Cum sa te lasi de fumat

Cum sa te lasi de fumat

Nicotina este unul dintre cele mai nocive si mai raspandite droguri legale din lume, deoarece creeaza dependenta si dauneaza nu numai fumatorilor activi, ci si celor pasivi, mai ales copiilor.

Iata ce etape trebuie sa parcurgeti daca doriti sa va lasati de fumat:   

1. Decizia de a renunta la fumat:
Ganditi-va bine daca doriti sa va lasati de fumat. Nicotina creeaza o dependenta puternica si va trebuie multa determinare daca doriti sa renuntati la ea. Intrebati-va daca viata de nefumator are mai multe avantaje decat cea de fumator.
Stabiliti de ce doriti sa va lasati de fumat. Faceti o lista cu motive, care sa va ajute sa luati aceasta hotarare si sa treceti mai usor peste tentatia de a fuma.

Pregatiti-va pentru simptomele aferente renuntarii la nicotina, cum ar fi pofta de a consuma anumite alimente, anxietatea, depresia, durerile de cap, starile de incordare sau neliniste, cresterea poftei de mancare, cresterea in greutate si problemele de concentrare.

2. Elaborarea unui plan de a renunta la fumat:
Alegeti o data exacta cand sa va lasati de fumat, ca un prim pas al planului.
Alegeti o metoda. Puteti sa renuntati dintr-o data sau sa va lasati treptat de fumat.
Pregatiti-va sa faceti fata poftelor. Puteti lua gustari sanatoase sau puteti mima aducerea tigarii la gura, pentru a va pacali organismul si pentru a evita cresterea excesiva in greutate.

3. Aplicarea planului:
Pregatiti-va cu o seara inainte de a va lasa de fumat. Spalati hainele de pat si imbracamintea, pentru a inlatura mirosul de tigara si scapati de tigari, brichete si scrumiere. Totodata este indicat sa dormiti suficient, pentru a reduce nivelul de stres.
Cereti suport moral din partea familiei si a prietenilor. Prezentati-le intentia de a va lasa de fumat si planul pe care doriti sa-l aplicati in acest sens, pentru a evita ca acestia sa va ofere tigari si pentru a va ajuta sa faceti fata tentatiei de a va reapuca de fumat.
Recunoasteti situatiile care va fac sa doriti sa fumati. De exemplu se poate sa asociati cafeaua sau situatiile stresante de la munca cu nevoia de a fuma. De asemenea ganditi-va in ce locuri va este greu sa nu fumati si ce altceva sa faceti in respectivele locuri si pregatiti-va niste raspunsuri, prin care sa refuzati o tigara, cum ar fi: „ Nu, multumesc. As mai bea un ceai./ Incerc sa ma las de fumat.”
Fiti determinati sa va lasati de fumat si urmati-va planul, chiar daca intalniti anumite obstacole pe drum.

4. Mijloace ajutatoare:
Incercati tigarile electronice. Studii recente arata ca acestea va pot ajuta sa va lasati de fumat sau sa reduceti numarul de tigari.
Incercati Terapia de Inlocuire a Nicotinei, ce include plasturi, guma de mestecat, spray-uri nazale sau tablete sub limba cu un continut redus de nicotina  Aceasta terapie creste sansa de a va lasa de fumat cu 60%.
Apelati la ajutorul unui psiholog, daca orice alta metoda de a va lasa de fumat da gres, deoarece o persoana specializata va poate ajuta prin terapie si anumite medicamente sa renuntati la acest obicei

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Insomnia poate fi provocata de o stare mentala nepotrivita, dar si de alimentatie. Mai jos iti prezentam...
Fumatul este extrem de nociv, iar de asta e constient chiar si cel mai inrait fumator. Ce...
Citeste prospectul medicamentului Nicorette Guma medicamentoasa masticabila 2 mg si afla pentru ce este indicat si cum...