Flambarea(arderea) buruienilor este o metoda care nu a prins inca in Romania, dar este foarte utilizata in fermele ecologice din Europa Occidentala.
Ai nevoie de:
- un arzator special, in forma de umbrela, care foloseste pe post de combustibil paie.
- un arzator clasic(pe butelie sau pe lemne). Vorbim despre arzatorul folosit la parlirea porcilor.
Ce trebuie sa faci:
- metoda nu este complicata, dar trebuie aplicata la momentul oportun, adica atunci cand plantele bune sunt inca la stadiul de samanta sau pana la inflorire(in cazul morcovilor si a altor radacinoase).
- aprinde arzatorul si parjoleste uniform zona in care se afla buruienile. Metoda asigura distrugerea pirului si a volburei, care sunt cea mai mare amenintare pentru legume. Daca morcovii au iesit la suprafata, ai grija sa nu ii atingi cu flacara! De altfel, se recomanda flambarea buruienilor in faza a doua de frunzulite.
Avantajele flambarii
- arderea solului va favoriza dezvoltarea mai rapida a legumelor(morcovi, telina, sfecla etc)
- flambarea va face mai usoara aplicarea metodelor traditionale(sapare, plivire)
- buruienile isi revin mult mai greu.
- daca folosesti arzator special, costurile o sa se acopere pe termen lung.
- daca utilizezi arzator clasic, costul gazului(lemnului) va fi acoperit prin plusul de productie.