Parinti, copil

Lista articolelor despre parinti si copil pe AflaCum.ro

Articole despre parinti si copil

Citeste cele mai noi articole despre parinti si copil publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre parinti si copil, pe AflaCum.ro!

Un copil depinde de familia sa din momentul in care s-a nascut. Legatura dintre el si parinti devine mai puternica de-a lungul anilor. Pe masura, insa, ce un copil incepe sa inteleaga ideea de independenta si sa-si caute propriul loc in lume, parintii s-ar putea sa aiba dificultati in comunicarea cu acesta. Nu lasa sa se intample asta. In fond, relatiile puternice din cadrul familiei sunt fundamentul dezvoltarii unui copil.

Cum sa comunici cu copilul/copiii in functie de varsta:

0-2 ani. Construieste o conexiune emotionala si ajuta-l sa descopere lumea. Copiii la aceasta varsta cresc si dezvolta noi abilitati foarte repede, asa ca au nevoie de parintii lor pentru a-i ajuta sa se adapteze. Cei mici comunica nevoile intr-un mod foarte limitat: expertii spun ca folosesc, de obicei, circa 50 cuvinte pana la varsta de 2 ani. In schimb, plansul este principalul lor mijloc de comunicare. La aceasta varsta, micutrii isi doresc un contact fizic, deoarece ii calmeaza si lii ajuta sa se dezvolte.

Orice parinte are tendinta de a interveni prea mult in temele de casa ale copiilor, de cele mai multe ori ajungand chiar sa le rezolve in totalitate.

Iata cum ii poti ajuta pe copii sa-si faca temele singuri, doar ghidandu-i: 

Induceti-le copiilor ideea ca „temele pot fi distractive". Astfel copiii vor descoperi ca acestea sunt antrenante si ca le pun mintea in miscare.

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte mici, nu doar ca spun lucruri iesite din comun, ci si fac astfel de lucruri. De exemplu, s-ar putea sa te intrebi de ce copilul tau se loveste cu capul de patut inainte de culcare. Nu te impacienta! Exista explicatii pentru acest comportament si nu numai.

8 comportamente ciudate ale copiilor si cum sa le gestionezi:

1. Isi tin respiratia. In aceasta perioada in care nu respira, copilul, cel mai probabil,tocmai a avut o criza de plans. Urmeaza imediat cam un minut in care cel mic nu mai respira. De aceea, se va schimba la fata si chiar exista riscul sa lesine. Nu te supara pe el! Nu poate controla acest comportament! Aceste episoade se pot intampla deoarece copilul este furios, speriat, in stare de soc sau cuprins de o durere fizica. Desi poate parea infricosatoare, tinerea respiratiei nu e de obicei periculoasa. Obiceiul incepe sa dispara la varsta de 4-5 ani.

A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar asa va deveni un adult stabil din punct de vedere emotional, care se va putea integra mai usor in societate. Tactica de disciplinare, insa, e una pentru un copil de 2 anisori si alta pentru unul de 10 ani! Altfel spus, educatia se raporteaza la varsta.

Cum sa disciplinezi copilul in functie de varsta. 1-2 ani. La aceasta varsta, cel mic se afla in faza cunoasterii brute. Ii place sa exploreze lumea, deci incearca sa nu-l privezi de curiozitate. Sigur, ai grija sa nu-l lasi singur! Un copil la aceasta varsta se poate rani cu lejeritate, nefiind constient de pericole.

De evitat:

Viata ta se poate transforma intr-o inchisoare, daca parintii iti spun constant ca nu esti suficient de bun/a. Acest comportament afecteaza serios viata de adult, lasandu-te fara incredere in sine, fara opinii si fara o voce critica. Vindecarea nu e simpla, dar urmand anumite etape, vei parcurge calatoria de care ai nevoie pentru a deveni un om sanatos, cu un sistem de valori puternic si care poate atinge linistea sufleteasca.

Ai fost crescut de parinti toxici? Te poti vindeca! Iata cum:

1. Incearca sa nu le mai faci mereu pe plac. Daca nu-ti place ceea ce parintii tai si-au tot imaginat despre tine in copilarie, nu trebuie sa-i mai asculti. Invata sa te multumesti intai pe tine, apoi, daca se poate, pe ei! Nu confunda generozitatea unui om cu dorinta sa de a fi pe placul celorlalti! Adevarata generozitate vine din respectul de sine autentic si sanatos. In schimb, dorinta puternica de a-i multumi mereu pe ceilalti este un efect al scaderii respectului de sine. Nu mai cauta aprobari pentru orice, indiferent de asprimea comportamentului parintilor!

Orice parinte isi doreste un copil care sa creasca sanatos, armonios si cu o incredere de sine la cote maxime. Pentru asta, multi parinti evita sa-si mustre copiii sau o fac superficial, crescand, astfel, in sanul familiei ceea ce cu totii numim copilul razgaiat. Asadar, corectarea comportamentului este necesara, insa trebuie facuta cu mult tact, astfel incat personalitatea si stima de sine ale celui mic sa nu fie afectate. O metoda utila de educatie ar fi ceea ce specialistii numesc critica blanda.

Cum sa iti mustri copilul fara sa-i distrugi stima de sine:

1. Ofera-i o scuza si explica problema. Poti incepe calm conversatia cu o expresie de genul: stiu ca nu ai vrut… Astfel, cel mic va intelege ca ii intelegi intentiile bune, in ciuda greselii sale. Apoi, continua fraza cu un dar urmat de explicatia impactului pe care comportamentul sau l-a declansat. Concentreaza-te pe influenta actiunilor copilului asupra celorlati. Astfel, pustiul/pustoaica va realiza ca nu e un om rau, insa, in acelasi timp, va constientiza ca trebuie sa se gandeasca mai mult asupra efectelor generate de faptele sale.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Bebelusii si copiii pana la varsta de 5 ani fac multa mizerie in timp ce mananca! E...
Relatia parinte-copil nu e usor de gestionat, indiferent cat de pedagog si autodidact ar fi parintele. Uneori,...
Niciun parinte nu se simte bine cand vede ca un alt adult ii cearta copilul. Un astfel...
Prietena sau o ruda apropiata tocmai a nascut? Cu siguranta, te intrebi ce cadou ar trebui sa...
Esti indecis/a, te invinovatesti adesea si ai o stima de sine scazuta? Daca da, ar putea fi...
Pana la 99,9% din ADN-ul uman este identic la toti oamenii. De asemenea, mostenim ADN-ul direct de...