Duaspir Diskus, pulbere de inhalat

Citeste prospectul medicamentului Duaspir Diskus, pulbere de inhalat si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Duaspir Diskus este indicat in tratamentul de fond al astmului bronsic, in cazurile in care este adecvata utilizarea unei asocieri

Duaspir Diskus 50 micrograme/100 micrograme, pulbere de inhalat

Duaspir Diskus 50 micrograme/250 micrograme, pulbere de inhalat

Duaspir Diskus 50 micrograme/500 micrograme, pulbere de inhalat

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Duaspir Diskus 50 micrograme/100 micrograme

Fiecare puf (o doza) contine salmeterol 50 micrograme (sub forma de xinafoat de salmeterol micronizat 72,5 micrograme) si propionat de fluticazona 100 micrograme.

Excipient: lactoza monohidrat pana la 12,50 mg.

Duaspir Diskus 50 micrograme/250 micrograme

Fiecare puf (o doza) contine salmeterol 50 micrograme salmeterol (sub forma de xinafoat de salmeterol micronizat 72,5 micrograme) si propionat de fluticazona 250 micrograme. Excipient: lactoza monohidrat pana la 12,50 mg.

Duaspir Diskus 50 micrograme/500 micrograme

Fiecare puf (o doza) contine salmeterol 50 micrograme salmeterol (sub forma de xinafoat de salmeterol micronizat 72,5 micrograme) si propionat de fluticazona 500 micrograme. Excipient: lactoza monohidrat pana la 12,50 mg.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Pulbere de inhalat

Pulbere de inhalat de culoare alba.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Astm bronsic

Duaspir Diskus este indicat in tratamentul de fond al astmului bronsic, in cazurile in care este adecvata utilizarea unei asocieri (corticosteroid si beta2- agonist cu durata lunga de actiune, inhalatori):

- pacientii care nu sunt controlati in mod adecvat cu corticosteroizi inhalatori asociati la nevoie cu beta2- agonisti inhalatori cu durata scurta de actiune;

sau

- pacienti care sunt deja controlati adecvat prin utilizarea atat a corticosteroizilor cat si a beta2-agonistilor cu durata lunga de actiune.

Nota: Duaspir Diskus 50 micrograme/100 micrograme, pulbere de inhalat nu este adecvat pentru tratamentul astmului bronsic sever la adulti si copii.

Bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC)

Duaspir Diskus este indicat pentru tratamentul simptomatic al pacientilor cu BPOC severa (cu VEMS < 50% din valoarea normala prezisa) si antecedente de exacerbari repetate, care au simptome semnificative in ciuda tratamentului regulat cu bronhodilatatoare.

4.2 Doze si mod de administrare

Duaspir Diskus este destinat numai pentru administrare inhalatorie orala.

Pacientii trebuie avertizati ca Duaspir Diskus trebuie utilizat regulat, chiar si atunci cand sunt asimptomatici, pentru a obtine efectul optim.

Pacientii trebuie reexaminati periodic de catre medic, astfel incat doza de Duaspir Diskus pe care o utilizeaza sa ramana optima si trebuie modificata numai la recomandarea medicului. Trebuie utilizata doza minima eficace la care este mentinut controlul asupra simptomelor. Cand se ajunge la mentinerea controlului asupra simptomelor cu cea mai mica doza recomandata de salmeterol-propionat de fluticazona, in schema de administrare de doua ori pe zi, se poate trece la pasul urmator si anume, un test de utilizare a unui glucocorticoid inhalator in monoterapie.

Alternativ, in cazul realizarii unui control adecvat al simptomelor prin regimul de administrare de doua ori pe zi, scaderea treptata a dozei pana la doza minima eficace ar putea include administrarea Duaspir Diskus o data pe zi, daca medicul considera necesar un beta2- agonist inhalator cu durata lunga de actiune pentru controlul afectiunii. In schema de administrare o data pe zi, la pacientii la care predomina simptomele nocturne, doza va fi administrata seara iar in cazul in care predomina simptomele diurne, doza va fi administrata dimineata.

Pacientii trebuie tratati cu Duaspir Diskus in concentratia care contine doza de propionat de fluticazona adecvata severitatii afectiunii.

Medicul trebuie sa aiba in vedere ca, la pacientii cu astm bronsic, propionatul de fluticazona este la fel de eficace ca alti corticosteroizi inhalatori la aproximativ XA din doza zilnica a acestora, exprimata in micrograme. De exemplu: 100 micrograme propionat de fluticazona este aproximativ echivalent cu 200 micrograme dipropionat de beclometazona (formularea cu CFC) sau budesonida.

Daca un anumit pacient necesita o combinatie a dozelor diferita de cea disponibila in produsul asociat inhalator, trebuie prescrise dozele corespunzatoare de beta2- agonisti si/sau corticosteroizi in produse inhalatorii separate.

Doze recomandate

Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani

Un puf de Duaspir Diskus 50 micrograme/100 micrograme (50 micrograme salmeterol si 100 micrograme propionat de fluticazona de doua ori pe zi

sau

un puf de Duaspir Diskus 50 micrograme/250 micrograme (50 micrograme salmeterol si 250 micrograme propionat de fluticazona) de doua ori pe zi

sau

un puf de Duaspir Diskus 50 micrograme/500 micrograme (50 micrograme salmeterol si 500 micrograme propionat de fluticazona) de doua ori pe zi.

La adulti sau adolescenti cu forme moderate de astm bronsic persistent (definite ca simptome zilnice, utilizare zilnica de beta2- agonisti inhalatori cu durata scurta de actiune si obstructie bronsica moderata pana la severa), la care este esentiala obtinerea unui control rapid asupra simptomatologiei, poate fi avuta in vedere pe o perioada scurta de timp, ca tratament de intretinere initial, administrarea de Duaspir Diskus.

In aceste situatii doza initiala este de un puf de 50 micrograme salmeterol si 100 micrograme propionat de fluticazona de doua ori pe zi. Cand se ajunge la mentinerea controlului asupra astmului bronsic, tratamentul trebuie reevaluat si luata in considerare posibilitatea trecerii pacientului la administrarea unui glucocorticoid inhalator in monoterapie.

Nu a fost stabilit un beneficiu terapeutic clar privind utilizarea Duaspir Diskus comparativ cu propionatul de fluticazona in monoterapie in tratamentul de intretinere initial, daca lipsesc unul sau doua criterii de severitate. In general, glucocorticoizii inhalatori reprezinta tratamentul de prima intentie pentru majoritatea pacientilor. Duaspir Diskus nu este recomandat in tratamentul initial al astmului bronsic usor; Duaspir Diskus 50 micrograme/100 micrograme nu este adecvat pentru tratamentul astmului bronsic sever la adulti si copii la pacientii cu astm bronsic sever, se recomanda stabilirea dozei adecvate de glucocorticoizi inhalatori inainte de initierea tratamentului cu orice combinatie in doze fixe..

Copii cu varsta peste 4 ani

Un puf de Duaspir Diskus 50 micrograme/100 micrograme (50 micrograme salmeterol si 100 micrograme propionat de fluticazona), de doua ori pe zi.

Pentru copii doza maxima recomandata de propionat de fluticazona furnizata de Duaspir Diskus este de 100 micrograme de doua ori pe zi.

Nu sunt disponibile date cu privire la utilizarea Duaspir Diskus in cazul copiilor cu varsta sub 4 ani. Bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC)

Adulti

Un puf de Duaspir Diskus 50 micrograme/500 micrograme (50 micrograme salmeterol si 500 micrograme propionat de fluticazona) administrata pe cale inhalatorie de doua ori pe zi.

Grupuri speciale de pacienti

Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii varstnici sau la cei cu insuficienta renala.

Nu sunt date disponibile cu privire la utilizarea Duaspir Diskus la pacientii cu insuficienta hepatica.

Instructiuni de utilizare corecta a dispozitivului Duaspir Diskus

Dispozitivul se deschide si se incarca prin glisarea manetei. Se plaseaza piesa bucala in cavitatea bucala si se strang buzele in jurul ei. Se inhaleaza doza si se inchide dispozitivul de administrare.

4.3 Contraindicatii

Duaspir Diskus este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre exipienti (vezi pct. 6.1).

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Tratamentul astmului bronsic trebuie sa urmeze un program in etape si raspunsul terapeutic trebuie monitorizat clinic si prin teste functionale pulmonare.

Duaspir Diskus nu trebuie utilizat pentru tratamentul crizelor de astm bronsic, in acest caz fiind necesara administrarea unui bronhodilatator cu actiune rapida si de scurta durata. Pacientii trebuie sfatuiti sa pastreze tot timpul asupra lor medicamentele necesare pentru tratamentul crizei.

Cresterea frecventei utilizarii bronhodilatatoarelor cu durata scurta de actiune pentru tratamentul crizei, indica deteriorarea controlului astmului bronsic si pacientii trebuie reevaluati de catre medic.

Agravarea brusca si progresiva a starii pacientului cu astm bronsic poate pune in pericol viata acestuia si necesita consult medical imediat. Trebuie luata in considerare cresterea dozei de glucocorticoid. De asemenea, cand administrarea cronica a Duaspir Diskus nu mai realizeaza controlul astmului bronsic, pacientul trebuie reexaminat de catre medic. Trebuie avuta in vedere administrarea suplimentara de glucocorticoizi la pacientii cu astm bronsic sau BPOC.

Tratamentul cu Duaspir Diskus nu trebuie intrerupt brusc la pacientii cu astm bronsic datorita riscului de exacerbare a simptomatologiei. Dozele trebuie scazute treptat sub supravegherea medicului. La pacientii cu BPOC, intreruperea tratamentului poate fi asociata, de asemenea, cu decompensari simptomatice si de aceea trebuie facuta sub supravegherea medicului.

Similar altor glucocorticoizi inhalatori, Duaspir Diskus trebuie administrat cu precautie in cazul pacientilor cu tuberculoza pulmonara.

Duaspir Diskus trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu tulburari cardiovasculare severe, incluzand aritmii cardiace, diabet zaharat, hipokaliemie netratata sau tireotoxicoza.

Au fost raportate foarte rar cazuri de crestere a glicemiei (vezi pct. 4.8) si acest lucru trebuie avut in vedere in cazul prescrierii medicamentului la pacientii cu diagnostic de diabet zaharat.

Hipokaliemia potential grava poate sa apara ca urmare a administrarii sistemice de agonisti beta2-adrenergici, dar dupa administrarea de doze terapeutice pe cale inhalatorie, concentratiile plasmatice de salmeterol sunt foarte scazute.

Similar celorlalte terapii administrate inhalator, este posibila aparitia bronhospasmului paradoxal, cu intensificarea imediata a wheezing-ului dupa administrarea dozei. In acest caz, administrarea salmeterol-propionat de fluticazona trebuie imediat intrerupta, pacientul trebuie reevaluat si daca este necesar, se instituie o terapie alternativa.

Duaspir Diskus contine lactoza pana la 12,5 miligrame/doza. Aceasta cantitate nu determina, de obicei, probleme la persoanele cu intoleranta la lactoza.

Daca exista vreun motiv de a presupune ca functia corticosuprarenalei este afectata datorita unei terapii sistemice anterioare cu corticosteroizi, trecerea pacientilor la terapia cu salmeterol-propionat de fluticazona trebuie facuta cu precautie.

Efectele sistemice pot sa apara in cazul oricarui glucocorticoid administrat pe cale inhalatorie, in special la doze mari, prescrise pentru perioade lungi de timp. Probabilitatea aparitiei acestor reactii este mult mai mica in cazul terapiei inhalatorii decat in cazul corticosteroizilor administrati oral.

Efectele sistemice care pot sa apara includ: sindrom Cushing, manifestari cushingoide, supresie corticosuprarenala, intarziere in crestere la copii si adolescenti, scadere a densitatii minerale osoase, cataracta si glaucom.

Astfel, este important ca pacientul sa fie reevaluat periodic si doza de glucocorticoid inhalator sa fie scazuta pana la doza cea mai mica, la care este mentinut controlul astmului bronsic.

Se recomanda monitorizarea regulata a cresterii in inaltime la copiii carora li se administreaza tratament de lunga durata, cu glucocorticoizi inhalatori.

Administrarea indelungata de doze mari de glucocorticoizi cu administrare inhalatorie poate determina supresia functiei corticosuprarenalei si insuficienta corticosuprarenala acuta. Copiii si adolescentii cu varsta sub 16 ani tratati cu doze mari de fluticazona (> 1000 micrograme pe zi) pot prezenta un risc crescut. De asemenea, au fost descrise cazuri foarte rare de aparitie a supresiei functiei corticosuprarenalei si insuficienta corticosuprarenala acuta in timpul tratamentului cu propionat de fluticazona in doze cuprinse intre 500- 1000 micrograme pe zi. Insuficienta corticosuprarenala acuta poate fi declansata de de anumite situatii, incluzand: traumatisme, interventii chirurgicale, infectii sau orice scadere rapida a dozei. Tabloul clinic este in general atipic si poate sa includa: anorexie, dureri abdominale, scadere in greutate, fatigabilitate, cefalee, greata, varsaturi, hipotensiune arteriala, reducerea starii de constienta, hipoglicemie si convulsii. In perioadele de stres sau in timpul interventiilor chirurgicale trebuie avut in vedere tratament suplimentar cu glucocorticoizi.

Beneficiile terapiei inhalatorii cu propionat de fluticazona pot sa reduca necesitatea administrarii orale a corticosteroizilor, insa pacientii care sunt trecuti de la tratamentul cu corticosteroizi forme orale pot ramane cu riscul insuficientei corticosuprarenaliene pentru o perioada considerabila de timp. Pacientii care au necesitat in trecut terapie de urgenta cu corticosteroizi in doze mari pot, de asemenea, prezenta un risc crescut. Posibilitatea unui raspuns corticosuprarenalian insuficient trebuie avuta intotdeauna in vedere in situatiile de urgenta si in situatii care pot declansa o stare de stres, fiind necesara luarea in considerare a instituirii unui tratament adecvat cu corticosteroizi.

Gradul afectarii corticosuprarenaliene poate face necesara recomandarea medicului specialist.

Ritonavirul poate creste mult concentratiile plasmatice ale propionatului de fluticazona. Ca urmare, administrarea concomitenta de propionat de fluticazona si ritonavir trebuie evitata, cu exceptia cazului cand beneficiul potential depaseste riscul de reactii adverse sistemice corticosteroidiene. Exista, de asemenea, un risc crescut de reactii adverse sistemice corticosteroidiene la administrarea concomitenta de propionat de fluticazona cu alti inhibitori puternici ai izoenzimei 3A4 a citocromului P450 (vezi pct. 4.5).

Atentionare pentru sportivi

Medicamentul contine o substanta activa care poate determina o reactie pozitiva la testele de control antidoping.

Acest medicament necesita scutire pentru utilizare terapeutica.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Atat blocantele beta-adrenergice neselective, cat si cele selective trebuie evitate la pacientii cu astm bronsic, cu exceptia cazurilor in care utilizarea lor este absolut necesara.

Utilizarea concomitenta a altor medicamente beta-adrenergice poate avea un efect aditiv potential.

In conditii normale, dupa administrarea inhalatorie sunt atinse concentratii plasmatice mici de propionat de fluticazona, datorita metabolizarii marcate la primul pasaj hepatic si clearance-ului sistemic mare, mediat prin intermediul izoenzimei 3A4 a citocromului P450, la nivel intestinal si hepatic. Ca urmare, sunt improbabile interactiuni medicamentoase semnificative clinic datorate propionatului de fluticazona.

Intr-un studiu privind interactiunile medicamentoase efectuat la voluntari sanatosi, administrarea de propionat de fluticazona intranazal si ritonavir (un inhibitor cu potenta foarte mare al izoenzimei 3A4 a citocromului P450) in doze de 100 mg de doua ori pe zi, a crescut concentratia plasmatica a propionatului de fluticazona de cateva sute de ori, determinand scaderea marcata a cortizolemiei.

Pentru propionatul de fluticazona administrat inhalator, datele privind aceste interactiuni sunt insuficiente, dar este de asteptat cresterea concentratiei plasmatice a acestuia. Au fost raportate cazuri de sindrom Cushing si supresie corticosuprarenaliana. Aceasta asociere trebuie evitata cu exceptia cazurilor in care beneficiul potential depaseste riscul de reactii adverse sistemice corticosteroidiene.

Intr-un studiu restrans efectuat la voluntari sanatosi, ketoconazolul, un inhibitor mai putin potent al CYP 3A4 a crescut cu 150% expunerea la propionat de fluticazona dupa o singura administrare inhalatorie. Aceasta a determinat o scadere marcata a cortizolemiei comparativ cu administrarea propionatului de fluticazona in monoterapie. Este de asteptat ca administrarea concomitenta a altor inhibitori ai CYP 3A4, cum este itraconazolul, sa creasca expunerea sistemica la propionat de fluticazona si riscul reactiilor adverse sistemice corticosteroidiene. Se recomanda precautie si trebuie evitat, daca este posibil, tratamentul prelungit cu aceste medicamente.

4.6 Sarcina si alaptarea

La om, nu sunt suficiente date privind utilizarea salmeterolului si propionatului de fluticazona in timpul sarcinii si alaptarii pentru a evalua posibilele efecte nocive.

In studiile la animale au aparut anomalii fetale dupa administrarea de agonisti beta2-adrenergici si glucocorticoizi (vezi pct. 5.3).

Administrarea Duaspir Diskus in timpul sarcinii trebuie luata in considerare numai daca beneficiul terapeutic matern depaseste orice risc potential la fat.

La gravide trebuie utilizata cea mai mica doza eficace de propionat de fluticazona pentru a obtine controlul adecvat al astmului bronsic.

La om, nu sunt disponibile privitor la excretia salmeterolului si propionatului de fluticazona in laptele matern. La femelele de sobolan, atat salmeterolul cat si propionatul sunt excretate in lapte.

Administrarea Duaspir Diskus in cazul femeilor care alapteaza trebuie luata in considerare numai daca beneficiul terapeutic matern depaseste orice risc potential la fat.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu s-au efectuat studii specifice privind efectul Duaspir Diskus asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

Deoarece Duaspir Diskus contine salmeterol si propionat de fluticazona, sunt de asteptat sa apara aceleasi reactii adverse ca tip si severitate ca pentru fiecare substanta in parte. Nu au aparut reactii adverse suplimentare dupa administrarea simultana a celor doua substante active.

Evenimentele adverse au fost enumerate mai jos, clasificate pe aparate, sisteme, organe si in functie de frecventa. Frecventele sunt definite in felul urmator: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zaditen, capsule si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Prevenirea...
Citeste prospectul medicamentului Tilade mint si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Tilade...
Citeste prospectul medicamentului Tilade si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Tilade este...