3 metode de topire a untului

3 metode de topire a untului

Untul topit se foloseste la gatirea diferitor preparate si nu este deloc greu de obtinut.

Iata 3 metode de topire a untului:

1. Topirea untului pe aragaz:

Taiati untul in bucati mici, pentru a se putea topi uniform si rapid.

Puneti untul intr-o cratita sau oala cu fundul gros, deorece caldura va fi distribuita in asa fel incat untul se va topi uniform si nu se va arde.   

Puneti untul pe foc mic, pentru a impiedica arderea sau afumarea acestuia. Untul se topeste la 28–36ºC.

Dupa ce ¾ din unt s-au topit, temperatura va fi suficient de scazuta, pentru ca untul sa se topeasca uniform, fara sa se inchida la culoare. Cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule, intindeti untul pe fundul cratitei, in timp ce se topeste.

Luati untul de pe foc si amestecati-l. Inchideti aragazul si continuati sa amestecati bucatile ramase intregi, in untul lichefiat, pana cand acesta se topeste in intregime. Folosind aceasta metoda veti evita arderea sau inchiderea la culoare a untului.

2. Topirea untului in cuptorul cu microunde:

Taiati untul in bucati mici, deoarece cuptorul cu microunde il va incalzi din interior si astfel suprafata incalzita va fi mai mare si untul se va topi relativ uniform.

Acoperiti recipientul cu unt cu un prosop de hartie, dupa ce il introduceti in cuptor, deoarece untul poate stropi in momentul topirii rapide din microunde. Prosopul de hartie va impiedica stropirea cu unt lichid a interiorului cuptorului. Este bine de stiut ca vasul trebuie sa fie unul special.  

Incalziti untul timp de 10 secunde pe treapta cea mai mica sau pe optiunea pentru decongelare. Untul se topeste mult mai repede in cuptorul cu microunde, decat pe aragaz, insa riscul arderii sau a separarii acestuia este mult mai mare.

Amestecati untul si verificati progresul topirii, din 10 in 10 secunde, pentru a distribui unform caldura in vas si pentru a impiedica arderea acestuia.  

Repetati procesul de mai sus pana cand untul s-a topit. La sfarsit scoateti cu grija recipientul din microunde, deoarece este foarte fierbinte.

Amestecati untul pentru a topi bucatile netopite, pana cand acesta devine auriu si lichid.

3. Inmuierea untului:

Untul complet inmuiat la temperatura camerei si poate fi amestecat usor cu lingura, pastrandu-si insa forma daca nu este atins.

Taiati untul in bucati inainte de a-l inmuia. Exista mai multe modalitati de a inmuia untul, toate avand la baza taierea acestuia in cuburi mici.

Tineti untul pe blatul mobilei, in apropierea cuptorului. Daca untul este inghetat si temperatura camerei este ridicata, bucatile mici se vor topi in numai cateva minute.

Inmuiati untul mai rapid, prin amestecare sau framantare. Pentru a grabi procesul de inmuiere puteti folosi un mixer electric sau il puteti introduce intr-o punga cu inchidere etans si il puteti framanta pana ajunge la consistenta dorita.

Puneti un recipient cu unt intr-o baie de apa calda. Inmuierea acestuia va dura doar cateva minute.

Inmuiati rapid untul inghetat, dandu-l pe razatoare. Daca nu aveti timp la dispozitie pentru ca untul sa se inmoaie, puteti sa-l razuiti, bucatelele rezultate incalzindu-se si inmuindu-se in doar cateva minute, intr-o camera incalzita.

Mai poti alfa cum se topeste untul si din aceasta reteta.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Prajitura Semiluna - un desert delicios de care gospodinele mai in varsta nu numai ca au auzit,...
Invartita se poate prepara cu mac, mere, nuca, branza sau dulceata. Reteta nu difera prea mult. Iata...
Colaceii cu unt si scortisoara pot reprezenta un desert minunat in orice moment al anului. De asemenea,...