Cum sa te comporti in societate. 28 reguli de conduita

Cum sa te comporti in societate. 28 reguli de conduita

Comportamentul adecvat in societate iti va aduce intotdeauna o eticheta buna. Felul in care servesti masa, spre exemplu, cand esti alaturi de colegii de munca, alaturi de prieteni sau de iubita arata nivelul de educatie si mai ales de autoeducatie pe care il detii.

Oriunde te-ai afla in socieate, este bine sa te comporti cu moderatie. Astfel, vei reusi sa faci o impresie buna, indiferent de contextul in care te regasesti. Iata cateva reguli de conduita:

IN RESTAURANT

1. Barbatul va intra, intotdeauna, primul in local, tinand usa femeii. Apoi, el o ajuta sa isi scoata haina. Daca exista rezervare, barbatul va afla unde se gaseste aceasta si isi va conduce partenera la masa respectiva.

2. Este de prost gust sa razi prea tare, sa fii prea vocal sau sa te holbezi la alte mese.

3. Regula de aur e ca persoana care face invitatia sa si plateasca consumatia. Totusi, daca masa nu a fost rezervata, iar intalnirea e spontana, fiecare isi va plati consumatia. Asadar, in aceasta situatie fiecare participant de la masa, trebuie sa stie cat a consumat pentru a nu se ajunge la confuzie cand se intocmeste nota de plata.

4. Daca invitatii tai doresc sa achite propria consumatie, nu incerca sa-i convingi ca vrei sa platesti cu orice pret ! Ar fi un comportament grosolan.

LA MASA

5. Intr-un restaurant, vei primi doar tacamurile destinate mancarurilor comandate. Daca ai neclaritati, cere sfaturi chelnerului. Nu e o nicio rusine. Nimeni nu va rade de tine!

6. Nu tine telefonul pe masa! E lipsa de respect sa butonezi telefonul in compania celorlalti. Sunteti la masa pentru a va relaxa, nu pentru a rezolva diverse probleme.

7. Incearca sa nu ajungi cu intarziere la intalnire. Un asftfel de comportament nu te va pune intr-o lumina buna. Scuzele legate de trafic, nu sunt binevenite, dupa ce ai ajuns...In sfertul academic(15 minute)  nimeni nu trebuie sa dea explicatii. Insa, la o inarziere mai mare, pune mana pe telefon si anunta-i pe ceilalti ca nu ajungi la timp.

CONVERSATIILE

8. Oamenii bine crescuti evita sa vorbeasca in societate despre probleme personale, relatii la locul de munca, afectiuni, copii, gusturi sau griji. Daca nu e necesar, nu incepe sa le povestesti celorlalti ce ai facut de dimineata!

9. Oamenii politicosi nu vorbesc despre familie. Altfel spus, nu se ocupa cu barfele.

10. Capacitatea de a asculta este la fel de importanta precum aceea de a vorbi. Asta nu inseamna ca trebuie sa taci, pur si simplu. Priveste cu interes interlocutorul, participativ, folosind un limbaj nonverbal adecvat( da din cap afirmativ sau foloseste interjectii de confirmare).

11. Nu intrerupe. Daca esti bine crescut, n-o sa intreurpi pe cineva doar pentru ca ai mai auzit ceea ce el are de spus.

ESTI OASPETE

12. E rau sa nu ajungi la timp la o intalnire(invitatie acasa la cineva), dar mai rau e sa ajungi prea devreme. In aceasta situatie, ai putea sa iei gazda pe nepregatite. Ambele tabere se vor simti jenate si nu e de dorit.

13. Adu copiii in vizita doar daca au fost invitati. Daca gazda ta nu a specificat ca poti veni alaturi de copii in vizita, lasa-i acasa.

14. Cand esti oaspete, nu refuza mancarea. Accepta orice fel de mancare, fara ezitare, chiar daca in farfurie vezi ceva care nu e pe placul tau. Daca trebuie sa pleci, poti cere mancare mai putina sau chiar poti lasa in farfurie surplusul. In niciun caz, nu vei incepe sa vorbesti despre dieta pe care ai inceput-o sau despre mancarurile care nu iti plac.

SALUTUL PRIN STRANGERE DE MANA

15. Ca regula, strangerea de maini se face dupa semnarea unui acord de afaceri.

16. Cand intalnesti necunoscuti, puteti strange mana imediat dupa prezentari.

17. Daca esti in cautarea unui job, poti da mana cu potentialul viitor sef la interviul de angajare.

INTRAREA/IESIREA PE USI

18. Cand cineva iti tine usa deschisa, intra fara sa faci mare tam-tam. Invitatii ar trebui sa intre primii, cu prioritate pentru femei. Daca inviti o persoana speciala, ii vei deschide fiecare usa in parte, pana ajunge la destinatia finala.

19. La birou sau in mall, intai se iese, apoi se intra. Asta pentru a evita aglomeratia.

20. In cazul usilor cu deschidere dubla. Femeia, aflata in fata barbatului, trage spre ea de manerul usii din dreapta. Barbatul, aflat in spatele ei, va tine usa deschisa, permitand doamnei sa intre. Apoi, va trece si el. Usa din stanga e de evitat, deoarece aceasta este folosita de oamenii care ies din cladire.

FOLOSIREA SCARILOR SI A LIFTULUI

21. In mod normal, femeia urca/coboara prima pe scari, urmata indeaproape de barbat. Daca exista conditii speciale, scari neluminate, subrede sau abrupte, el va urca/cobori primul.

22. In lift, barbatul care se afla in apropierea butonului ii va intreba pe ceilalti la ce nivel vor sa ajunga si va actiona butoanele pentru fiecare in parte. Evident, doamnele vor fi intrebate primele. De asemenea, femeile ar trebui lasate sa iasa primele din lift, cu exceptia situatiilor in care aglomeratie e prea mare. In cladirile de birouri, barbatii neinsotiti vor permite doamnelor si insotitorilor lor sa intre in lift.

MIJLOACELE DE TRANSPORT IN COMUN

23. Tinerii in puteri vor lasa locurile pe scaune femeilor cu copii sau celor mai in varsta. Barbatul se vor aseza pe scaun doar in situatia in care o femeie nu se afla in preajma. Un barbat manierat va oferi locul intotdeauna unei femei, mai ales daca aceasta are greutate, e gravida sau e in varsta.

24. Femeile nu trebuie sa ofere locurile lor barbatilor, chiar daca acestia sunt in varsta. Astfel, respectivul se va simti stanjenit din cauza varstei sale. Singurul moment cand o reprezentanta a sexului frumos ofera locul unui barbat este atunci cand acesta din urma ii este ruda apropiata(in varsta).

25. Daca ea este insotita de un el, acesta din urma ii va deschide calea spre usa de coborare. Apoi, barbatul va cobori primul, oferindu-i sprijin(mana) femeii.

MAGAZINE

26. In magazin, e bine sa fii decis. Altfel, ii vei face viata amara vanzatorului! Schimbarea produselor de mai multe ori sau nemultumirile pentru un anumit produs arata o proasta crestere.

27. Cand te apropii de casa, asigura-te ca ai banii pregatiti. 

28. Daca, totusi, doresti sa schimbi un produs, nu tergiversa. Viata moderna presupune reactii rapide.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Regulile de conduita sunt, in general, destul de simple si cunoscute de majoritatea oamenilor cu o minima...
Orice om merge, macar din cand in cand, la restaurant, acolo unde trebuie sa isi etaleze bunele...
Abilitatea de a vorbi cand, cum si cat e necesar este benefica atat in viata privata cat...