Gramatica, ce este adjectivul

Lista articolelor despre gramatica si ce este adjectivul pe AflaCum.ro

Articole despre gramatica si ce este adjectivul

Citeste cele mai noi articole despre gramatica si ce este adjectivul publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre gramatica si ce este adjectivul, pe AflaCum.ro!

Adjectivul este acea parte de vorbire care indica insusirile unui concept (obiect, fiinta, idee abstracta) exprimat, in cele mai multe cazuri, printr-un substantiv.

Clasificarea adjectivelor. Dupa structura:

- simple: frumos, urat, mic, mare, rosu, tanar, batran etc;

Limba romana e un organism viu. Se imbogateste, evolueaza si se adapteaza. Cand vocabularul ei e imbogatit, insa, cu anumite cuvinte folosite in mod eronat, in viul grai, acea imbogatire se poate numi involutie lingvistica. Limbajul cotidian, in multe cazuri analfabet, prin cantitatea mare de erori persistente pe care o ofera, pare ca-i obliga pe lingvisti sa introduca in dex forme gresite ale unor cuvinte.

Iata cateva cuvinte folosite gresit de multa lume. Unele au patruns in dex, devenind astfel formulari corecte:

locatie - acest cuvant imprumutat din franceza avea un singur sens, de inchiriere. Astazi, din cauza folosirii gresite pe scara larga, cuvantul a capatat si semnificatia de loc...

Cacofonia reprezinta o suprapunere de sunete discordante sau un amestec discordant de sunete. Cuvantul provine din limba greaca, de la kakos = rau, urat si phone = voce. Cacofoniile(disonantele) nu sunt considerate greseli propriu-zise, insa Academia Romana recomanda evitarea acestora, deoarece provoaca succesiuni neplacute de sunete sau chiar formarea accidentala de cuvinte dezagreabile sau cu sensuri nepotrivite.

Cacofonia libera. De obicei, cacofoniile se formeaza in vorbirea libera, cand nu exista un discurs prestabilit, iar ideile nu sunt in ordine:

Politica cumpatata ne reprezinta

Pleonasmul reprezinta o eroare de exprimare constand in folosirea alaturata a unor cuvinte, expresii, propozitii etc care repeta in mod inutil aceeasi idee. Conform normelor lingvistice, pleonasmul( provine din grecescul pleonasmos, exces) reprezinta exprimarea unei idei prin folosirea mai multor cuvinte decat este necesar.

Pleonasmul este considerat in vorbirea si in scrierea de rand o greseala de logica, o nepricepere in exprimare, ce provoaca repetitie, redundanta. In literatura, pleonasmul este acceptat ca figura de stil. Lasam in urma pleonasmele create in mod special, trecand catre pleonasmele produse de oamenii de rand din cauza necunoasterii cuvintelor(expresiilor) pe care le folosesc.

Exemple de pleonasme si explicatiile aferente:

Nu o data ai avut o reactie de uimire, admiratie, suparare, nervozitate etc insotita de un zgomot scurt, mediu sau lung! Acel zgomot este o interjectie! Prin definitie, interjectia este acea parte de vorbire neflexibila care exprima un sentiment, un ordin, un indemn, un sunet din natura sau o modalitate de adresare. Interjectiile care imita in mod aproximativ zgomote/sunete sunt denumite onomatopee.

Interjectia. Clasificare.

- simple. Exemple: pffff! , ahhhh! Bum! etc;