Tomate, rosii beneficii

Lista articolelor despre tomate si rosii beneficii pe AflaCum.ro

Articole despre tomate si rosii beneficii

Citeste cele mai noi articole despre tomate si rosii beneficii publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre tomate si rosii beneficii, pe AflaCum.ro!

Rosiile nu lipsesc de pe mesele romanilor. Si e tare bine ca se intampla asa! Pe langa gustul minunat, aceste fructe speciale ofera si multe beneficii organismului uman.

Rosia este denumita de specialisti aliment functional, deoarece face mai mult decat sa furnizeze nutrienti de baza. Iata ce beneficii aduc rosiile in corpul uman:

1. Previn cancerul. Rosiile sunt o sursa bogata de antioxidanti(vitamina A, vitamina C, licopen). Mai multe studii au arata ca tomatele previn mai multe forme de cancer: pulmonar, ovarian, de stomac, de prostata, colocteral, de esofag si de col uterin.

Vinul se face, de obicei, din struguri, dar poate fi produs si din alte fructe, cum ar fi rosiile! Vinul de tomate iese usor fructat si gustos, cu o oarecare dulceata. Procesul de obtinere este lung, insa cu grija va fi unul de succes. Iata tot ce trebuie sa stii despre crearea vinului de tomate.

Vin de tomate. Ingrediente pentru circa 4 litri:

- intre 1,8 si 2,3 kg de rosii coapte(poti alege ce soi soresti. Cu cat rosiile sunt mai dulci, cu atat vinul iese mai bun);

Virusul rasucirii frunzelor de tomate(beet curly top virus on tomato – BCTV) este o viroza periculoasa, care poate afecta grav rosiile! Boala este raspandita de insectele numite cicade. Semnele principale ale aparitiei bolii? Plantele se opresc din crestere, iar frunzele se rasucesc.

Virusul rasucirii frunzelor de tomate. Cum sa controlezi raspandirea:

1. Cauta frunze ondulate, chircite, ingrosate. Frunzele contaminate se vor increti sau rasuci si vor parea, astfel, mai mici. La unele soiuri, venele de pe partea inferioara a frunzelor pot deveni violet. Plantele tinere se vor ingalbeni.

Rosiile proaspete, mai ales soiurile de vara, trebuie consumate destul de repede, deoarece se strica! Cel putin, asta credeam pana acum. Exista , din fericire, metode simple de prelungire a vietii tomatelor.

Cum sa pastrezi rosiile proaspete mai mult timp:

Metoda 1. Temperatura. Multid intre noi incercam sa conservam rosiile introducandu-le in lada frigiderului. o miscare ce pare logica, insa nu e deloc asa! La temperaturi scazute, toamtele isi pierd din proprietati si automat gustul are de suferit. Pentru a evita asta, pastreaza rosiile la temeperatura camerei. Sigur, nu vorbim despre o camera supraincalzita, ci de una unde temperatura nu depaseste 22-23 grade Celsius! Daca nu crezi, incearca! Mananca o rosie abia culeasa/cumparata, iar pe restul introdu-le in frigider. Dupa 10 ore, ia o rosie din lada si consum-o. Vei simti diferenta de gust!

Rosiile sunt printre cele mai populare fructe din lume. Da! Sunt fructe, chiar daca, cei mai multi dintre noi, le consideram legume. Exista o multime de soiuri pe care e bine sa le incerci in sezon, adica de la inceputul lunii iunie pana pe la jumatatea lunii septembrie. In afara sezonului, rosiile sunt crescute in mediu artificial si isi pierd din caracteristici(gust, miros). Astazi vom pune accent pe 7 soiuri de rosii.

Rosii traditionale vs rosii hibrid. Clasificarea rosiilor nu e greu de facut. Se face in functi de forma si dimensiune. Totusi, daca nu esti specialist in domeniu, e dificil sa cunosti fiecare soi si hibrid, mai ales ca in fiecare regiune fermierii fac propria selectie.

Rosiile traditionale sunt soiuri polenizate, aparute inaintea agriculturii industriale moderne, fiind transmise din generatie in generatie. Polenizarea presupune faptul ca incrucisarea este produsa in mod natural: pasarile si albinele au polenizat plantele si astfel s-au nascut noi soiuri. Si pentru ca natura este rezistenta, aceste soiuri sunt capabile sa se mentina in viata: o samanta dintr-o planta cu polenizare deschisa va produce o replica a plantei mama!

Frunzele de rosii tind sa se curbeze(onduleze) atunci cand temperatura creste peste 30 grade. Fenomenul afecteaza planta a carei productivitate poate scadea vertiginos. Iata de ce se curbeaza frunzele de rosii si ce poti face sa impiedici acest proces.

Cauzele curbarii frunzelor de rosii:

Caldura excesiva. Fenomenul este mai des intalnit in sere, acolo unde temperatura pe timp de vara poate atinge si 50 grade! Practic, frunzele intra intr-un proces de autoaparare, incolacindu-se pentru a se ascunde cat mai mult de razele soarelui. Pentru a reduce pagubele, umbreste sera in varful caldurii si lasa usile deschise tot timpul. In cazul rosiilor de afara, incolacirea frunzelor apare cand canicula depaseste valoarea de 35 grade. Poti combate fenomenul, udand plantele dimineata sau seara, inainte de rasaritul si dupa apusul soarelui.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa