Cum se trateaza mastita

Cum se trateaza mastita

Mastita este o inflamatie la nivelul sanilor, fiind cauzata prin patrunderea unor bacterii in tesutul mamar sau prin infundarea unui canal de lapte.

Iata cum se trateaza mastita:

Este indicata continuarea alaptarii chiar daca mastita este prezenta, deoarece infectia nu se transmite bebelusului. Ba mai mult, alaptarea mai frecventa decat in mod obisnuit este benefica, pentru a goli cat mai mult canalele de lapte din sanul afectat.  

Masati-va usor sanul inainte de alaptare si aplicati o sursa de caldura, pentru a ajuta la cresterea fluxului de lapte. Aplicati comprese calde pe zona afectata sau faceti un dus cald, directionand apa pe zona afectata. Potriviti temperatura apei, pentru ca aceasta sa fie cat de calda o puteti suporta.

Alaptati mai mult cu sanul afectata de mastita, fara a va face griji ca trebuie sa rotiti sanii. Puneti bebelusul sa suga la sanul sanatos, timp de 1-2 minute, pentru a porni fluxul de lapte in sani. Puneti-l apoi la sanul afectat de mastita si lasati bebelusul sa il goleasca cat de mult, inainte de a-l pune din nou la cel sanatos. Repetati aceasta operatiune la fiecare alaptare, pana cand mastita dispare, putand apoi reveni la programul normal de alaptare.

Pompati usor sanul afectat, inainte de a incepe alaptarea. Acest lucru va inmuia usor zona afectata si va permite bebelusului sa prinda mai usor sfarcul.

Scoateti laptele ramas in sanul afectat, cu ajutorul unei pompe, daca bebelusul refuza sa suga de la acesta sau daca nu il goleste. Gustul laptelui poate fi usor afectat de infectie si se poate ca bebelusul sa refuze sa suga din acesta.

Odihniti-va cat mai mult, deoarece organismul incearca sa lupre cu infectia si are nevoie de cat mai mult repaus. Dormiti impreuna cu bebelsul cat de des puteti.

Evitati pe cat posibil stresul si gasiti modalitati de relaxare, atunci cand nu dormiti, citind o carte, uitandu-va la TV sau la filme, discutand cu prietenele la telefon sau plimbandu-va.  

Consumati alimente nutritive, cresteti consumul de lichide si adaugati suplimente de vitamine, daca nu luati deja asa ceva, pentru a grabi vindecarea si pentru a diminua gravitatea simptomelor.

Aplicati comprese reci pe sanul afectat, pentru a diminua inflamatia si durerea.

Introduceti o frunza de varza cruda in sutien, pentru a calma durerea si pentru a ajuta la desfundarea canalului mamar.

Consumati usturoi crud de cateva ori pe zi, daca acest lucru nu afecteaza burtica bebelusului, deoarece usturoiul actioneaza ca un antibiotic natural si grabeste vindecarea.

Cereti sfatul medicului in legatura cu consumul de Echinaceea, deoarece aceasta ajuta organismul sa lupte cu infectia.

Adaugati un surplus de vitamina C in alimentatie, daca bebelusul nu este deranjat de acid. Sucul de portocale, sucurile naturale de citrice, ardeii verzi si brocoli sunt alimente ce ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Mergeti la control medical, pentru a vi se prescrie un tratament cu antibiotice, daca este necesar ( febra in continua crestere sau agravarea simptomelor).

Continuati sa luati antibioticele chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine, deoarece, in caz contrar, mastita va recidiva.

Luati doar calmante care sunt sigure in timpul alaptarii si care sunt prescrise de un medic.

Mergeti din nou la un control medical daca starea de sanatate nu prezinta imbunatatiri, dupa cateva zile sau daca disconfortul si simptomele se agraveaza. S-ar putea sa aveti nevoie de o medicamentatie diferita sau de ajutor medical daca situatia nu se amelioreaza.

Este bine de stiut ca daca infectia nu poate fi tinuta sub control, aceasta poate duce la abces la nivelul sanului afectat, ce poate fi indepartat doar pe cale chirurgicala.

Daca ati facut o astfel de operatie, cereti sfatul medicului in legatura cu continuarea alaptarii in timpul procesului de vindecare. Acesta dureaza in jur de o saptamana si cazurile in care femeile sunt sfatuite sa opreasca alaptarea in aceasta perioada sunt foarte rare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Alaptarea este recomandata pentru o perioada cuprinsa intre 6 luni si un an, dar multe femei nu...
Mastita este o inflamatie a ugerelor, cauzata, in general, de o igiena deficitara sau de traumatisme ale...
Frunzele de varza sunt folosite, in mod conventional, in alimentatie. Din ele poti face o varza calita...