Raci, scordolea

Lista articolelor despre raci si scordolea pe AflaCum.ro

Articole despre raci si scordolea

Citeste cele mai noi articole despre raci si scordolea publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre raci si scordolea, pe AflaCum.ro!

Scordoleaua este o mancare gatita in special in Delta Dunarii si are origini lipovene.

Aceasta mancare se prepara din peste si raci in combinatie cu o crema untoasa din care nu lipsesc nucile si usturoiul pisat.

Ingrediente:

- 18 raci mijlocii,
- 50 nuci,
- o felie de paine,
- cativa catei de usturoi,
- 100 g ulei,
- 1 lingura otet,
- sare.

Mod de preparare:

Midiile fac parte din categoria fructelor de mare alaturi de homari, crabi, calamari, caracatite si scoici si sunt servite, dupa preferinta, cu sau fara scoica.

Pentru cei care nu au mai pregatit midii in propria bucatarie este bine de stiut ca acestea trebuie sa fie vii, la fel ca si racii atunci cand se pun la fiert.

Testul prospetimii:

La origine, scordoleaua este o mancare a lipovenilor si ucrainienilor din Delta.

De provenienta greceasca, cuvantul “scordolea” vine de la usturoi si chiar daca multi asociaza acest termen cu pestele, scordoleaua este si un sos de nuci cu usturoi folosit in bucataria romaneasca si elena.

Ingrediente scordolea de nuci

Pregatit doar din cozi sau din raci intregi, pilaful de crustacee este un preparat obisnuit in Delta Dunarii sau la mare.

Ingrediente:

- 18 raci mijlocii,
- 3 l apa,
- 1 lingura sare,
- 3 catei de usturoi,
- 10 boabe de piper,
- 6 linguri de ulei,
- 1 ceasca mare de orez.

Alaturi de preparatele marine, o reteta pregatita frecvent in Delta Dunarii sunt racii prajiti.

Ingrediente:

- 24 raci mici,
- 3 catei de usturoi,
- 12 boabe de piper,
- sare.

Pentru prajit:

- 3 linguri de faina,
- ½ ceasca de apa,
- sare,
- 3 linguri de ulei.

Racii sunt animale solitare al caror habitat il reprezinta baltile curgatoare, lacurile, raurile si Delta Dunarii.

Desi femela depune toamna sute de oua din care ies de abia in luna mai a anului urmator pui vii, racii sunt o specie in continua scadere numerica la noi in tara, datorita sensibilitatii lor la calitatea apei. Pentru amatorii de crustacee, cea mai simpla reteta pe care o pot pregati in propria bucatarie sunt racii fierti. Tot din crustacee se mai pot pregati raci umpluti sau pilaf cu codite de raci, retete marinaresti apreciate mai ales in Delta Dunarii.

Ingrediente:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.