Pumarix

Citeste prospectul medicamentului Pumarix si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Pumarix este un vaccin care protejeaza impotriva gripei "pandemice".

Pumarix este un vaccin care se administreaza prin injectare. Acesta contine fragmente din virusuri gripale care au fost inactivate (omorate). Vaccinul contine o tulpina de virus gripal numita "A/Indonesia/05/2005 PR8-IBCDC-RG2" (H5N1).

Pentru ce se utilizeaza Pumarix?

Pumarix este un vaccin care protejeaza impotriva gripei "pandemice". Acesta trebuie utilizat numai dupa ce a fost declarata oficial o pandemie de gripa de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sau de catre Uniunea Europeana (UE). O pandemie de gripa are loc atunci cand apare o noua tulpina de virus gripal care se poate raspandi cu usurinta de la o persoana la alta, deoarece oamenii nu au de imunitate (protectie) impotriva acesteia. O pandemie poate afecta majoritatea tarilor si regiunilor lumii.

Vaccinul trebuie administrat conform recomandarilor oficiale.

Vaccinul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Pumarix?

Vaccinul se administreaza prin injectie in muschi, de preferinta in muschiul umarului sau al coapsei.

Recomandarile de dozare sunt disponibile numai pentru adulti. Adultilor trebuie sa li se administreze o doza de 0,5 ml, urmata de inca o doza la interval de cel putin trei saptamani. Persoanele vaccinate anterior cu un vaccin care contine acelasi adjuvant (o substanta adaugata pentru a intensifica raspunsul imun) si o tulpina virala similara cu cea care cauzeaza pandemia au nevoie de o singura doza.

Cum actioneaza Pumarix ?

Pumarix este o "macheta" de vaccin. Acesta este un tip special de vaccin care poate fi dezvoltat pentru a ajuta la gestionarea unei pandemii.

Înainte de izbucnirea unei pandemii, nu se stie ce tulpina de virus gripal va fi implicata, si, prin urmare, societatile farmaceutice nu pot prepara dinainte vaccinul potrivit. În schimb, acestea pot pregati un vaccin care contine o tulpina de virus gripal aleasa anume deoarece foarte putini oameni au fost expusi la ea si la care foarte putini oameni sunt imuni. Societatile farmaceutice pot testa apoi acest vaccin pentru a vedea cum reactioneaza oamenii la el, putand astfel sa prevada cum vor reactiona oamenii cand va fi introdusa tulpina de virus gripal care cauzeaza pandemia. Vaccinurile actioneaza "invatand" sistemul imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva unei boli.

Acest vaccin contine cantitati mici de hemaglutinine (proteine de la suprafata) dintr-un virus numit H5N1. Virusul a fost mai intai inactivat, astfel incat sa nu provoace nicio boala. În timpul unei pandemii, tulpina de virus din vaccin va trebui inlocuita, inainte de utilizarea vaccinului, cu tulpina care a cauzat pandemia.

Cand o persoana este vaccinata, sistemul imunitar recunoaste virusul ca fiind "strain" si produce anticorpi impotriva lui. Sistemul imunitar va putea apoi produce anticorpi mai rapid atunci cand va fi expus din nou virusului. Aceasta va ajuta la protectia impotriva bolii provocate de virus.

Înainte de administrare, vaccinul va fi preparat amestecand o suspensie care contine particulele de virus cu o emulsie. Emulsia contine "adjuvantul" pentru a intensifica raspunsul imun.

Cum a fost studiat Pumarix ?

Efectele Pumarix au fost testate pe modele experimentale, inainte de a fi studiate la om.

Un studiu principal care a cuprins 680 de adulti a comparat Pumarix administrat in doua doze la interval de trei saptamani cu Pandemrix H5N1 (alt vaccin gripal pandemic) si a comparat de asemenea Pumarix administrat cu sau fara adjuvant. În al doilea studiu principal, 4 560 de adulti au fost vaccinati fie cu Pumarix, fie cu placebo (un vaccin inactiv). În ambele studii, principala masura a eficacitatii a fost capacitatea de a declansa producerea de anticorpi impotriva virusului gripal ("imunogenitatea") dupa sase saptamani.

Ce beneficii a prezentat Pumarix pe parcursul studiilor?

În primul studiu, imunogenitatea Pumarix s-a dovedit comparabila cu cea a vaccinului comparator.

Studiul a aratat ca Pumarix declanseaza producerea mai multor anticorpi cand se administreaza cu un adjuvant decat fara adjuvant. Al doilea studiu a aratat ca Pumarix a putut declansa producerea de anticorpi in cantitate suficienta pentru a putea indeplini criteriile CHMP.

Care sunt riscurile asociate cu Pumarix?

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Pumarix (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, durere la locul de injectare si extenuare (oboseala).

Pumarix nu se administreaza persoanelor care au avut o reactie anafilactica (reactie alergica severa) la oricare dintre componentele vaccinului sau la oricare dintre substantele prezente in concentratii minime in vaccin, cum ar fi proteine de ou sau pui, ovalbumina (o proteina intalnita in albusul de ou), formaldehida si deoxicolat de sodiu. Cu toate acestea, in timpul unei pandemii, in conditiile in care sunt disponibile echipamente de resuscitare, poate fi indicat sa se administreze vaccinul acestor pacienti.

De ce a fost aprobat Pumarix?

CHMP a hotarat ca beneficiile vaccinului sunt mai mari decat riscurile si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru acest produs.

Vaccinul a fost autorizat in "circumstante exceptionale". Aceasta inseamna ca, deoarece vaccinul este un vaccin macheta si nu contine inca tulpina de virus gripal care cauzeaza pandemia, nu a fost posibila obtinerea tuturor informatiilor despre vaccinul pandemic final. În fiecare an, Agentia Europeana pentru Medicamente va examina orice informatie nou aparuta, iar prezentul rezumat va fi actualizat, dupa caz.

Ce informatii se asteapta in continuare despre Pumarix?

Dupa ce societatea care produce vaccinul va introduce in vaccin tulpina virusului gripal raspunzator pentru pandemie, aceasta va culege informatii referitoare la siguranta si eficacitatea vaccinului pandemic final si va trimite aceste informatii la CHMP pentru evaluare.

Alte informatii despre Pumarix:

Comisia Europeana a acordat societatii GlaxoSmithKline Biologicals s.a. o autorizatie de introducere pe piata pentru Pumarix, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 4. martie 2011. Autorizatia de introducere pe piata este valabila cinci ani, dupa care poate fi reinnoita.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Pumarix , cititi prospectul sau consultati medicul sau farmacistul.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 12-2010.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...