Metode de relaxare

Metode de relaxare

Relaxarea este vitala pentru sanatate si bunastare. Stresul poate duce la depresie, boli, kilograme in plus si o stare continua de nemultumire.

Iata cateva metode de relaxare, prin care puteti invinge stresul:

1. Acceptarea stresului

Este important in primul rand sa recunoasteti semnele stresului. Putin stres nu strica, deoarece poate atrage dupa sine lucruri palpitante, creand motivatia necesara pentru a face anumite lucruri, aducand totodata o stare de echilibru. Daca nivelul de stres creste este mare, cauzand situatii neplacute si stari de dezechilibru psihic si fizic, riscati sa deveniti prea stresati. Va puteti da seama ca sunteti mult prea stresati daca:

- Va ganditi non-stop la munca si sunteti dezamagiti, nefericiti si neimpliniti din cauza jobului.
- Corpul va este mereu tensionat si aveti dureri de cap, de gat, de spate.
- Sunteti adesea irascibili si nu va puteti concentra cum trebuie, pentru a duce la bun sfarsit anumite sarcini usoare.
- Simtiti ca problemele de zi cu zi va coplesesc.
- Dormiti putin si prost si nu va odihniti mai deloc sau aveti insomnii.
- Mancati prea mult sau prea putin sau optati pentru mancare nesanatoasa.
- Beti prea putina apa.
- Nu ati mai ras de mult sau v-ati pierdut cu totul simtul umorului.
Faceti-va timp pentru relaxare. Odata ce ati acceptat faptul ca exista anumiti factori de stres in viata de zi cu zi este important sa va faceti timp pentru relaxare, lasand la o parte lucrurile care va streseaza. In acest sens este indicat totodata sa renuntati la sentimentul de vina, sa respectati un program de odihna si sa va acordati anumite momente de respiro in timpul zilei.

2. Relaxarea corpului:     

Exersati tehnici de respiratie. Respirati rar si concentrati-va activ asupra acestui lucru. Aceasta este cea mai reusita metoda de autocalmare. Inspirati pe nas si expirati pe gura. Inspirati adanc, numarand pana la 5, tineti-va respiratia timp de 5 secunde si apoi expirati, eliminand stresul si tensiunea din corp.

Consumati alimente sanatoase, pentru a crea un echilibru in organism si pentru a va mentine starea de sanatate. Evitati zaharurile rafinate din produsele de patiserie si sucuri carbogazoase si carbohidratii din paste, care afecteaza glicemia si incapaciteaza abilitatea organismului de a utiliza in mod eficient energia. Totodata, evitati excesul de cofeina, deoarece aceasta creaza stari de irascibilitate si hiperactivitate.

In schimb, este indicat sa beti cate o cana intreaga de apa, de mai multe ori pe zi, deoarece aceasta va energizeaza organismul si va ofera o pauza in gandire, ajutand la tratarea durerilor de cap si la hidratarea corespunzatoare.

De asemenea este indicat sa consumati fructe si legume proaspete si cereale integrale, ce nu contin zahar rafinat, cum ar fi merele, strugurii, morcovii, brocoli, orezul brun si painea din cereale integrale.

Cand vine vorba de carne, optati pentru tipurile cu continut caloric scazut, cum ar fi cea de pui si peste.

Nu in ultimul rand este bine sa consumati leguminoase, legume cu frunze verzi si lactate cu continut scazut de grasimi.

Faceti miscare in fiecare zi, timp de cel putin 30 de minute, deoarece sportul reduce stresul. Plimbati-va in parc, in padure sau pe o banda de alergat, urcati scarile in loc sa luati liftul, parcati masina departe de punctul unde trebuie sa ajungeti, mergeti pe bicicleta, mergeti la inot sau faceti intinderi. Toatea acestea sunt solutii foarte accesibile de a va mentine organismul in miscare si de a reduce nivelul de stres.

Mergeti la masaj. Relaxarea corpului ajuta la destresarea mintii.

3. Relaxarea mintii:  

Incercati sa ganditi pozitiv, facand fata anumitor situatii si evitand tendinta de a va face scenarii negative.

Ganditi logic si stapaniti-va emotiile atunci cand sunteti stresati si veti reusi sa gasiti solutii rapide la probleme.

Gasiti un loc linistit atunci cand va simtiti coplesiti si folositi-l pentru a va calma.

Renuntati la sentimentul de vinovatie, deoarece acesta este o sursa de stres.  

Faceti o lista de prioritati, pentru a nu lasa naumite lucruri sa devina niste probleme mari. Daca va petreceti timpul in mod productiv, veti avea mai mult timp de relaxare.

Incercati sa meditati. Goliti-va mintea de ganduri si emotii si concentrati-va asupra respiratiei, pentru a va putea relaxa intregul organism si pentru a scapa de stres.

Faceti activitati care va relaxeaza. Luati-va mintea de la lucrurile care va sterseaza in mod obisnuit. Aveti nevoie de o pauza din cand in cand.

Petreceti timp cu animalul de companie. Jucati-va cu acesta si rasfatati-l. Vorbiti cu animalul de companie despre stresul si anxietatea care va incearca si va veti simti mult mai bine. Aceasta terapie este un mod excelent de relaxare si puteti invata de la animale cum sa va destresati.

Zambiti si radeti. Rasul este cel mai bun medicament, deoarece aceasta actiune elibereaza endorfine, ce lupta impotriva stresului si care va ajuta sa va relaxati si sa va luati gandul de la munca.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Relaxarea este o necesitate pentru minte, corp si spirit. Fara o relaxare adecvata, individul uman nu poate...
Durerile acute de spate sunt adesea cauzate de tensiunea de la nivelul muschilor, putand fi vindecate prin...
Creierul nostru poate face lucruri uimitoare. Multe dintre abilitatile sale raman un mister, dar oamenii de stiinta...