Cum sa reduci excesul de acid din stomac

Cum sa reduci excesul de acid din stomac

Stomacul uman este umplut in mod natural cu un lichid acidulat care activeaza formarea enzimelor digestive, necesare in procesul de hranire.

Rolul enzimelor digestive este sa descompuna marea varietate a alimentelor consumate de noi. Cu toate acestea, excesul de acid din stomac poate provoca probleme grave si simptome dureroase. Cel mai frecvent simptom asociat cu excesul de acid al stomacului este pirozis, o durere asemanatoare unei arsuri, localizata in abdomenul superior, aproape de locul unde se afla inima.

O modalitate buna de a scapa de acest exces de acid este evitarea alimentelor picante deoarece acestea pot provoca inflamatia tesutului stomacal.

Arsurile consecvente din zona stomacului si refluxul de acid provoaca in timp leziuni severe tesutului sensibil din esofag si gat.

Ca sa reduci excesul de acid din stomac, este necesar sa urmezi cativa pasi de baza care ajuta la reglarea nivelului pH-ului din stomac.

Pasi de urmat
1. Intelege cauzele aciditatii din stomac. Acesta este un prim pas important in tentativa de a reduce aciditatea din stomac prin utilizarea unor metode naturale sau a unor medicamente menite sa imbunatateasca starea de sanatate.

Adeseori, schimbarea stilului de viata poate fi suficienta pentru a restabili nivelul optim al acidului din stomac.

Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale excesului de acid din stomac. Apa are un pH neutru, ceea ce inseamna ca nu este nici acid, dar nici baza. Cand corpul are o cantitate suficienta de apa, aciditatea stomacului se poate regla in mod natural, fara alte interventii.

Pierderea fortata si nenaturala a sucului din stomac conduce si ea la aciditate. Tulburari, cum ar fi bulimia si anorexia alimentara pot contribui, prin urmare, la excesul de acumulare a acidului gastric.

Atunci cand organismul nu primeste suficienta mancare sau este fortat sa regurgiteze alimentele ingerate, acidul din stomac creste. Modificarea stilului de viata este un mod eficient de a combate excesul de acid din stomac.

2. Tine cont de posibilele simptome asociate cu excesul de acid din stomac. Cunoscand simptomele asociate unui  stomac acid, este mai usor sa identifici dacă pH-ul stomacului este vinovat de producerea  simptomelor.

Daca te confrunti cu un stomac acid, atunci este posibil sa te confrunti cu simptome precum sunt: arsuri la stomac, balonare, gaze in exces, indigestie, greata, plenitudine sau prezenta ulcerului.

Alte simptome pot include respiratie urat mirositoare, pierderea parului, eructatii sau congestie nazala. Toate aceste simptome pot fi indicii ca sucul din stomac este disproportionat si ar trebui sa fie luate masuri pentru a reduce excesul de acid din stomac.

3. Intelege factorii care contribuie la excesul de acid din stomac. Alimentele pe care le mananci pot influenta cresterea nivelului de acid gastric in cazul in care produsele alimentare sunt greu de digerat sau au un continut mult prea acid. Alimentele picante si alimentele sarate pot contribui, de asemenea, la formarea de acid gastric in exces.

4. Elimina obiceiurile proaste legate de alimentatie. Acestea includ:

Abtinerea de la fumat, deoarece creste continutul acidului din stomacul. Acest lucru poate conduce la arsuri prelungite si alte probleme de stomac.

Abtinerea sau reducerea consumului de alcool, care favorizeaza de asemenea, producerea in exces a acidului din stomac.

5. Inlocuieste mancarea de tip junk food cu hrana sanatoasa si mananca la ore fixe. Renunta la produsele de tip fast-food, la mancarurile condimentate excesiv si la zahar. In schimb, mizeaza pe alimentele bogate in fibre, cum sunt merele pentru ca ajuta la reglarea sistemului digestiv si reduc nivelul de acid gastric.

6. Combate efectele produse de aciditatea sucului gastric consumand un pahar de lapte. Acesta absoarbe excesul de acid si diminueaza simptomele provocate de sucul gastric.

7. Intreaba la farmacie de solutiile antiacide si alege remediul potrivit in functie de caracteristicile corpului tau. Cele mai bune solutii sunt pe baza de calciu sau hidroxid de aluminiu. Daca te ingrijoreaza excesul de aluminiu sau ai interdictii la calciu, intreaba-l si pe medicul tau ce iti recomanda pentru a scapa de stomacul acid.

Iar daca ai frecvent probleme cu aciditatea gastrica dupa o masa copioasa, incearca sa observi ce alimente iti fac rau micsorand portia de mancare din farfurie.

8. Mesteca menta atunci cand ai stomacul agitat. Menta are efect favorabil asupra digestiei si calmeaza stomacul afectat de excesul de acid.

9. Mananca si bea incet pentru a evita discomfortul stomacal care produce balonare. Cand stomacul se umple cu aer, iar acesta este explulzat prin eructatii, apare excesul de acid gastric, de aceea trebuie evitata alimentatia pe fuga.

10. Evita mesele copioase. Se spune ca cel mai bine pentru aparatul digestiv este sa te ridici de la masa un pic flamand. Mesele copioase, grase si luate la ore tarzii nu sunt recomandate, mai ales dupa ora 7 seara cand stomacul isi incetineste functiile. Incearca sa mananci moderat si sa mesteci mai lent fiecare dumicat pentru a-ti proteja stomacul.

11. Evita bauturile carbogazoase si legumele acide care produc gaze in stomac. Un efect nociv asupra sanatatii in general il au toate bauturile care contin dioxid de carbon, zahar, coloranti si alti conservanti alimentari. Aceste bauturi distrug mucoasa stomacului, asa cum se intampla uneori si cu legumele acide, cum sunt rosiile.

12. Practica tehnici de relaxare si activitati de detensionare. Nivelul crescut de stres determina uneori o crestere a productiei de acid gastric. Ulcerul, ranile si leziunile pe captuseala interioara a stomacului si esofagului sunt adesea asociate sistemului nervos si implicit stresului.

13. Adopta un stil de viata activ. Mizeaza pe exercitiile fizice regulate daca vrei sa ai o sanatate generala de invidiat. Exercitiile fizice contribuie la atenuarea simptomelor de indigestie si reduc acumularea stresului. Nu uita sa te hidratezi atunci cand faci miscare.

14. Arsurile la stomac sunt cauzate cateodata de problemele digestive. Atunci cand stomacul digera lent si nu ii priesc toate alimentele asimilate trebuie ajutat de suplimente sa isi duca pana la capat procesul de digestie. Pentru a rezolva problema suplimenteaza-ti diera cu „enzime digestive”, niste pastile luate cu sau fara reteta de la farmacie si administrate la masa pentru ca digestia sa se produca rapid si eficient.

Arsurile la stomac nu sunt de gluma si nu trebuiesc ignorate. Determina din timp cauza lor si adopta masurile necesare pentru a reducere aciditatea in exces a stomacului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Traim, de multe ori, cu senzatia ca trebuie sa investim multi bani in produse de ultima generatie...
Ai trecut de 50 ani? Probabil, e un moment minunat din viata ta plina de impliniri! In...
Sanatatea ta trebuie sa fie pe primul plan! Cu cat esti mai sanatos, cu atat iti reusesc...