita contractarea virusului HIV este foarte important sa cunoasteti factorii de risc ai acestuia:

- Sexul anal, vaginal sau oral neprotejat.

- Folosirea la comun a acelor si a siringilor.

- Diagnosticarea cu BTS (boli cu transmitere sexuala) sau cu hepatita.

- Primirea unei transfuzii de sange intre anii 1979-1985, perioada de dinainte de luarea unor masuri de precautie pentru prevenirea infestarii sangelui de transfuzii cu virusul HIV.

Nu asteptati aparitia simptomelor pentru a merge la analize. Multi oameni nu stiu ca au HIV. Acest virus poate fi prezent in organism mai mult de 10 ani, pana la aparitia simptomelor. Daca banuiti ca ati fost infectati cu HIV nu asteptati aparitia simptomelor pentru a merge la analize. Este bine sa aflati acest lucru cat de repede.

Faceti analize pentru depistarea HIV. Acesta este modul cel mai exact de a afla daca sunteti purtatori ai acestui virus. Mergeti la un laborator de analize, la Crucea Rosie sau apelati la medicul de familie in acest sens. Puteti sa aflati de pe Internet adresele laboratoarelor de analize.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Febra este o reactie fireasca a organismului atunci cand o infectie se instaleaza! Practic, corpul lupta prin...
Febra organismului uman nu e o placere pentru nimeni, dar este absolut necesara. Cand febra se instaleaza,...
Febra apare destul de frecvent la bebelusi, iar daca nu este tratata la timp, poate fi cu...