BOLI AUTOIMUNE. Cum se diagnosticheaza LUPUSUL

BOLI AUTOIMUNE. Cum se diagnosticheaza LUPUSUL

Lupusul Eritematos Sistemic mai este cunoscut si ca boala cu o mie de fete din cauza diversitatii simptomelor. Multe dintre simptomele SLE mimeaza pe cele ale altor boli, astfel incat boala Lupus poate fi dificil de diagnosticat.

Lupus inseamna ca se intampla ceva nefiresc cu sistemul tau imunitar. Acesta reprezinta partea din organism care se lupta cu virusii, cu bacteriile sau cu germenii (cunoscuti in general ca Invadatori externi, ca de exemplu: gripa). 

In mod normal, sistemul nostru imunitar produce anumite proteine numite anticorpi care ne protejeaza organismul de acesti invadatori straini. Cand suferi de Lupus, sistemul tau imunitar nu mai face diferenta dintre invadatorii externi si tesutul sanatos al propriului tau corp. Din aceasta cauza, anticorpii produsi acum se numesc „auto-anticorpi” pentru ca ataca propriul organism sanatos. Acestia cauzeaza inflamari, durere, leziuni in diverse parti ale organismului.

Diagnosticare.

Un medic care cauta semne ale SLE se va uita dupa semne de inflamatie precum: durere, temperatura ridicata, roseata, umflaturi, si pierderea controlului unei anumite parti a organismului. Inflamatiile pot aparea in interiorul corpului tau (spre exemplu la rinichi sau la inima), la exteriorul corpului (la nivelul pielii) sau ambele.

Din nefericire, simptomele Lupus pot sa fie neclare, pot aparea si disparea sau se pot schimba. Un diagnostic de Lupus se da dupa o atenta analiza a:

- testelor de laborator;

- simptomelor curente;

- istoricului medical al persoanei banuite ca ar suferi de Lupus;

- istoricului medical al membrilor familiei de gradul I. (bunici, parinti, frati, surori, verisori, verisoare, unchi, matusi).

Rezultatele testelor care sugereaza ca poate sa fie vorba de Lupus pot sa fie influentate de alte boli sau se pot intalni chiar la oameni sanatosi.

Nu exista un singur test de diagnostic pentru Lupus. O serie de teste de laborator sunt folosite pentru a detecta schimbari fizice si stari ale organismului tau care apar in cazul Lupusului. Fiecare rezultat al testelor adauga un indiciu in imaginea pe care o construieste medicul despre afectiunea ta.

Daca mai multe criterii sunt prezente in acelasi timp, diagnosticul poate fi dat de catre orice medic (de familie, internist, pediatru). Daca simptomele evolueaza in timp, diagnosticul s-ar putea sa nu mai fie asa de evident si este nevoie de consultarea unui reumatolog.

Tratament.

Nu este un singur loc unde aceste diagnosticari si tratamente se pot face. Cea mai buna varianta este sa apelezi la medicul de familie. Acesta unoaste spitalele si centrele din vecinatatea locuintei tale unde poti avea maximum de eficienta in gasirea unui diagnostic sau tratament.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multe persoane se vor doctori pentru sine, incercand sa puna singure diagnostic pentru afectiunile lor. Nimic mai...
Orice problema de sanatate poate fi identificata printr-o evaluare a fetei! Poate suna ciudat, dar, cu ajutorul...
Organismul este creat astfel incat sa ne ofere semne atunci cand se deregleaza. Mai exact, o boala...