Somn, insomnie cauze

Lista articolelor despre somn si insomnie cauze pe AflaCum.ro

Articole despre somn si insomnie cauze

Citeste cele mai noi articole despre somn si insomnie cauze publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre somn si insomnie cauze, pe AflaCum.ro!

Circa 30% din populatia planetei sufera de insomnie cronica. Numarul persoanelor care folsoesc somnifere creste odata cu varsta. Insomniile nu apar din senin. Ele sunt efecte ale stresului, ale anumitor afectiuni si nu numai. Exista chiar si mici obisnuinte cotidiene care iti pot strica somnul!

7 cauze mai putin cunoscute ale insomniei:

1. Lenjeria de pat sintetica. Lenjeria de pat din materiale naturale este mai rece si ofera o mai buna respirabilitate . De asemenea, acest tip de lenjerie absoarbe mai bine umezeala. In schimb, lenjeria de pat sintetica mentine caldura, devenind motivul transpiatiilor excesive de peste noapte. Din aceasta cauza, te vei tot foi in timpul noptii si, pe langa somnul neodihnitor, s-ar putea sa te trezesti cu ceva iritatii pe piele...

Te simti inconfortabil sa stai dezbracat/a cand te afli acasa? Ar trebui sa elimini orice inhibitie si chiar sa dormi fara haine pe tine. Nu e o gluma! Oamenii de stiinta au descoperit beneficiile dormitului in pielea goala.

Cum te ajuta somnul fara haine:

1. Imbunatateste calitatea spermei. O noua cercetare arata ca, dormind fara haine, un barbat poate imbunatati calitatea spermei. O pereche de boxeri(chiloti, pantaloni etc) prea stransi pe corp va creste temperatura in zona testiculelor, iar asta poate afecta calitatea spermei. In schimb, daca in timpul zilei alegi sa porti lenjerie cat mai lejera, iar noaptea sa dormi dezbracat, vei imbunatati calitatea spermei cu 25%, conform respectivului studiu.

Somnul este un proces esential pentru buna functionare a organismului. E necesar sa dormi intre 7 si 8 ore pe noapte. La fel de importanta este si pozitia in care te odihnesti. O pozitie nefireasca iti poate provoca diverse probleme de sanatate, cum ar fi durerile de spate.

Specialistii recomanda pozitia fetala pentru somn. Indiferent daca dormi pe stanga sau pe dreapta, ar fi bine sa adaugi o perna moale in aceasta rutina. Iata de ce e bine sa dormi cu o perna intre genunchi:

Ajuta la corectarea posturii. Unele pozitii de dormit sunt mai bune pentru coloana vertebrala decat altele, asa ca modul in care ne pozitionam corpul este de mare importanta. Multe studii au aratat ca intinderea asimetrica in pat poate provoca deteriorarea structurii coloanei vertebrale. Din acest motiv, e indicat sa adaugam o perna intre genunchi, atunci cand dormim in pozitie fetala. Ne vom odihni, astfel, intr-o pozitie de simetrie.

Insomnia si somnul nelinistitor reprezinta probleme reale intr-o societate in care cei mai multi dintre noi ne vaitam de stres. Peste 35% dintre adulti au astfel de probleme. Si nu ne referim doar la persoanele de varsta a treia, care, din motive firesti, isi comprima timpul de somn. Exista multe metode de a-ti imbunatati somnul de noapte. De la pilule specifice, la diverse masaje de relaxare si pana la elemente de autosugestie. Din ultima categorie, am ales o tehnica aparte. Vorbim despre metoda patentata de doctorul Luc Beaudoin de la Universitatea Simon Fraser din Canada.

Cum sa adormi rapid. Metoda Beaudoin. Amestecul cognitiv. Doctorul Beaudoin si-a numit metoda Cognitive Shuggle(amestecul cognitiv). Aceasta se refera la o tehnica care implica imaginarea anumitor obiecte aleatorii usor de vizualizat. Vizualizand astfel de obiecte gandurile negative/grijile vor fi alungate si vei putea sa adormi mai usor. A te gandi, insa, la obiecte de asemenea natura nu e chiar usor. Pentru a reusi, medicul Luc Beaudoin a lansat aplicatia My Sleep Button, pe care oricine o poate descarca din Google Play. Aceasta aplicatie te ajuta sa selectezi lista de cuvinte potrivite pentru tine. Apoi, tot ce trebuie sa faci este sa iti imaginezi respectivele cuvinte.

Foloseste imaginatia pentru a te relaxa. Daca esti reticent cu privire la aplicatia de mai sus, poti incerca metoda proprie. Gandeste-te la un cuvant aleatoriu, neutru, care nu implica emotie personala. Cuvantul ar trebui sa aiba minimum 5 litere, sa zicem adormit. Vei descrie acest cuvant, imaginandu-ti obiecte care incep cu fiecare litera din respectivul cuvant . De exemplu:

Somnul de slaba calitate afecteaza sanatatea. Probabil stim cu totii asta. Totusi, circa 35% dintre adulti dorm mai putin de 7 ore pe seara, in medie! Stresul si grijile sunt principalii vinovati pentru episoadele de somn neodihnitor sau pentru cele de insomnie. Putem, din fericire, imbunatati calitatea somnului, eliminand din rutina zilnica anumite obiceiuri!

Obiceiuri cotidiene care iti pot afecta calitatea somnului:

Mergi la culcare fara sa iti oferi momente de relaxare. La sfarsitul unei zile complicate, iti doresti sa pui capul pe o perna si sa dormi! Totusi, ar fi bine sa creezi un spatiu intre ziua stresanta si noaptea de odihna. Fa asta, apeland la anumite ritualuri de seara. Poti incerca sa citesti cateva pagini sau sa gusti ceva usor. Orice te relaxeaza e binevenit. Astfel, somnul va fi mai prodund si mai odihnitor!

Te trezesti brusc noaptea din cauza unor zgomote neobisnuite? Daca da, nu e cazul sa te panichezi. Cel mai probabil, nu a intrat niciun hot peste tine. Fii rational! E greu de crezut ca un spargator va scoate sunete perceptibile pentru timpanul tau in timp ce dormi... Daca acesta/acestia, iti violeaza domiciliul, nu il/ii vei auzi! Asadar, exista explicatii putin mai logice, pe care ti le vom prezenta in materialul urmator.

Motive pentru care casa ta scoate sunete ciudate pe timp de noapte:

Lemnul, metalul si betonul isi modifica forma pe baza schimbarilor de temperatura. Temperatura din casa ta se schimba radical peste noapte. Nivelurile de umiditate se schimba, iar lemnul, metalul si betonul reactioneaza la aceasta schimbare prin modificare de forma. De exemplu, daca o suprafata de lemn este pozitionata intr-o zona insorita in timpul zilei, noaptea se va raci si e firesc sa fie afectata. Noaptea se va strange, practic, astfel scotand sunetele neobisnuite care te trezesc brusc.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Foamea are efecte negative asupra oricarui om. Capacitatea de concentrare si eficienta scad, iar daca exagerezi cu...
Oamenii isi creeaza obiceiuri in orice zona a vietii. Nici somnul nu face exceptie. Din pacate, aceste...
Sa slabesc in timp ce dorm?! Te-ai putea intreba asta cu zambetul pe buze, crezand ca e...
Ai probleme cu somnul? Nu le lasa sa persiste, deoarece starea ta generala de sanatate se poate...
Cascatul e prezent atat la om cat si la multe mamifere. El indica, in general, o stare...
Somnul este esential pentru sanatatea organismului uman. In genere, specialistii spun ca e nevoie de o odihna...