Amisan, comprimate

Citeste prospectul medicamentului Amisan, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Amisulprida este indicata pentru tratamentul tulburarilor schizofrenice acute si cronice:

Amisan 50 mg comprimate

Amisan 100 mg comprimate

Amisan 200 mg comprimate

Amisan 400 mg comprimate filmate

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Amisan 50 mg comprimate. Fiecare comprimat contine amisulprida 50 mg

Excipienti: fiecare comprimat contine lactoza monohidrat 49,37 mg.

Amisan 100 mg comprimate. Fiecare comprimat contine amisulprida 100 mg

Excipienti: fiecare comprimat contine lactoza monohidrat 98,75 mg.

Amisan 200 mg comprimate. Fiecare comprimat contine amisulprida 200 mg

Excipienti: fiecare comprimat contine lactoza monohidrat 197,50 mg.

Amisan 400 mg comprimate filmate. Fiecare comprimat filmat contine amisulprida 400 mg

Excipienti: fiecare comprimat filmat contine lactoza monohidrat 200 mg.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

50 mg: comprimat

Comprimate rotunde, de culoare alba, cu linie mediana. Comprimatele pot fi divizate in doua parti egale. 100 mg: comprimat

Comprimate rotunde, de culoare alba, cu linie mediana. Comprimatele pot fi divizate in doua parti egale. 200 mg: comprimat

Comprimate rotunde, de culoare alba, cu linie mediana. Comprimatele pot fi divizate in doua parti egale. 400 mg: comprimat filmat

Comprimate filmate, ovale, biconvexe, de culoare alba, cu linie mediana. Comprimatele filmate pot fi divizate in doua parti egale.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Amisulprida este indicata pentru tratamentul tulburarilor schizofrenice acute si cronice:

- simptome pozitive cu iluzii, halucinatii, tulburari de gandire, ostilitate, suspiciune

- simptome negative primare (sindrom deficitar) cu aplatizare afectiva, izolare emotionala si sociala

4.2 Doze si mod de administrare

Se recomanda urmatoarele doze orale: Simptome pozitive: 400 mg - 800 mg pe zi.

In cazuri individuale, doza zilnica poate fi crescuta pana la 1200 mg pe zi. Dozele mai mari de 1200 mg pe zi nu au fost evaluate suficient din punct de vedere al sigurantei si, ca urmare nu trebuie utilizate.

Amisulprida poate fi administrata in doze orale unice de pana la 300 mg. Dozele mai mari de 300 mg pe zi trebuie administrate in mai multe prize.

La initierea tratamentului cu amisulprida nu este necesara ajustarea specifica a dozei. Dozele trebuie adaptate individualizat.

Pentru pacientii cu simptome mixte pozitive si negative, dozele trebuie ajustate pentru a se obtine un control optim al simptomelor pozitive.

Tratamentul de intretinere trebuie stabilit individual, utilizand doza minima eficace.

Simptome negative:

Pentru pacientii la care sunt predominante simptomele negative sunt recomandate doze orale intre 50 mg pe zi si 300 mg pe zi.

Amisulprida poate fi administrata o data pe zi in doza orala de pana la 300 mg.

Pentru dozele nerealizabile sau nepracticabile cu acest medicament sunt disponibile alte concentratii sau forme farmaceutice.

Grupuri speciale de pacienti:

Tratamentul pacientilor varstnici (cu varsta > 65 ani ) nu este recomandat, deoarece experienta clinica este insuficienta. Tratamentul cu amisulprida implica un posibil risc de hipotensiune arteriala sau sedare (vezi pct. 5.2).

Insuficienta renala: la pacientii cu insuficienta renala, doza trebuie redusa la jumatate pentru pacientii cu clearance-ul creatininei (CRcL) intre 30 si 60 ml/min si la o treime pentru pacientii cu CRcL intre 10 si 30 ml/min.

Deoarece nu exista experienta privind pacientii cu insuficienta renala severa (CRCL < 10 ml/min) amisulprida este contraindicata la acesti pacienti (vezi pct. 4.3).

Insuficienta hepatica: deoarece amisulprida este metabolizata in proportie mica, nu este necesara reducerea dozei.

Mod de administrare:

Amisan comprimate/comprimate filmate poate fi administrat independent de mese. Comprimatele trebuie inghitite nemestecate, cu o cantitate suficienta de lichid.

Durata tratamentului: sunt disponibile date obtinute din studii clinice controlate care acopera o perioada de 1 an. Durata tratamentului este stabilita de medic.

Pentru dozele nerealizabile sau nepracticabile cu acest medicament sunt disponibile alte concentratii sau forme farmaceutice.

4.3 Contraindicatii

Amisan nu trebuie utilizat in caz de

- Hipersensibilitate la amisulprida sau la oricare dintre excipienti

- Tumori concomitente dependente de prolactina, de exemplu prolactinomul glandei hipofizare si cancerul de san

- Feocormocitom

- Pacienti cu insuficienta renala severa (CRCL < 10 mg/min), din lipsa de experienta

- Asociere cu levodopa (vezi pct. 4.5)

- Asociere cu medicamente care pot induce aritmii grave (prelungirea intervalului QT, torsada vdrfurilor):

- medicamente antiaritmice Clasa I si Clasa III, cum sunt chinidina, disopiramida, mexiletina, flecainida, propafenona, amiodarona, sotalolul.

- bepridil, cisaprida, sultoprida, tioridazina, metadona, eritromicina intravenoasa, vincamina intravenoasa, halofantrina, pentamidina, sparfloxacina, antimicotice imidazolice (vezi pct. 4.5)

- Copii si adolescenti cu varsta sub sub 18 ani

- In timpul alaptarii

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Poate aparea sindrom neuroleptic malign caracterizat prin hipertermie, rigiditate musculara, instabilitatea vegetativa, alterarea starii de constienta si cresterea creatinfosfokinazei (CPK). In caz de aparitie a hipertermiei, in special in cazul dozelor zilnice mari, trebuie intrerupte toate substantele active antipsihotice, inclusiv amisulprida.

De asemenea, prescrierea de amisulprida la pacientii cu boala Parkinson trebuie facuta cu prudenta, deoarece poate determina agravarea bolii. Amisulprida trebuie utilizata numai daca tratamentul neuroleptic nu poate fi evitat.

Prelungirea intervalului QT

Amisulprida induce o prelungire a intervalului QT dependenta de doza (vezi pct. 4.8). Este cunoscut faptul ca acest efect potenteaza riscul producerii de aritmii ventriculare grave, cum este torsada vdrfurilor.

Inainte oricarei administrari si daca starea clinica a pacientului o permite, se recomanda excluderea factorilor care ar putea favoriza aparitia acestei tulburari de ritm: adica, insuficienta cardiaca, bradicardia sub 55 batai pe minut (bpm), tulburarile electrolitice, in special hipokaliemia si hipomagneziemia, prelungirea congenitala a intervalului QT, ca si tratamentul concomitent cu medicamente care ar putea produce bradicardie pronuntata (< 55 bpm), hipokaliemie, scaderea conductibilitatii intracardiace sau prelungirea intervalului QTc (vezi pct. 4.5).

Accident vascular cerebral

In studiile clinice randomizate, controlate cu placebo, la pacientii varstnici cu dementa tratati cu anumite antipsihotice atipice a fost observata o crestere de trei ori a riscului de producere a evenimentelor cerebrovasculare. Nu se stie ce poate determina aceasta crestere a riscului. Este posibil ca acest efect sa apara si la alte antipsihotice sau la alte grupuri de pacienti. Ca urmare, amisulprida trebuie utilizata cu prudenta la pacientii cu risc crescut de producere a accidentelor vasculare cerebrale.

Precautii

S-a raportat aparitia hiperglicemie asociata cu tratamentul cu antipsihotice (inclusiv amisulprida). Prin urmare, la pacientii care sufera de diabet zaharat sau la pacientii cu risc crescut de diabet zaharat trebuie monitorizata regulat valoarea glicemiei in timpul tratamentului cu amisulprida.

Amisulprida poate scadea pragul convulsivant. Ca urmare, pacientii cu antecedente de epilepsie trebuie monitorizati atent in timpul terapiei cu amisulprida.

Amisulprida este eliminata pe cale renala. In cazuri cu insuficienta renala (CRCL = 10 - 60 mg/min), doza trebuie scazuta (vezi pct. 4.2).

Tratamentul nu se recomanda pacientilor varstnici (cu varsta > 65 ani ), deoarece nu dispunem de experienta clinica. Tratamentul cu amisulprida poate prezenta risc de hipotensiune arteriala sau sedare (vezi pct. 5.2).

Simptomele acute de intrerupere, incluzand greata, varsaturi si insomnie au fost descrise rar dupa intreruperea brusca a dozelor mari de medicamente antipsihotice. Se poate produce, de asemenea, recurenta simptomelor psihotice si a fost raportata aparitia tulburarilor cu miscare involuntare (cum sunt acatizie, distonie si diskinezie) a fost si ea raportata. Prin urmare, se recomanda intreruperea treptata a tratamentului.

Amisan contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Asocieri contraindicate:

Amisulprida nu trebuie administrata cu medicamente care pot induce aritmii grave (torsada vdrfurilor):

- medicamente antiartimice Clasa I si Clasa III (chinidina, disopiramida, mexiletina, flecainida, propafenona, amiodarona, sotalol

- tioridazina, sultoprida (neuroleptice)

- anumite antibiotice (pentamidina), anumite medicamente antimalarice (halofantrina), inhibitori de giraza (sparfloxacina), antimicotice imidazolice si macrolide (eritromicina intravenoasa)

- cisaprida (medicatie gastro-intestinala)

- bepridil

- metadona

- vincamina intravenoasa

si agonisti ai dopaminei (adica tratamentul cu levodopa pentru boala Parkinson): antagonism reciproc al efectelor intre levodopa si neuroleptice (vezi pct. 4.3).

Asocieri nerecomandate:

Medicamente care cresc riscul de producere a aritmiilor grave (torsada vdrfurilor) sau care pot afecta conducerea cardiaca (prelungirea intervalului QT):

- medicamente care induc bradicardie, cum sunt beta-blocantele, blocantele canalelor de calciu care induc bradicardie, cum sunt diltiazem si verapamil, clonidina, guanfacina, digitala.

- medicamente care induc hipokaliemie: diuretice hipokaliemiante, laxative stimulante, amfotericina B i.v., glucocorticoizi, tetracosactide. Hipokaliemia trebuie tratata.

- neurolepticele, ca pimozida, haloperidol;

- antidepresivele triciclice;

- litiu;

- anumite antihistaminice (astemizol, terfenadina).

Amisulprida poate potenta efectele centrale ale alcoolului etilic. Prin urmare, alcoolul etilic nu trebuie consumat in timpul tratamentului.

Prudenta in cazul utilizarii concomitente a tratamentului cu urmatoarele medicamente (potenteaza eficacitatea):

- deprimante ale SNC, inclusiv narcotice, anestezice, analgezice, antihistaminice H1 sedative, barbiturice, benzodiazepine si alte substante active anxiolitice, clonidina si derivatii sai

- Substantele active antihipertensive si alte medicamente utilizate pentru scaderea tensiunii arteriale.

Nu au fost efectuate studii privind interactiunea cu antagonisti H2,, cum este cimetidina.

4.6 Sarcina si alaptarea

Nu exista date adecvate privind utilizarea amisulpridei la femeile gravide. Studiile la animale au aratat toxicitate asupra functiei de reproducere. Riscul potential pentru om nu este cunoscut. Amisulprida nu trebuie utilizata in timpul sarcinii decat daca este strict necesar. Nou-nascutii expusi la amisulprida in timpul sarcinii pot prezenta evenimente adverse si, prin urmare, trebuie monitorizati.

A fost observata o scadere a fertilitatii feminine, care a fost evident legata de efectul farmacologic al amisulpridei asupra secretiei de prolactina.

Alaptarea:

Nu se stie daca amisulprida este excretata in laptele la om, ca urmare alaptarea este contraindicata si trebuie intrerupta inainte de initierea terapiei (vezi pct. 4.3).

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Amisan are o influenta majora asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Chiar si utilizat conform recomandarilor, amisulprida poate afecta timpul de reactie, astfel incat capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje poate fi alterata (vezi pct. 4.8). Acest efect este potentat de consumul de alcool etilic.

4.8 Reactii adverse

Frecventa reactiilor adverse enumerate mai jos este definita conform urmatoarei conventii:

Foarte frecvente (>1/10)

Frecvente (>1/100 si 1/1000 si 1/10000 si

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...