Cum tratezi degeraturile?

Cum tratezi degeraturile?

In sezonul friguros, expunerea indelungata la temperaturi scazute, insotite de umezeala si vant au un efect negativ asupra fetei, mainilor si al picioarelor.

Cu cat gerul este mai greu de infruntat, cu atat frigul patrunde mai usor in tesuturi provocand degeraturile, niste leziuni mai profunde care pot afecta tendoanele, articulatiile si muschii. Daca pielea este expusa la frig pe o durata mai scurta de timp, epiderma se inroseste din cauza inghetului, dar aceasta problema poate fi remediata prin simpla aplicare a unei creme de galbenele. Dar, in cazul degeraturilor, lucrurile se complica deoarece in piele apare un lichid care ingheata, ceea ce provoaca aparitia cheagurilor de sange in vasele sanguine.

Alte complicatii posibile datorate degeraturilor sunt ingreunarea circulatiei oxigenului in sange, esential pentru buna functionare a tesuturilor. In aceste conditii, este necesara o vizita la medic pentru a reduce pe cat posibil daunele provocate tesutului epitelial.

Cum se manifesta?

In functie de gravitate, degeraturile pot fi usoare, medii si grave. In cel mai usor caz, pe pielea afectata apar pete alb-galbui, dar si senzatia de mancarime, usturime sau amorteala. Din fericire, in cazul degeraturilor de gradul I, daunele nu sunt permanente.

O situatie mai complicata se produce in cazul degeraturilor de gradul II. In acest caz, pielea ingheata si devine aspra, insa tesuturile adanci nu sunt afectate. Apar leziuni inchise la culoare, dar care se vindeca in trei-patru saptamani daca sunt tratate corespunzator. Pielea afectata este sensibila si provoaca dureri la atingere.

Insa, cele mai grave sunt degeraturile de gradul trei care produc efecte negative de durata. Ele apar ca niste rani profunde care patrund pana in tesuturile adanci.

Este momentul cand muschii, tendoanele, vasele de sange si nervii pot congela, astfel ca stimulii nu mai fac corpul sa reactioneze. Persoana afectata este supusa riscului de a-si pierde permanent membrele sau simturile, astfel ca este necesara interventia chirurgicala daca se localizeaza cangrena.

Tratament degeraturi

Pentru a remedia situatia, zona afectata trebuie incalzita treptat, in functie de gravitate. Evitati temperaturile scazute cel putin o vreme, intrucat ranile se pot agrava.

Hainele trebuie scoase si inlocuite cu unele uscate, iar zonele degerate acoperite cu paturi.

Se recomanda mentinerea zonelor afectate in apa calda, la temperatura de 34-37 grade celsius, urmata apoi de aplicarea unui pansament steril.

Se recomanda administrarea de bauturi calde (nu fierbinti!), pentru redarea echilibrului termic din interior.

Cum se previn degeraturile?

Purtati haine calduroase in sezonul rece, folositi creme de fata, de maini si balsam de buze. De asemenea, imbracamintea purtata trebuie sa fie impermeabila la suprafata, deoarece expunerea la umiditate scade drastic temperatura corpului.

Si nu in ultimul rand mancati echilibrat, astfel incat alimentele sa furnizeze energie calorica si termica de care organismul are nevoie pentru intreaga zi

Dincolo de masurile de precautie recomandate de specialisti, exista si anumite tratamente naturiste care ajuta la ameliorarea starii pacientului pana la vizita medicala: pansamentele cu zer ce ajuta la refacerea din interior a zonelor afectate, mentinerea unei stari optime de hidratare si infuziile cu galbenele sau cataplasmele cu zeama de varza ce stimuleaza circulatia sanguina, grabind astfel reechilibrarea termica a organismului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Infectia tractului urinar este cauzata de bacterii, care patrund in vezica urinara sau in rinichi. Desi ati...
Inflamarea sinusurilor poate cauza dureri de cap, deoarece caile nazale se infunda si apare o durere la...
Cataracta apare atunci cand cristalinul ochiului devine incetosat si intuneca vederea. La inceput ea poate trece neobservata,...