Cum se trateaza mancarimile gingivale

Cum se trateaza mancarimile gingivale

Mancarimile gingivale sunt extrem de neplacute si pot fi semnul unei infectii sau a unei inflamatii.

Este indicat sa apelati la ajutorul unui dentist, daca experimentati asa ceva, insa intre timp puteti incerca urmatoarele remedii acasa.

Iata cum se trateaza mancarimile gingivale:

1. Identificati cauza mancarimilor gingivale:

Urmariti semnele de gingivita. Aceasta este o etapa initiala a bolii de la nivelul gingiilor, cunoscuta sub numele de mancarime gingivala, ce este cauzata de o igiena orala precara, ce permite bacteriilor si placii sa se depuna la nivelul gingiilor, cauzand infectii si inflamatii.

Urmariti semnele parodontozei, o boala gingivala avansata, ce este caracterizata prin infectie si inflamatii, ce se intind de la gingii la structurile osoase ce sustin dintii, avand ca rezultat mancarimi, inflamatii sau sangerari la nivelul gingiilor si chiar caderea dintilor sau respiratie urat mirositoare.

Luati in calcul posibilitatea unei reactii alergice la anumite alimente, cum ar fi ouale, nucile si legumele si fructele proasprete, condimentele, semintele sau chiar medicamentele. Reactiile alergice pot produce o senzatie de usturime, inflamatie si de mancarime in gura si la nivelul gingiilor.

Trebuie sa stiti ca ranile de la nivelul gingiilor pot produce, de asemenea, mancarimi.

De asemenea, schimbarile hormonale afecteaza gingiile, mai ales in cazul femeilor, in timpul pubertatii, a sarcinii sau a menopauzei, cauzand mancarimi, sangerari, roseata si hipersensibilitate.

Plombele aplicate gresit pot cauza iritatii, mancarimi, sangerari si inflamatii la nivelul gingiilor, deoarece se pot crea acumulari de placa si tartru, ce nu pot fi curatat in mod corespunzator, in timpul periajului dentar.

Sindromul gurii arzande este o afectiune specifica persoanelor in varsta, care folosesc proteza dentara, cauzata de bacterii ce se acumuleaza sub proteza, cauzand inflamatii, roseata, umflaturi si mancarimi la nivelul gingiilor.

Bebelusii pot cauza mancarimi gingivale atunci cand le ies dintii de lapte, deoarece acestia strapung gingiile, creand o senzatie de dinconfort.

2. Practicati o buna igiena orala:

Periati-va corect dintii. Folositi o periuta cu peri moi si o pasta cu uleiuri naturale sau medicamente antiseptice, in functie de afectiunea de care suferiti. Tineti periuta la un unghi de 45 de grade si periati dintii de sus in jos si viceversa. Faceti miscari circulare mici in partea unde se efectueaza muscatura si in partea din spate a dintilor.

Inlocuiti-va periuta de dinti, in mod regulat, o data la 3-4 luni.

Folositi ata dentara in mod regulat, in fiecare zi, pentru a indeparta particulele de mancare si pentru a va mentine gura curata si respiratia proaspata.

Folositi o apa de gura dezinfectanta, ce va ajuta la prevenirea problemelor gingivale si va trata problemele aparute.

3. Incercati urmatoarele remedii naturiste:

Faceti gargara cu apa cu sare. Adaugati un praf de sare intr-o cana de apa calduta si faceti gargara timp de 1 minut, dupa care scuipati solutia. Acest lucru va preveni inflamatia si infectia de la nivelul gingiilor.

Faceti o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, pe care sa o aplicati cu degetele pe gingii, o data sau de 2 ori pe saptamana,  pentru a preveni infectiile bacteriene.

Aplicati aloe vera pe gingii, pentru a preveni inflamatiile, sangerarea si formarea placii la nivelul acestora. Taiati frunze de aloe vera si aplicati-le pur si simplu pe gingii, apoi clatiti cu apa sau extrageti pulpa din frunzele de aloe vera si aplicati-o pe zonele afectate. Repetati procedeul de cateva ori pe zi.

Folositi salvie, deoarece aceasta planta detine proprietati ce pot tine sub control infectiile si inflamatia de la nivelul gingiilor. Adaugati pudra de salvie in apa, fierbeti solutia un minut si adaugati un praf de sare.

Lasati solutia sa se raceasca putin si apoi faceti gargara cu ea. In mod alternativ puteti folosi ceai din frunze de salvie pentru gargara.

Consumati fructe si legume proaspete si crocante, cum ar fi merele si morcovii, ce vor actiona ca un abraziv fin asupra dintilor, impiedicand formarea placii bacteriene, atunci cand nu va puteti spala pe dinti dupa masa.

Includeti merisoarele in dieta zilnica, ca atare sau sub forma de suc natural, deoarece acestea impiedica imprastierea bacteriilor.

Masati-va gingiile, cu ajutorul varfurilor degetelor sau cu un aparat special de masaj, in mod regulat, pentru a mari fluxul sanguin la nivelul acestora. Folositi o presiune usoara si uniforma si miscari circulare.

4. Apelati la ajutorul unui dentist:

Mergeti de urgenta la un control stomatologic, daca prezentati sangerari, inflamatii sau mancarimi, la nivelul gingiilor, mai mult de 3 zile.

Urmati intocmai tratamentul recomandat de stomatolog. Acesta va poate sugera sa luati antibiotice si sa folositi apa de gura antiseptica, pentru a reduce simptomele afectiunilor de la nivelul gingiilor.

Rugati-va dentistul sa va verifice plombele, daca simptomele sunt cauzate de acestea, pentru a vi le putea inlocui.

S-ar putea sa aveti nevoie de operatie parodontala, ca ultima solutie de tratament, in cazul parodontozei.

Sfaturi utile:

- Mergeti la un control stomatologic o data la 6 luni, pentru a va mentine sanatatea dintilor si a gingiilor si pentru a preveni eventualele afectiuni gingivale.

- Hidratati-va in mod corespunzator si adoptati o alimentatie echilibrata, cu continut ridicat de vitamina C, pentru a avea dinti de invidiat si gingii sanatoase.

Atentie!
- Daca mancarimile gingivale dureaza mai multe zile sau daca sunt insotite de sangerari si inflamatii sau daca simtomele se agraveaza in urma folosirii remediilor naturiste de mai sus, mergeti de urgenta la un control stomatologic

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Traim intr-o lume destul de nesanatoasa, deoarece majoritatea oamenilor mananca multe alimente procesate si prajite, care contin...
Dentitia se refera la procesul in care unui copil incep sa ii apara dintii prin gingii. Acesti...
Ai cumparat sau vrei sa cumperi pesti pentru acvariul tau? Iata cateva sfaturi care pot prevenii imbolnavirea...