Afla care sunt principalele cauze ale infertilitatii la femei

 Afla care sunt principalele cauze ale infertilitatii la femei

Problema fertilitatii afecteaza peste 30% dintre femeile din Romania care au depasit 35 de ani.

Din pacate, 56% dintre femei nu consulta un medic ginecolog sau un medic de la planning familial specializat in problemele de fertilitate Fie ca problemele de fertilitate sunt de natura hormonala, medicala, anatomica sau legate de stilul de viata, principalele cauze ale fertilitatii feminine sunt urmatoarele:

Sindromul ovarului polichistic este o afectiune care produce dezechilibre hormonale, afecteaza ovulatia si se manifesta prin obezitate, hirsutism (cresterea excesiva a parului in locuri nedorite) si aparitia chisturilor. Sindromul ovarului polichistic poate duce si la aparitia sterilitatii daca organismul produce hormoni masculini in exces, ceea ce deregleaza  eliberarea ovulelor de catre ovare la timpul cuvenit.
Specialistii cred ca excesul de insulina ar putea conduce la cresterea secretiei de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Femeile care se confrunta cu aceasta afectiune au nevoie in cele mai multe cazuri de tratament medicamentos, de aceea consultarea medicului si efectuarea unui set de analize este obligatoriu.

Pe locul doi in topul celor mai frecvente cauze care conduc la infertilitate este hipotiroidia. Aceasta se manifesta in conditiile in care glanda tiroida produce cantitati mai mici de hormoni tiroidieni decat ar fi necesari organismului. Daca te confrunti cu urmatoarele simptome: oboseala, depresie, dureri musculare, scaderea capacitatii de memorare si concentrare si cresterea in greutate, atunci probabil dereglarile hormonale sunt cauza infertilitatii. Hipotiroidia produce adesea tulburari menstruale sau lipsa completa a acesteia, afectand functia de reproducere a organismului feminin si cauzand sterilitatea feminina.

Infectiile cu Chlamydia pot provoca infertilitate daca nu sunt tratate la timp si corespunzator. Boala se manifesta sub forma unei inflamatii a colului uterin. 70% dintre femei nu prezinta simptomatologie, facand aceasta afectiune greu de depistat, mai ales in lipsa controlului medical periodic. Boala se extinde si produce inflamarea trompelor uterine daca nu este tratata corespunzator, ceea ce conduce la infertilitate In cazul in care totusi, o femeie reuseste sa ramana insarcinata insa este inca purtatoarea acestui tip de infectie, poate aparea avortul spontan sau nasterea prematura a copilului.

Endometrioza este o afectiune interna uterina. In acest caz tesutul care creste in mod normal in uter se implanteaza sau se dezvolta in alte parti. Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, insa simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelvina, crampe severe in timpul menstruatiei, dureri de spate, durere in timpul actului sexual, dificultati de concepere, urinare frecventa sau dureroasa in timpul menstruatiei. Infertilitatea este singurul semn prezent in endometrioza. Din fericite, infertilitatea poate fi tratata, chiar daca pentru boala in sine nu exista tratament.

Insuficienta ovariana prematura este o alta afectiune care poate afecta fertilitatea permanent si apare atunci cand ovarele nu mai elibereaza ovule inaintea varstei de 40 de ani. Este o afectiune provocata de toxine, boli autoimune, dar poate avea si cauze genetice. Manifestarile acesteia sunt extrem de variate si poti fi atat de natura fiziologica, dar si neurologica: transpiratiile nocturne, dificultatile de concentrare, iritabilitate, scaderea libidoului si menstruatiile neregulate.

Cu toate acestea, sanatatea intima inseamna mai mult decat protejarea fertilitatii si evitarea infectiilor, din contra, aceasta incepe si cu o ingrijire adecvata si alegerea produselor potrivite, destinate special acestui scop.

Fie ca folosesti  produse destinate ingrijirii sanatatii femeii pe baza de probiotice, fie ca folosesti alte produse cu o formula delicata care tin la distanta mirosul neplacut si reduc riscul infectiilor vaginale, cert este ca o femeie trebuie sa mearga periodic la ginecolog, sa poarte lenjerie intima adecvata si evident sa tina la igiena zilnica.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Unele persoane nu au copii din anumite cauze, cum ar fi faptul ca ele sau partenerii nu...
O femeie este considerata infertila daca nu poate concepe un copil, dupa ce a incercat un an...
Ovulatia este acel stadiu al ciclulului ovarian care consta in eliminarea ovulului matur din ovar. Altfel spus,...