Act identitate, acte necesare

Lista articolelor despre act identitate si acte necesare pe AflaCum.ro

Articole despre act identitate si acte necesare

Citeste cele mai noi articole despre act identitate si acte necesare publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre act identitate si acte necesare, pe AflaCum.ro!

Conform noii legi, copiii, indiferent de varsta, au nevoie de pasaport pentru a putea calatori in afara granitelor tarii.

Daca minorul n-are 14 ani, actele necesare sunt:

- dovada platirii taxelor (270 lei reprezinta costul pasaportului care se achita la unitatile CEC Bank si 32 de lei – reprezinta taxa consulara, care se achita la unitatile  CEC Bank sau la trezorerie)  in original (taxele trebuie completate pe numele minorului)

Primul act de identitate se elibereaza o data cu implinirea varstei de 14 ani.

Este obligatorie depunerea cererii de eliberare a primei carti de identitate, in termen de 15 zile de la implinirea varstei de 14 ani (nerespectarea termenului este sanctionata cu amenda intre 40 si 80 de lei). Primul act de identitate are valabilitate 4 ani, ceea ce inseamna ca la varsta de 18 ani ti se va elibera alt act de identitate.   

Pentru eliberarea primei carti de identitate sunt necesare urmatoarele acte:

In  conditiile in care ti-ai schimbat numele, te-ai casatorit, ti-ai schimbat fizionomia sau sexul, trebuie sa iti eliberezi alt act de identitate. Pentru eliberarea unui nou act de identitate ai nevoie de urmatoarele acte:

- cerere pentru eliberarea actului de identitate de acest tip  care trebuie imprimata fata-verso.

- actul de  identitate vechi si cartea de alegator, daca este cazul

E perioada vacantelor, cand multi dintre romani aleg destinatii departe de patria mama. Daca vrei sa calatoresti in Uniunea Europeana(spatiul Schengen), spre exemplu, trebuie sa stii ca nu mai ai nevoie de carte de identitate si pasaport.

1. Esti roman? Esti cetatean UE! Nu trebuie sa prezinti cartea de identitate sau pasaportul cand calatoresti intr-un stat membru al spatiului SchengenEnglish(pentru moment, Regatul Unit ramane membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile si obligatiile care decurg din calitatea de membru continua sa se aplice integral in si pentru Regatul Unit) in altul.

2. Poarta, totusi, CI-ul la tine! La fel si pasaportul! Te vor ajuta sa te identifici la imbarcarea in avion sau in cazul unui eventual control al politiei, de exemplu.

Cetatenii romani care vor sa se cunune, trebuie sa stie ca au nevoie de cateva acte pentru incheierea casatoriei.

Inainte de toate, este nevoie sa isi asigure o locatie de nunta si sa stabileasca ora si data incheierii casatoriei. Pentru Starea Civila programarea casatoriei se face in avans.

Urmatorul pas firesc este obtinerea certificatelor prenuptiale pentru viitorii miri. Acestea sunt valabile 14 zile de la data emiterii si cuprind mentiunea ca atat viitorul mire, cat si viitoarea mireasa se pot casatori. Viitorii soti trebuie sa faca testul HIV, iar eliberarea certificatului medical prenuptial se elibereaza de la medic.

Primii asigurati din tara care au primit carduri de sanatate sunt bucurestenii. Daca te afli deja in posesia unui card de sanatate sau urmeaza sa primesti unul, trebuie sa te prezinti cu el la medicul de familie pentru a-l activa.

"Fiecare accesare de serviciu de sanatate se va face in baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Daca acest cod nu va fi introdus si cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat si platit. Si vom constata ca multe servicii se vor reduce", a declarat presedintele Casei de Sanatate Bucuresti, prof. dr. Gheorghe Iana intr-un interviu pentru Ziare.com.

Pentru ca folosirea cardurilor de sanatate sa devina obligatorie, trebuie mai intai ca medicii de familie sa detina cititoare de card. Conform noului contract cadru, medicii si toti furnizorii de sanatate vor fi obligati sa cumpere cititoare de card, al caror pret variaza intre 30 si 50 de euro.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca vreti sa vindeti locuinta, este bine sa pregatiti din timp actele necesare pentru incheierea tranzactiei. Conform...
Incepand cu anul 2014, admiterea la facultate se modifica radical. Astfel, in cadrul general privind admiterea in...
Admitere liceu 2014: Dupa ce vor participa la Evaluarea Nationala 2014, elevii de clasa a VIII-a se...
Cu toate emotiile prilejuite de nasterea unui copil, la care se adauga confuzia obisnuita din institutiile romanesti,...
Alocatia este un drept material de care beneficiaza orice copil (fara discriminare) cu varsta de pana la...
Buletinul este actul care ne reprezinta pe noi oficial, fapt pentru care daca se intampla sa-ti pierzi...