Cum poti evita „fantanile de copaci” atunci cand schiezi?

Cum poti evita „fantanile de copaci” atunci cand schiezi?

„Fantanile de copaci” sunt niste goluri, formate in jurul bazei unui copac, ce este acoperit de multa zapada.

Atunci cand crengile joase indeparteaza zapada de langa copac, nepermitandu-i asezarea compacta, pe langa trunchi, in jurul copacului se formeaza un gol de aer, acoperit cu un strat subtire de zapada, ce poate ceda sub greutatea unui schior, cazatura putand fi fatala.

Iata cum puteti evita „fantanile de copaci” si ce puteti face daca ati cazut intr-una:

Incercati sa evitati intotdeauana copacii, atunci cand schiati pe zapada mare. Puteti evita o cazatura intr-o „fantana de copac”, prin simpla evitare a copacilor, ingropand in zapada. Daca insa, se intampla, sa dati peste un astfel de gol, este bine sa stiti ce se intampla. In general, schiorii cad cu capul in jos, intr-o „fantana de copac”, fiind ingropati, in zapada, cu picioarele in sus.

Nu va panicati. Daca vi se intampla sa va aflati intr-o astfel de situatie este important sa nu intrati in panica si sa va ganditi, cu calm, cum puteti iesi la suprafata.

Apucati orice parte a copacului si strangeti-o in brate. In timpul caderii, este indicat sa va prindeti de crengi sau de orice alta parte a copacului, pentru a va stabiliza si a nu cadea mai adanc. Tineti-va bine.

Cautati „buzunare” de aer, in care sa va introduceti capul, pentru a putea respira. Aveti grija, deoarece orice miscare, poate aduce dupa sine mai multa zapada.

Luati o decizie. Strangeti-va puterile, pentru a iesi din groapa. Miscati-va corpul, intr-o parte si in alta, pentru a va face drum, spre suprafata, prin zapada.

Scoateti-va capul din groapa si tineti-va bine, odata ajunsi la suprafata.

Cereti ajutor, daca nu reusiti sa iesiti cu totul din groapa.

Etichete: schi, gol aer, copaci, zapada

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iarna si-a intrat complet in drepturi! La munte, stratul de zapada e deja consistent, motiv pentru care...
Alegerea marimii potrivite de schiuri este esentiala pentru siguranta personala, mai ales daca sunteti incepatori. Iata cateva...
Fie ca practicati un sport de iarna de placere, fie ca schiatul este mai mult decat un...