Cea mai buna reteta pentru aluatul de pizza

Cea mai buna reteta pentru aluatul de pizza

Odata ce ai incercat sa faci acest aluat de pizza acasa, vei observa care este diferenta fata de cel cumparat din comert. Vei observa, de asemenea, cat de usor este sa faci acest aluat.

Ingrediente:
- 2/3 cana de apa calda (165 ml) de apa calda in jur de 38 grade C
- 1 lingurita (5 ml) de zahar
- 1 lingurita (5 gr) de drojdie
- ½ lingura de sare
- 1 lingura (15 ml) de ulei de masline 2 cani + 1 ling.(250 gr.) de faina

Pasii de urmat
1. Pune apa calda intr-un bol. Adauga drojdia si zaharul. Amesteca usor si lasa la odihna timp de 5 pana la 10 minute, pana cand drojdia se activeaza prin formarea unei spume . Apoi adauga sarea si uleiul.

2. Adauga treptat faina in timp ce amesteci. Stii ca ai adaugat destula faina atunci cand amestecul devina prea gros pentru a mai amesteca cu spatula.

3. Framanta aluatul. Este bine atunci cand devine lucios, dar nu lipicios: o cantitate mica prinsa intre degete poate fi intinsa suficient de subtire ca sa treaca lumina prin ea.

Ia aluatul din bol si pune-l pe o suprafata plana, presarata bine cu faina. Un fund de lemn au o masa curata este cel mai bine. Asigura-te ca este la o inaltime potrivita sa lurezi confortabil. In cazul in care aluatul este moale sau lipicios , se presara faina.

Aduna aluatul intr-o gramada pentru a incepe apasarea. Apesi ferm, cu podul palmei in aluat. Ridici in sus marginea exterioara a aluatului, spre tine si-l apesi in mijlocul gramezii. Roteste usor. Repeta aceasta miscare pe toata durata procesului de framantare.

4. Se lasa la dospit o ora la temperatura camerei sau 5 ore in frigider.

5. Pune aluatul pe planseta presarata cu faina si presara faina si deasupra pe aluat.

6. Taie aluatul in doua bile rotunde si repeta pasii urmatori pentru fiecare bucata. Aplatizeaza un disc cu mana pana la grosimea de 2 – 4 cm.

7. Ridica discul de aluat si prinde-l aproximativ la 1,5 cm. de la margine. Incearca sa intinzi aluatul pe masura ce strangi, repetand acest lucru in jurul marginii.

8. In cazul in care discul de aluat a fost intins suficient si este elastic, poti trece la aruncarea in aer.
Strange o mana pumn si pune aluatul peste el.
Strange pumn si cealalta mana si aluneca aluatul pe celalalt pumn.
Muta cu atentie pumnii sub aluat intinzand aluatul cand cade pe pumn.
Roteste pumnii (stanga spre fata ta), astfel incat aluatul sa se roteasca in timp ce se intinde.
Cand aluatul a ajuns la aproximativ 20 cm. in diametru, poti face rapid cu pumnul stang un arc de cerc inapoi, spre fata ta. Fa acest lucru in timp ce rasucesti pumnul chiar inainte de a o indeparta de fata ta. Daca dai un mic impuls in sus cu pumnul drept aluatul se va invarti ca un titirez. Practica te va face sa echilibrezi forta rotirii pumnilor in mod egal. Acest lucru va feri pizza de la rupere.
Asigura-te ca pentru a o prinde cand cade, fiind subtire, prinde cu ambii pumni pentru a evita ruperea. Cu toate acestea, daca observi ca aluatul s-a rupt, trebuie sa reiei procesul de la inceput.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Aceasta salata este un preparat foarte sanatos, deoarece contine toate ingredientele unei pizza, insa nu necesita coacere...
Pizza Pepperoni! Probabil ca ai auzit de ea sau, poate, chiar ai mancat-o in vreun restaurant cu...
Vrei sa prepari o pizza aparte, care-i va da pe spate chiar si pe cei mai mofturosi...