Legume si condimente

Afla cum poti pastra legumele mai mult timp, cum le poti conserva sau cum poti prepara diverse condimente.

Mujdeiul este un preparat alimentar foarte prezent in bucataria romanilor. Se face dupa o multime de retete si incanta papilele gustative alaturi de mancarea preferata. Astazi ne vom opri asupra mujdeiului de usturoi simplu, cel pe care il poate prepara oricine fara mari batai de cap.

Orice mar isi va schimba culoarea dupa taiere. Fructul devine maroniu. Stiintific, fenomenul are loc deoarece se realizeaza contactul intre polifenol-oxidaza si compusii fenolici, care declanseaza o reactie numita brunare enzimatica. Prin taiere, marul este expus la oxigen, ceea ce permite enzimelor sa oxideze rapid compusii fenolici din structura marului in orto-chinone. Totusi, poti preveni acest fenomen neplacut.

Romanii sunt, in genere, mari consumatori de cartofi. Te afli printre ei? Si daca da, cum ii preferi? Prajiti, fierti, copti sau in alte retete? Indiferent de preferinte, insa, credem ca nu vei trata cu indiferenta reteta de mai jos. E ideala pentru cina!

Prazul cu masline reprezinta o reteta pe care multi credinciosi romani o asimileaza postului dinainte de Craciun. In realitate, aceasta minunatie culinara este potrivita pentru oricine doreste sa se hraneasca sanatos, dar fara carne, indiferent de motiv(esti vegetarian sau doar vrei sa faci o pauza de la consumul de carne). Sunt multe retete de praz cu masline. Noi credem ca ti-o vom prezenta azi pe cea mai tare dintre ele!

Dovleacul poate fi folosit in placinta si alte retete , consumat fiert cu putin zahar sau fara, dar si confiat. Pentru cel din urma, ti-am pregatit o reteta care nu da niciodata gres. Ia un pix si o foaie si noteaza!

Muraturile, in special varza murata, trebuie pregatite si pastrate cu atentie! Altfel, se va produce o zeama ingrosata, vascoasa, numita in popor floare, zeama intinsa sau muraturi baloase. Se modifica in rau si gustul muraturilor. Pentru a evita aceasta neplacere trebuie sa urmezi cativa pasi simpli, dar importanti.

Dalia este o mancare gustoasa din grau spart, care este bogat in proteine, fibre si fier. Aceste tipuri de preparate sunt populare mai ales in India, unde sunt consumate la toate mesele principale. Exista multe moduri in care poti pregati Dalia. Varianta dulce este una dintre cele mai populare.

Dalia este o mancare gustoasa din grau spart, care este bogat in proteine, fibre si fier. Aceste tipuri de preparate sunt populare mai ales in India, unde sunt consumate la toate mesele principale. Exista multe moduri in care poti pregati Dalia. Varianta cu legume este una dintre cele mai populare.

Daca ai mancat in ultima vreme la un restaurant de lux, este posibil sa fi vazut usturoi negru in meniu. Acest tip de usturoi nu este altceva decat usturoiul clasic, invechit si fermentat dupa o metoda simpla.

Otetul de mere este un ingredient nelipsit din casele gospodinelor, mai ales cand acestea pregatesc conserve pentru iarna, marinade sau salate. De obicei, preferam otetul din comert, fiind varianta mai comoda. Mai sanatos, insa, ar fi sa prepari un otet de mere chiar in bucataria ta. Iata o reteta de otet de mere asa cum se facea pe timpuri. Enjoy!

Iti plac ardeii capia? Daca da, astazi avem o reteta speciala de capia intregi la conserva. O modalitate excelenta de a conserva ardeii preferati pentru iarna. Ia un pix si o foaie si noteaza!

Iarna se apropie, asa ca trebuie sa te pregatesti din plin. Cureti centrala, iti faci stocul de lemne sau de peleti, dar nu uiti nici de importantele conserve. Din ultima categorie te ajutam cu o reteta simpla si delicioasa. Vorbim despre ardeii umpluti cu varza si morcov.

Prunele sunt grozave, indiferent daca sunt consumate in stare naturala, uscate sau fosolite in gemuri si compoturi. Azi, iti vom prezenta o reteta de uscare a prunelor. E foarte simpla si nu implica folosirea zaharului.

Rosiile deshidratate in ulei de masline sunt foarte gustoase si bogate in calorii, proteine si fibre. In comert, acest preparat delicios e destul de scump. Asadar, daca vrei sa faci economie, prepara rosiile chiar la tine acasa. Iti aratam cum, in cele ce urmeaza.

Credem ca nu exista gospodar sau gospodina din Romania care sa nu pregateasca macar putina zacusca atunci cand frunzele ingalbenesc si toamna cu a sa cromatica ne viziteaza. Daca esti hotarat/a si anul acesta, ti-am pregatit o reteta aparte, fara coacere si fara sterilizare!

Ai o recolta bogata de ardei? Ii vei conseva, cel mai probabil. la saramura si la otet, in stilul traditional. Te sfatuim sa pregatesti o parte dintre ei si in alt stil, indiferent ca vorbim de ardei gras, kapia sau gogosar. Avem o reteta aparte de marinare a ardeilor. Ia o foaie si un pix si noteaza!

Rosiile pot fi conservate in multe feluri in varianta gogonele sau atunci cand ajung la maturitate. Dintre toate retetele de conservare, ne-am oprit azi asupra uneia care implica folosirea cepei, dar nu si a usturoiului sau a verdeturilor.

Ai avut busuioc din belsug in gradina? L-ai consevrat dupa pofta inimii, dar tot ti-a mai ramas? In aceasta situatie, ai doua variante. Ori il usuci si il pastrezi intr-o punga de hartie, ori faci un otet foarte gustos si delicat din el. Acest otet poate fi folosit in aproape orice reteta, fiind un inlocuitor excelent atat pentru otetul de mere, cat si pentru cel de struguri.

Exista cateva metode prin care sa pastrezi frunzele de menta proaspete cat mai mult timp. Cea mai usoara si eficienta cale este sa le pui in apa, exact asa cum procedezi cu florile. Daca ai taiat, deja, tulpinile, poti obtine rezultate foarte bune si congelandu-le.

Iti place porumbul peste masura? L-ai consuma cu mare placere si pe timp de iarna? Daca da, atunci trebuie sa inveti cum sa conservi porumbul. Te ajutam cu o reteta foarte simpla. Vei manca porumb suculent si dulce toata iarna!