Rani si accidente

Fiecare dintre noi ne-am confruntat de-a lungul vietii cu o rana sau un accident minor sau mai delicat! Inainte de a fugi la medic, invata sa oferi primul ajutor in caz de necesitate. Afla care sunt cele mai bune modalitati de a trata o rana cu calm si sange rece!

Cu fiecare taietura sau zgarietura se va forma o crusta sau ceea ce , in limbaj popular, numim coaja/cojita. In timpul procesului de vindecare suntem tentati sa rupem crusta, in principla din cauza mancarimii din zona sau pentru ca pur si simplu nu ne place acea buba. Nu e o idee buna deloc! Ruperea crustei va impiedica vindecarea corecta a ranii si chiar poate provoca infectii. De asemenea, poate ramane o cicatrice pentru toata viata.

Romania n-a mai cunoscut de cativa ani buni o iarna autentica! Si cand spunem asta, ne referim la ceea ce trebuie sa aduca anotimpul rece intr-o zona cu clima temperat continentala: zapada si perioade de ger. In zilele cu frig napraznic, e necesar sa iei toate masurile pentru a face fata.

Ti se intampla uneori sau chiar adesea sa te curentezi in momentul in care atingi alta persoana sau anumite obiecte? Daca da, probabil crezi ca e un fenomen ciudat, pe care nu ti-l poti explica. Ei bine, exista o logica in aceste mici socuri electrice, care iti creeaza o stare de disconfort.

Situatiile-limita sunt acele momente in care viata iti este pusa in pericol de anumite evenimente nedorite. Se poate intampla acasa sau in exterior. E prea putin important locul. Esential este sa fii pregatit/a pentru orice! O inundatie, un incendiu sau o furtuna sunt doar cateva exemple de situatii-limita pe care trebuie sa stii sa le gestionezi.

Sa fii prinsa/a in mijlocul unui jaf? Pare un cosmar putin probabil. Totusi, daca se intampla, trebuie sa stii ce ai de facut, pentru a iesi cu bine dintr-un astfel de moment. In niciun caz, nu te comporta precum in filmele de actiune, acolo unde, intotdeauna, un erou salveaza situatia.

Care este inaltimea maxima de la care poti cadea si sa supravietuiesti? Nu exista un raspuns matematic! Cert este ca si o cadere de la primul etaj al unui bloc se poate termina rau. Ce sa mai vorbim despre o cadere de la 10 000 metri?! Totusi, exista o persoana care a cazut de la aceasta inaltime si a reusit sa scape cu viata! Este vorba despre insotitoarea de zbor iugoslava Vesna Vulovic!

Exista mituri foarte populare legate de organismul uman. Unele dintre ele rezista printre oamenii de rand, chiar daca au fost demontate de catre oamenii de stiinta. Spre exemplu, multi dintre noi credem ca folosim doar 10% din creier. Nu este deloc asa! Iata lista celor mai populare mituri legate de corpul uman!

Albinele si viespele , ca de altfel toate insectele, isi fac simtita prezenta din plin in sezonul cald. In aceasta perioada, creste evident si riscul de a fi intepat. Aceste insecte nu ataca decat in momentul in care se simt amenintate. Albina lasa acul in piele, dupa intepatura, murind la scurt timp. In schimb, viespea nu pierde acul prin intepatura. Ambele au, insa, suficient venin in ac astfel incat sa creeze grave probleme de sanatate!

Ti s-a blocat inelul/verigheta pe deget? Probabil ca ni s-a intamplat tuturor. Se intampla, de obicei, cand mana se umfla. Retentia de apa, o infectie, problemele renale sau o contuzie sunt printre principalele cauze. In aceste momente, simti ca inelul te strange insuportabil si incerci sa il scoti. Daca mana e prea umflata, bijuteria nu va iesi in mod natural. Exista, insa, cateva metode prin care ai putea sa-l scoti.

Iarna vine, intotdeauna, cu temperaturi scazute dar si cu zapada. Aceasta se depune pe trotuare si se transforma in gheata, la un moment dat, facand deplasarea dificila, mai ales pentru persoanele in varsta sau pentru cele cu dizabilitati. Pentru a evita alunecarea si cazaturile, urmeaza sfaturile de mai jos.

Un barbat a supravietuit aproape doua decenii intr-o mina! Miracolul s-a intamplat in provincia chineza Xinjiang. Minerul a reusit sa reziste psihic si fizic nu mai putin de 17 ani in vechile galerii!

Cicatricile nu pot fi evitate, insa pot fi tratate si vindecate. Astazi, n-o sa iti vorbim despre diversele creme ce pot fi gasite in comert si care nu dau intotdeauna randamentul scontat, ci despre un remediu natural, pe care il poti obtine din combinatia a doar 2 ingrediente.

Vara ne place sa ne dezmierdam la soare, sa ne hranim cu vitamina D si mai ales sa obtinem un bronz de invidiat. E bine sa nu exageram, insa, cu expunerea la soare. Putem face insolatie si arsuri pe piele. Acestea din urma sunt foarte periculoase: se pot transforma chiar si in cancer de piele!

Daca esti amator al sporturilor de iarna sau iti place, pur si simplu, sa explorezi muntele, sa escaladezi, trebuie sa stii la ce riscuri te expui. Pe langa accidentari, exista, in anumite momente, riscul de avalansa.

Fracturarea unui os de la mana produce multa durere, a carei intensitate se poate mari cu fiecare miscare, ce poate cauza, de asemenea diferite complicatii.

Sportivilor li se intampla in mod frecvent sa-si rupa degetele, insa acest lucru se poate intampla oricui, asadar este bine de stiut cum se pune in atela un deget rupt.

Mierea se foloseste de mii de ani in tratarea arsurilor si a altor rani, deoarece detine proprietati antioxidante si antibacteriene.

Intepaturile de albina sau de viespe sunt foarte neplacute si dureroase, fiind frecvente in sezonul cald, cand petrecem foarte mult timp in aer liber.

Abraziunile sau juliturile sunt rani cauzate de daune superficiale la nivelul pielii, nu mai adanc decat epiderma, care se vindeca in 5-10 zile, in functie de gravitate.

Iata ce trebuie sa faceti ca sa ramaneti la suprafata apei in caz de inec: