Cum sa te trezesti mai usor de dimineata

Cum sa te trezesti mai usor de dimineata

Somnul este esential pentru mentinerea sanatatii. Din pacate, multi dintre romani nu reusesc sa se odihneasca bine peste noapte si asta mai ales din cauza stresului cotidian, care, in timp, poate provoca oboseala cronica si, implicit, afectiuni mai grave. 

Daca somnul nu este odihnitor, trezirea va fi una dificila, evident. Astazi, iti prezentam cateva sfaturi ce te vor ajuta sa faci din desteptare un moment mai usor, mai confortabil.

1. Trezirea lenta

Specialistii spun ca trezirea trebuie sa se faca lent. Organismul si-a incetinit ritmul pe parcursul noptii, asa ca actiunile bruste il vor da peste cap.

Cand suna prima data ceasul desteptator, nu alerga sub dus. Corpul tau va suferi un soc de care nu are nevoie! Faptul ca imediat ce ai facut ochi, te misti precum un melc, e firesc. Organismul iti cere sa ii dai timp pentru readaptare.

Asadar, urmeaza cativa pasi simpli si naturali. Odata ce ai deschis ochii, intinde-te prelung, pentru a-i reda corpului tonusul si supletea. Daca poti, trezeste-te cu 5 minute mai devreme, pentru a avea timp sa te repui in miscare. Evita pe cat posibil trezirea brutala, care poate omori un moment esential de somn.

De preferat ar fi sa te trezesti fara ajutorul unui mijloc extern(ceas desteptator). Incearca, in perioadele de concediu, sa iti testezi ceasul biologic. Ce inseamna asta? Culca-te cand ti-e somn si trezeste-te de bunavoie. O sa sesizezi ca exista un ritm de ceasornic. Spre exemplu, daca adormi la ora 10 seara, o sa te trezesti in mod natural undeva pe la 6-7 dimineata, simtindu-te ca nou. Asta daca nu suferi de oboseala cronica... Daca te culci la loc si te trezesti o ora mai tarziu, din cauza unui factor exterior (galagie, caldura etc), te vei simti obosit, ca si cum ai fi dormit prost toata noaptea. Explicatia e simpla. In primul caz, te-ai trezit la incheierea unui ciclu de somn paradoxal, lucru normal, intrucat el preceda trezirea spontana. In cel de-al doilea caz, esti trezit in timpul unui ciclu de somn lent.

Ideal este ca, pentru a putea deschide ochii, sa astepti urmatoarea faza de somn paradoxal: in exemplul dat, daca esti in plina forma la ora 6, trebuie sa astepti ora 7.30 sau 8 pentru a te redescoperi in acea forma. In fine, odata ce ai pus piciorul jos din pat, marcheaza clipa trezirii cu activitati special menite acesteia: un dus, apoi cateva exercitii fizice si foloseste o sursa puternica de iluminat (halogen).

2. Trezirea la ordin

 Daca ai o intalnire importanta de dimineata sau un examen, te vei trezi inainte de sunatul ceasului! E de ajuns sa dai ordinul de trezire inainte sa se auda soneria. Aceasta sugestie sau programare se face seara, inainte de culcare. Ceasul biologic nu va da gres!

3. Soarele

Diminetile vor fi mai bune, daca te lasi mangaiat de razele soarelui! Daca ai cum, mergi la job pe jos! Chiar si daca e mohorat afara, lumina zilei este mai intensa decat lumina artificiala. O astfel de expunere stabilizeaza ritmul somn-veghe si are un efect benefic asupra starii sufletesti.

4. Fructele

Daca te simti obosit la inceput de zi, bea un pahar mare cu suc de citrice. Vei invinge mai usor starea de oboseala.

5. Gandirea pozitiva

Incepe-ti ziua prin crearea unui univers mental pozitiv. Incearca la fel si seara, chiar daca nu toate au mers ca pe roate pe timpul zilei.

Asadar, cand deschizi ochii, straduieste-te sa repeti pentru sine ca totul este bun si frumos . Incearca sa zambesti cat mai mult. Ziua va incepe bine. La fel incearca sa procedezi si inainte de somn.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Esti pasionat de pescuit, dar esti novice in domeniu? Ai vrea sa prinzi si peste mai mare...
Circa 30% din populatia planetei sufera de insomnie cronica. Numarul persoanelor care folsoesc somnifere creste odata cu...